Home Health & Beauty Expert advice ALTERNATIVE ÎN PROTECȚIA SOLARĂ. Conștientizarea SPF-ului

ALTERNATIVE ÎN PROTECȚIA SOLARĂ. Conștientizarea SPF-ului

12 min read

Pe măsură ce stratul de ozon suferă modificări în urma schimbărilor climatice, pielea noastră este expusă la radiațiile UV din ce în ce mai mult. Astfel, industria cosmetică a dezvoltat sectorul produselor cosmetice pentru protecția solară, utilizând o varietate de compuși chimici meniți să creeze acea peliculă protectivă – o barieră de sinteză – între epiderma umană și razele soarelui. Calitatea și siguranța acestor produse este extrem de importantă și, din acest motiv, este primordial să citim eticheta, lista ingredientelor și să înțelegem acțiunea topică (efectul aplicării la nivel extern, pe piele).

protecția solară

Aceste produse, în funcție de formula cosmetică, fie pot penetra doar stratul epidermic, fie stratul epidermic, dar și cel dermic sau chiar circulația sistemică. Pentru această categorie de produse cosmetice nu este de dorit ca substanțele să ajungă în circulația sistemică deoarece, penetrând atât de adânc, deja discutăm despre o formulă dermato-cosmetică-medicament cu un anumit efect farmacologic și o anumită toxicitate. Majoritatea persoanelor utilizează creme cosmetice cu SPF 50 sau 50+. Totuși, înainte de a alege o cremă cu protecție UV este bine să cunoaștem fiecare factor SPF și, de asemenea, dacă pe lângă aceste creme cu compuși chimici de sinteză, există și extracte vegetale cu efect antioxidant și fotoprotectiv. *Pentru a înțelege exprimarea „compuși chimici de sinteză” – compușii chimici pot fi de sinteză (exemplu: acid ursolic realizat sintetic, în laborator) sau compuși chimici naturali, regăsiți în materialele vegetale (exemplu: acid ursolic regăsit în formă naturală în anumite plante sau fructe).

Există 3 tipuri de raze ultraviolete (UV) care pot avea efecte negative asupra pielii umane. Acestea sunt: razele UVA (alcătuiesc 95% din radiațiile solare, afectează epiderma și derma și pot cauza petele solare/ridarea pielii; străbat norii și geamurile); razele UVB (afectează epiderma și pot cauza arsuri majore, afectează ADN-ul pielii și pot provoca cancer și/sau arsuri pe piele în 15 minute dacă nu există protecție solară aplicată); UVC (cele mai nocive dar care, din fericire, nu ating suprafața pământului).

SPF 15 – Blochează 93% din razele UVB. Dacă pielea ta suferă arsuri minore sau iritații după 10 minute de expunere la soare, cremele cu SPF 15 te vor proteja timp de aproximativ 150 de minute și, în general, se recomandă a se aplica 2mg/cm2 de cremă pe piele, 1 dată la 2 ore. Acest factor SPF este recomandat persoanelor cu pielea sensibilă dar care nu se expun mai mult de 2-3 ore la soare, zilnic.

SPF 30 – Blochează 97% din razele UVB și jumătate din radiațiile pe care SPF 15 le-ar permite. Acest factor SPF este printre cel mai recomandat de medicii specialiști.

SPF 50 – Blochează 98% din razele UVB. SPF 30 și 50 nu prezintă mare diferență, însă pe termen lung, pielea ultra sensibilă resimte acest procent minor.

Din experiența cu oamenii care pășesc pragul cabinetului meu de estetică, am observat că tendința este să se utilizeze zilnic un SPF 50 deoarece majoritatea nu aplică acea cantitate recomandată: 2mg/cm2 de cremă pe piele, 1 dată la 2 ore. Astfel, se optează direct pentru un SPF ridicat și acest lucru nu este întotdeauna corect. Este bine de știut că nu există un SPF care să blocheze razele UVA și UVB în procent de 100%.

Compuși chimici de sinteză regăsiți în majoritatea cremelor cosmetice pentru protecție solară

Fiecare produs cosmetic dedicat protecției solare utilizează un mecanism diferit pentru protejarea pielii și menținerea stabilității în lumina soarelui. Cele mai frecvente produse din această categorie conțin filtre chimice. Acestea includ în mod obișnuit o combinație de două până la șase din următoarele ingrediente de sinteză: oxibenzonă, avobenzonă, octisalat, octocrilenă, homosalat și octinoxat. Cremele de protecție solară ce au la bază minerale dețin în compoziție oxid de zinc și / sau dioxid de titan.

Alternative pure și naturale pentru protecția pielii împotriva radiațiilor UV, arsurilor solare și/sau iritațiilor dobândite în urma expunerii la soare.

Este bine să cunoaștem faptul că, pe lângă o cremă cu un anumit grad SPF, ne putem proteja pielea de factorii nocivi ai razelor solare apelând la o varietate de extracte vegetale cu compuși chimici naturali, capabili să creeze acea peliculă protectivă și vitaminizantă de care pielea noastră are nevoie. Compușii chimici naturali regăsiți în anumite extracte vegetale de uz cosmetic sunt non-invazivi și nu interferează cu cremele cosmetice de sinteză, cu SPF 30/50, spre exemplu. Astfel, aceste categorii de produse cosmetice, deși diferă din punct de vedere al sursei ingredientelor, pot fi utilizate fie concomitent – atât la plajă, cât și zilnic –  fie individual, în funcție de nivelul de expunere. Este bine de știut că, atunci când se utilizează diverse uleiuri naturale pentru protecție solară la plajă, acestea necesită a fi aplicate din oră în oră deoarece gradul de absorbție este mult mai mare în timpul expunerii directe.

Uleiuri vegetale pe care le recomand a fi utilizate concomitent cu alte creme de protecție solară sunt: uleiul de cătină, cocos, germeni de grâu, migdale, măsline, susan, cânepă, arahide, semințe de morcov, jojoba, zmeură. Pentru calmarea pielii după expunerea la soare, ideale sunt: apele florale de lavandă, trandafiri, cătină, gelul de aloe vera.

Dacă aceste categorii de produse cosmetice se cumulează (sinteză vs natural), se poate opta pentru un SPF de sinteză mai mic, completat de unul din sursa vegetală cu capacitate antioxidantă și fotoprotectivă.

Nu uitați că informarea cu privire la ingredientele cosmetice și acțiunea topică a acestora este întotdeauna o sarcină pe care consumatorul este important să o conștientizeze și să și-o asume. Atunci când nu înțelegeți efectele unui produs cosmetic sau când nu există suficiente informații pe etichetă, puteți oricând să contactați producătorul și să solicitați informațiile necesare, medicul dermatolog sau esteticianul care vă cunoaște tipul de piele. Sănătatea organismului nostru depinde într-o proporție foarte mare de sănătatea pielii noastre – mantaua acidă prin care corpul nostru respiră și se purifică.

Pentru detalii despre anumite brand-uri cu produse cosmetice dedicate protecției solare și aprobate de Skin Cancer Foundation regăsiți aici: https://www.skincancer.org/products/categories

Sfaturi utile în îngrijirea pură și naturală a corpului, text scris de Adina Oancea, farmacist & co-fondator Careless Beauty România.

Citește în continuare Proiect: Beach Body!.

Load More Related Articles
Load More By Revista FPM
Load More In Expert advice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Doinița Oancea – Reflection – despre designul românesc și propriul brand

Căutăm frumosul peste tot − în oameni, în fapte și în lucruri. Ne dorim în jurul nostru po…