Home Designers Totul despre viața lui Gianni Versace și cariera tumultoasă a designerului

Totul despre viața lui Gianni Versace și cariera tumultoasă a designerului

16 min read

Inovație, lux și extravaganță – sunt primele trei cuvinte care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la celebrul designer Gianni Versace. Cunoscut ca unul dintre cei mai provocatori designeri ai acelei ere, a fost cel care a reinventat moda, care a adus pe podium haine în culori țipătoare, cel care a adus metalul și pielea în combinații uimitoare și cel ale cărui rochii erau faimoase pentru că lăsau pielea la vedere. A schimbat complet lumea modei și a divertismentului, transformând prezentările de modă în show-uri grandioase.

Sursă foto: Dave M. Bennett/ GettyImages.com

Giovanni Versace se naște la începutul lunii decembrie în orașul Calabria din Italia și face încă de mic cunoștință cu lumea designului. Acesta își petrece o mare parte din copilărie alături de sora sa, Donatella Versace, și fratele său mai mare, Santo Versace, cunoscut la momentul actual ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de afaceri. Mama lui, Francesca, o croitoreasă foarte talentată și căutată, îl primește de la o vârstă fragedă în atelierul său deschizându-i astfel drumul în domeniu. Dar Gianni era în egală măsură interesat de arhitectură și istorie, pasionat fiind de Grecia antică și arta din acea perioadă. În adolescență îl descoperă și pe Andy Warhol, o altă sursă importantă de inspirație în munca lui ulterioară. Toate aceste interese și insistențele mamei de a lăsa arhitectura pentru design aveau să-l transforme rapid în designerul revoluționar care a încurajat femeile să iasă din tiparele clasice de atunci.

La 26 de ani decide să plece la Milano, pentru a lucra ca designer și pentru a învăța mai multe din tainele acestei meserii, considerându-l un loc mai potrivit pentru ideile și ambițiile sale. În mai puțin de un an ajunge designer la Byblos, una dintre cele mai de succes linii ale Genny, un producător italian de haine ready-to-wear. Patru ani mai târziu reușea să-și convingă angajatorul să creeze o linie nouă de haine, de această dată realizată din piele, ieșită din tipare, care duce la apariția brandului Complice. Succesul acesteia i-a dat curajul de care avea nevoie ca să pregătească prima colecție ce avea să-i poarte numele, iar prezentarea ei avea să fie făcută tot într-un spațiu neconvențional, la Muzeul de Artă din Milano. La 32 de ani Gianni Versace deschide primul său magazin, un boutique pe Via Della Spiga. Era deja o emblemă, deși era abia începutul.

În același an, fondatorul Versace îi aduce alături de el pe fratele său mai mare și pe sora mai mică. Santo devenea președintele companiei și prelua partea financiară, iar Donattela era vice-președinte și devenea consultantul său pe parte creativă. Soțul Donatellei, Paul Beck, primește și el o funcție importantă în companie: director al liniei de haine pentru bărbați.

Versace și sora lui, Donatella. Sursă foto: HarpersBazaar.com.

Gianni Versace fascina și enerva în egală măsură. În timp ce mulți îl ridicau în slăvi pentru creațiile lui pline de culoare, care scoteau în evidență corpul femeilor, alții îl considerau lipsit de bun gust și îl condamnau pentru că promova atitudinea sexi printre tinerele vremii. Se spunea atunci că „Armani îmbracă soția, în timp ce Versace îmbracă amanta.”.

La începutul anilor ’80, brandul Versace devenise deja unul internațional. Hainele care lăsau la vedere picioare, umeri, spate erau tot mai râvnite de femei din întreaga lume, iar designerul avea să mai facă o mișcare îndrăzneață pentru acele vremuri. La show-urile lui, în primele rânduri nu mai stăteau cei bogați, ci vedete din toate domeniile și chiar capete încoronate. Prințesa Diana, Madonna, Sting, Elton John nu erau doar personalități menite să îi crească faima, îi erau prieteni și clienți fideli. Versace a fost cel care a lansat conceptul de supermodel, iar frumuseți precum Naomi Campbell, Cindi Crawford, Claudia Schiffer, Helena Christensen sau Carla Bruni erau nelipsite din defilările casei Versace și de la petrecerile fabuloase ce la urmau.

Devenit deja celebru, Gianni se bucura de primul său premiu, în cadrul galei „Ochiul de Aur”, primind titlul de cel mai bun creator de modă pentru colecția de îmbrăcăminte de damă realizată pentru sezonul toamnă-iarnă 1982/1983. De-a lungul carierei sale, Versace a obținut nenumărate premii, printre care se numără și un trofeu Oscar de modă american din 1993.

Câteva dintre modelele favorite ale lui Versace. Sursă foto: Pinterest.com.

În timp ce numărul magazinelor Versace creștea constant, iar compania își diversifica activitatea intrând și în zona parfumeriei de lux, mobilier sau bijuterii, Gianni Versace începe colaborările în zona artei teatrale. Produce costume pentru spectacole prezentate la Scala din Milano, Teatrul din Milano sau Opera din San Francisco, designerul satisfăcându-și în același timp iubirea pentru creațiile vestimentare și pe cea pentru istorie. Tot el a fost cel care a creat costume de scenă pentru marii artiști ai vremii, precum Michael Jackson, Paul McCartney sau Elton John, iar Madonna a fost imaginea mai multor campanii publicitare ale casei Versace.

Muzeul Național Field din Chicago, Royal College of Art din Londra și Kunstgewerbemuseum din Germania sunt trei dintre cele mai cunoscute muzee din întreaga lume, unde proiectele lui Versace au fost prezentate ani la rând. Pe lângă îmbrăcăminte, parfumuri, bijuterii și mobilă acesta a publicat, de asemenea, și cărți – „Rock and Royalty” și „The Art of Being You” find două dintre cele mai apreciate. Designerul reușește în 1992 să își cumpere o casă construită în anii ’30 de un arhitect faimos, vilă în care a investit, la rândul lui, peste 30 de milioane de dolari.

Casa lui Versace din Miami. Sursă foto: Shtiu.ro.

Designerul italian a divinizat femeile, dar a iubit bărbații. Într-o perioadă în care puțini erau cei care aveau curajul să discute deschis despre orientarea lor sexuală, cu atât mai puțin dintre celebrități, fondatorul Versace nu a ascuns niciodată că era homosexual. Iar din 1982 toată lumea a știut că modelul Antonio D`Amico era partenerul său, acesta stându-i alături până la sfârșit. Nu a fost însă o relație ușoară pentru că Gianni Versace era recunoscut pentru faptul că îi plăceau aventurile pasagere și era client fidel al cluburilor gay, ba chiar plătea adeseori pentru serviciile sexuale ale unora dintre bărbații ce îi ieșeau în cale.

Sfârșitul i-a fost adus tot de un individ care se prostitua, însă în ciuda zvonurilor, se pare că cei doi nu se cunoșteau. În dimineața zilei de 15 iulie 1997, Gianni Versace a fost împușcat pe scările casei sale din Miami, pe când se întorcea de la o plimbare pe plajă. Peste 2000 de oameni au participat la funeraliile designerului, la Milano. Printre aceștia numărându-se și Prințesa Diana, cea care avea să-și piardă viața o lună mai târziu, într-un accident de mașină, la Paris.

Oamenii au fost extrem de afectați de vestea că Gianni Versace a fost asasinat în fața casei sale. La scurt timp după tragedie, autoritățile au depistat criminalul, pe Andrew Cunanan, care s-a dovedit a fi un criminal în serie ce mai ucisese alți 4 bărbați înaintea lui Versace. La 8 zile după incident, criminalul s-a sinucis cu aceeași armă cu care l-a împușcat pe designer.

Cu 6 luni înainte să fie ucis, Versace primise vestea că este vindecat de o formă rară de cancer cu care se luptase mai bine de 2 ani. Avea 50 de ani și credea că a depășit cel mai greu moment al vieții sale.

Versace a lăsat jumătate din avere nepoatei sale, Allegra Versace, fiica Donatellei, și i-a lăsat iubitului său o retribuție lunară de peste 25.000 de dolari, precum și dreptul de a locui în oricare dintre casele lui din Italia și Statele Unite ale Americii. Partea aceasta din testament a fost aprig contestată de Donatella Versace, care nu s-a lăsat până nu a redus considerabil suma acordată lui Antonio D`Amico. Pe de altă parte, Antonio nu a luptat deloc pentru moștenirea lăsată de iubitul său, el s-a luptat în schimb cu depresia, ani de zile după moartea designerului.

Mai multe informații despre tot ceea ce s-a întâmplat cu privire la asasinarea lui Versace, dar și despre momentele definitorii din viața criminalului Andrew Cunanan, au fost ecranizate în serialul „The Assassination of Gianni Versace”.

Citește în continuare This Is Paris | Documentarul prin care Paris Hilton dezvăluie lucruri neștiute din trecutul său.

Load More Related Articles
Load More By Robert Muteș
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

MUST WATCH | 5 filme pe care să le vezi în luna ianuarie la cinema

Pe măsură ce înaintăm în noul an, din ce în ce mai multe titluri își fac apariția pe piața…