Home Food & Wine Transylvanian Ice Wine de la Liliac, câștigătorul premiului “Cel mai bun vin dulce”

Transylvanian Ice Wine de la Liliac, câștigătorul premiului “Cel mai bun vin dulce”

6 min read

Zilele trecute, în cadrul evenimentului “Premiile pentru vinurile românești” organizat de Gault & Millau România, vinul Ice Wine a câștigat premiul pentru cel mai bun vin dulce, obținând 93 de puncte.

Ice Wine-ul produs de Crama Liliac în colaborare cu producătorul Kracher din Austria, unul dintre liderii mondiali in domeniul vinului de desert, este un cupaj de Neuburger și Pinot Gris.

Vinul a fost inclus si în ghidul de vinuri românești realizat de Gault & Millau, unde puteti găsi si alte trei etichete reper ale Cramei Liliac, Nectar of Transylvania, Liliac Pinot Noir Rose și Liliac Fetească Regală.

Podgoria Lechința întrunește condițiile climatice pentru producția acestui tip de vin.

Strugurii înghețați sunt recoltați manual, la o temperatură de -13°C, la începutul lunii decembrie. Mustul concentrat obținut prin presarea boabelor înghețate dă naștere unui vin în cantitate redusă și foarte dulce. Este fermentat și maturat în tancuri de inox, timp de 9 luni pe drojdie. Rezultă astfel un vin cu o culoare galben-aurie strălucitoare, care are un buchet de flori de câmp, cu arome de fructe galbene – caise, piersici, dar și lychee. Gustativ, este proaspăt și vibrant, cu nuanțe de ananas și final cu note de fructe tropicale. Se poate servi alături de clătite cu gem de caise, Crème Brûlée, cheesecake, la o temperatură recomandată de 8°C.

Totodata, vinul de desert Nectar of Transylvania, realizat dupa metoda schilfwein, a fost clasat pe locul al doilea, avand astfel sansa de a avea ambele vinuri de desert din portofoliu in topul clasificarii.

Ice Wine este unul dintre vinurile cele mai greu de produs din lume, dar noi, in Podgoria Lechinta la Crama Liliac, suntem binecuvantati cu una dintre regiunile din Europa unde acest lucru este inca posibil. Iarna s-a instalat deja in Transilvania asa ca speram deja ca productia 2018 va fi posibila foarte curand. Suntem mandri ca rezultatul muncii noastre dificile a fost recunoscut si preuit ca atare de catre juriul Gault & Millau, acest lucru ne si obliga ca pe viitor sa mentinem acest standard ridicat,” a declarat Miron Radic, CEO amb Wine Company.

Despre LILIAC

În zilele noastre, Liliac reînvie tradiţia secularăpe care Transilvania o are în viticultură. Peisajul secular şi tehnica modernăcrează, pe cele 52 de hectare, o simbioză perfectă. Aici sunt create vinuri autohtone, ce cuceresc prin rafinament şi complexitate. Indiferent dăcă sunt albe, roşii, roze sau irezistibil de dulci, de fiecare dată când deschidem o sticlă de Liliac, experienţe incredibile sunt pe punctul de a fi descoperite.

Astfel, în vinurile Liliac, pe lângă soiurile tradiționale româneşti, culese cu multă migălă şi dragoste, se regăseşte și un procent semnificativ de experienţă internationala. Mai intai sub îndrumarea specialistului Rudolf Krizan, care a studiat ani de zile diversele aspectele ale producerii vinului si, in prerzent, sub atenta supraveghere a oenologului francez Laurent Dubreuil, lucrările din cadrul podgoriei, cât şi cele din crămă se ridică la cel mai înalt grad de profesionalism. Vorbim aşadar despre un consorţiu al pasionaților de vin, ce subliniază standardele ridicate ale vinului Liliac.

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Food & Wine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Colecția de bijuterii Disney x Pandora ne încurajează să alegem un stil impunător

Vara aceasta, Pandora celebrează „Regele Leu”, cel mai nou film Disney, regizat de Jon Fav…