Home Editorials Totul este despre frică

Totul este despre frică

9 min read

Te-ai trezit, îți bei cafeaua de dimineață, și poate te gândești la programul care te așteaptă peste zi. Întâlniri importante la birou, apoi seara întâlnirea cu El. Ți se strânge inima puțin, abia v-ați cunoscut și este prima sau poate cea de-a doua întâlnire. Te simți bine în prezența lui, îți place până acum, dar nu poți să nu te gândești la fosta relație care te-a făcut să suferi atât de mult și după care ți-ai revenit cu greu.

Dacă va fi la fel? Bărbații fac tot ceea ce pot ca să câștige inima unei femei, apoi o calcă în picioare, dar nu înainte de a-și atinge scopul principal: sexul. Ai văzut asta de atâtea ori, prietenele tale s-au plâns că au trecut prin astfel de situații. Arunci o privire pe fereastră către soarele leneș care se ridică alene. Normal, el nu bea cafea.

– Ce îți pasă ție, îi arunci, ție n-are de ce să-ți fie frică de nimic. Luminezi acolo și asta e toată treaba ta. Tu n-ai problemele noastre…

Îngrijorarea despre cum vor fi lucrurile te apasă ca o presiune constantă, te face să monitorizezi fiecare gest și cuvânt, parcă așteptând cel mai mic semn care să ți-o confirme. Asta e viața și relația pe care ți-o dorești? O goană continuă după semne că el nu este ce ar trebui să fie? Ți-ai dărui inima și totuși nu, frica e mare.

Ceea ce îți voi spune în continuare poate să îți schimbe viața. Sau poate că nu, este alegerea ta. Frica este ireală. Nu există frică decât în gândurile tale despre viitor. Este o imaginație creată în prezent, direcționată în sensul negativ al lucrurilor. Nu ai niciun motiv real, palpabil, nici în prezent și nici în viitor, care să-i justifice existența. Dar te comporți, trăiești, gândești și acționezi ca și cum ar fi reală. Ceea ce nu este!

Ia gândește-te cum îi numește medicina pe cei care își imaginează lucruri și le consideră reale? Nebuni? Sau preferi denumirea medicală? Dar da, este o nebunie să devii producătorul propriei frici, să o savurezi, să o amplifici, să o trăiești zi de zi, să îi simți apăsarea și toate astea în virtutea unor evenimente care, cel mai probabil, nu se vor întâmpla niciodată.

Crezi că frica te ajută? Crezi că frica te protejează de suferință? Cum poate un produs al imaginației să te protejeze de ceva real? Dacă te atacă un câine pe stradă îți imaginezi că fugi sau o iei direct la goană?

Știi ce este acest ”real”? Este pericolul. Pericolul da, este real. Când ești în junglă și vezi un tigru cum vine spre tine ești în pericol. Frica are atunci o motivație clară, reală și în aceste condiții te ajută. Dar dacă te întorci apoi în România și trăiești cu frica de tigri de fiecare dată când te duci la Sinaia în vreo poieniță, asta este frica produsă de imaginație, fără baze reale.

Exact asta se întâmplă în (prea) multe relații. Aducem cu noi fricile căpătate în trecut, le stocăm și le vărsăm pe celălalt cu fiecare ocazie posibilă. Și ele se adună, până ajung să ne sufoce. Ce se întâmplă atunci? Sătule de bărbați, femeile își iau pisici, iar bărbații se mută în Thailanda că acolo e distracție.

Te-ai gândit vreodată cum ar arăta viața ta dacă ai fi eliberată de orice frică? Fă un exercițiu de voință. De fiecare dată când simți că te apucă frica, îngrijorarea sau anxietatea, numără până la trei, respiră profund, apoi imaginează-ți situația opusă. Nu opune rezistență fricii, pentru că asta o face să crească și mai mult. Accept-o, joacă-te cu ea, apoi alege conștient o direcție a imaginației care să o anuleze și care să te facă să te simți mai bine.

Și nu uita niciodată: frica este imaginară. Iar acest aspect îți dă putere asupra ei, deoarece aceeași imaginație care a produs-o, o poate și distruge. Iar libertatea unei vieți fără frică este de fapt paradisul pe pământ.

De când am plecat pe calea dezvoltării personale mi-am dat seama că singura bătălie majoră pe care o am de dus este cu fricile pe care le am. Identificarea și neutralizarea lor sunt cheile unei vieți împlinite, echilibrate, cu satisfacții nemăsurate. Încearcă și tu, pentru că poți face orice îți pui cu adevărat în minte să faci. Nu există limite decât în imaginația ta. Iar limitele sunt făcute pentru a fi depășite.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să citești și De cealaltă parte a fricii, unde povestesc și mai mult despre beneficiile concrete ale depășirii fricilor.

Load More Related Articles
  • Femeia cu mască

    Anul acesta am ajuns să trăim într-o lume a măștilor. Unde te uiți sunt măști de toate cul…
  • Lasă-l liber. Dacă te vrea, va veni el la tine

    Se lasă seara peste oraș. Umbrele întunericului se întind peste clădiri și parcuri. Iar su…
  • Dragoste în vremea izolării

    „Te iubesc, vreau să fim nedespărțiți, să ne petrecem tot timpul liber împreună!”/ „Nu te …
Load More By Dan Trutia
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Femeia cu mască

Anul acesta am ajuns să trăim într-o lume a măștilor. Unde te uiți sunt măști de toate cul…