Home Bloggers TOP 4 destinații de iarnă de poveste în România | Recomandate de Călător în Bascheți

TOP 4 destinații de iarnă de poveste în România | Recomandate de Călător în Bascheți

27 min read

Suntem Laura Vereha și Sebastian Secan, foști jurnaliști de televiziune, inițiatorii proiectului Călător în Bascheți, care a devenit, în doar doi ani, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Cu peste 238.000 de fani pe Facebook, 40.000 pe Instagram și 155.000 pe Tik Tok și 1.026.000 recordul de vizitatori unici pe lună, calatorinbascheti.ro este cel mai citit din România pe contentul de travel care vizează destinații de poveste din țară. Articolele calatorinbascheti.ro sunt constant în topul Zelist.ro, care monitorizează articolele virale din blogosferă.

destinatii de poveste

Campania „România celor o mie de lumi”, lansată în luna mai 2020, menită să susțină turismul autohton atât de afectat, s-a bucurat de un real succes în mediul online, având mii de distribuiri.

Suntem travel bloggerii care s-au încăpățânat să arate România frumoasă, neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Am călătorit împreună peste 45 de țări, de pe cinci continente: din Europa, America de Nord, America de Sud, până în Asia și Africa. Am vizitat de la metropolele-emblemă ale lumii – Sao Paulo, Hong Kong, Mexico City, Singapore sau Tokyo – până la idilicele insule exotice – Seychelles, Mauritius, Capul Verde sau Maldive, dar pentru noi România a însemnat mereu acasă. Ne place să descoperim locuri inedite de la noi din țară și să le arătăm publicului nostru, pentru că avem drag de scris și drag de România. Indiferent dacă te duci la capătul lumii, în insule exotice sau în marile huburi financiare ale lumii, indiferent dacă descoperi locuri frumoase și afară, pentru noi acasă este acolo unde ți-a rămas sufletul. Iar sufletul ne-a spus că trebuie să promovăm România.

Povestea noastră a început din pasiunea pentru călătorit. Până acum două luni, eram jurnaliști, reporteri de televiziune, ne făceam meseria cu aceeași pasiune cu care călătoream. Împrumutam timp de la job, weekenduri prelungite în care să fugim într-un colț de lume sau haihui prin România. Până într-o zi, când ne-am dat seama că a venit vremea să ne urmăm visul: acela de a fi călător în bascheți cu normă întreagă, pentru că pasiunea noastră cerea timp și libertate.

Ne-am dat demisiile în plină pandemie, un lucru nebunesc ar spune mulți, dar pentru noi a fost acel moment când ne-am uitat în oglindă și am văzut, de fapt, ce vrem noi de la viață: să fim doar călători în bascheți.

Televiziunea ne-a educat și ne-a făcut ceea ce suntem astăzi, ne-a dat adrenalină cât pentru 10 vieți, am trăit intens și frumos, dar ceva în interiorul nostru s-a schimbat. Ne-am regăsit pe noi. Când ritmul este atât de intens, simți că ai nevoie de o pauză, așa că am decis să punem jobul pe ,,hold’’ și să le arătăm românilor țara aceasta minunată. Ne doream demult să facem pasul acesta, dar vremurile nu ne-au lăsat sau nu ne-au făcut să fim siguri că este momentul să spunem stop și să o luăm de la capăt.

Acum, dacă ne uităm în urmă, putem spune că a fost cea mai bună decizie și ne mirăm de ce nu am avut curajul să o luăm mai devreme. Viața ni s-a schimbat radical: nu mai trăim după ceas, nu mai știm ce înseamnă stres și nici presiune. Putem munci de oriunde: de pe o plajă sau dintr-un vârf de munte. Pare un dream job, cu toate că există și greutăți, dar este un sentiment unic să ai un vis de când te știi și să-l vezi împlinit peste ani.

TOP 4 DESTINAȚII DE POVESTE PENTRU IARNA ACEASTA

Noi vă recomandăm să alegeți pensiunile și hotelurile de la munte, departe de aglomerație, cât mai aproape de natură. Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să te duci doar cu familia și unde distanțarea socială este făcută în mod natural. Sunt cabane izolate în Munții Apuseni sau în satele Bucovinei, poți descoperi case tradiționale în satele Maramureșului sau ale Covasnei sau pensiuni rustice în Țara Făgărașului, în satele săsești, sau în cele din județul Brașov – Măgura, Peștera, Fundățica − unde vei fi doar tu și natura. Principiul este simplu pentru această perioadă pe care o traversăm: „mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul acela de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.

MUNȚII APUSENI – POARTA DE UNDE ÎNCEPE RAIUL

Tărâmul de poveste al Apusenilor cu satele lui idilice, răsfirate printre munți, poate fi în această perioadă soluția salvatoare pentru cei care vor să fugă departe și să-și dea un reset de la viața ciudată pe care o trăim acum. Sunt cătune bine ascunse de lume unde veți descoperi, cu surprindere, locuri de cazare tare frumoase. Noi vă recomandăm două destinații de iarnă, care nouă ne sunt tare dragi: satul Glod și Rimetea, considerată, pe bună dreptate, Elveția României.

Glod

Să începem cu Glod. Este sătucul bine ascuns în inima Munților Apuseni, unde vei descoperi ce înseamnă viața-n tihnă. Știti vorba aceea: „Vedi Napoli e puoi mori”? Cam așa e și cu Glodul. „Try Glod”, ca să te doară urechile de atâta de liniște.

Aici, pe un picior de plai, pe o gură de rai, doi tineri curajoși, Alin și Dora, au făcut din nimic, poate cel mai frumos loc din România. După 15 ani de muncă în străinătate și-au dat seama că România este magică și că, până la urmă, schimbarea începe de la ei… de la noi toți. Așa a apărut proiectul Casa Glod: trei case vechi de peste 100 de ani, aduse bucată cu bucată din Maramureșul autentic.

A fost nevoie de creativitate și de un touch modern ca să transforme tradiționalul în cool, dar și de un pic de nebunie. Dora și Alin au făcut săptămânal naveta din Italia, de la Milano până la Glod, ca să-și primească oaspeții, dar acum s-au întors acasă definitiv. Tare (greu), nu-i așa? Dar frumos! Ei sunt cei care oferă turistului zăpăcit de oraș și în căutare de locuri izolate bucățica de respiro unde să învețe să trăiască viața încet. Unde mai pui că te vei odihni pe saltele umplute cu fân și lavandă.

destinatii de poveste
Rimetea de sus

Ajungem și la Rimetea, satul care nouă ni s-a lipit de suflet. Și nici nu se putea cum altfel. Este un colț de rai, o destinație de relaxare cu care nu ai cum să dai greș. Este ca și cum ai fi aterizat într-un sătuc de munte din Elveția, pentru că este curat, idilic, ulițele îngrijite, iar oamenii tare primitori. Satul-tablou de la poalele Munților Trăscău, întins sub pitoreasca Piatră a Secuiului, va fi o revelație. Peisajul natural, de poveste, este completat perfect de căsuțele tradiționale, vopsite în alb și în verde, rămase exact ca acum o sută de ani. Sunt peste 60 de pensiuni în zonă unde te poți caza. Nouă ne-a plăcut tare la Pensiunea Kiraly Vendeghaz, un loc liniștit, fain, fără prea mulți vecini în jur, cu ciubăr pentru relaxare și o priveliște de poveste.

destinatii de poveste

ȚARA FĂGĂRAȘULUI – TĂRÂM DE POVESTE

Dacă vreți să vă petreceți sărbătorile de iarnă într-un decor de basm, Țara Făgărașului este locul potrivit pentru că Munții Făgăraș vă vor asigura o priveliște de neuitat, plus că aici, pe lângă mâncarea tare bună și multe lucruri de văzut (Biserica Rupestră de la Șinca Veche, Abația Cisterciană de la Cârța, bisericile fortificate etc.), aveți și multe variante de cazare. De la case tradiționale restaurate până la pensiuni moderne, izolate, care vă vor asigura acea siguranță de care avem nevoie acum. Este o destinație ireal de frumoasă, dar nu atât de populară, precum cele din apropiere, Sibiu sau Brașov, deci perfectă pentru vremurile în care trăim.

Este tărâm mai puțin descoperit, mai puțin promovat, dar care trebuie să stea la loc de cinste pe lista oricărui călător prin România: Țara Făgărașului este considerată, pe bună dreptate, destinația anului 2020 în România. Este locul unde natura s-a întrecut pe sine și a creat tablouri pitorești care te vor face să spui „eu de aici nu mai plec, vreau să mă mut la țară, la poale de Făgăraș!”. Parcă îți vine să lași deoparte viața ta de orășean prea agitat și prea obosit și să te întorci la rădăcini, acolo unde s-a născut „acea veșnicie de la sat”, despre care a scris atât de frumos poetul Lucian Blaga. În Făgăraș, versurile lui cumva au căpătat sens pentru noi. Este ca reîntoarcerea acasă, la ai tăi, tu, fiu rătăcit de voie sau de nevoie prin lume. Vei redescoperi aici tihna, liniștea și cursul firesc al vieții, care nu se trăiește după ceas și nici după reguli impuse de vreun job, ci după orânduielile vechi ale naturii. Este o simplitate frumoasă, pe care vremurile de azi ne-au cam furat-o și ne-au dat, la schimb, traiul pe repede-înainte. Ce au oamenii din Făgăraș și nu avem noi, ceilalți, înghesuiți în orașe? Au acea seninătate și veselie, pe care le-o poți citi pe chipuri și mai au ceva: au timp. Timp să audă și cocoșul gălăgios din zori, timp să vadă și apusul de soare cum se scurge peste crestele înzăpezite ale munților, timp să culeagă merele toamnei din grădină și timp să stea de vorbă cu vecinul, să-l întrebe ce mai face.

destinatii de poveste

Nu ți-ar plăcea să trăiești așa măcar pentru o săptămână? Să mai iei o pauză de la nebunie? Să te plimbi pe ulițe și să asculți liniștea? Țara Făgărașului este locul potrivit unde poți redescoperi România autentică și, de ce nu, și pe tine.

BUCOVINA – PE UN PICIOR DE PLAI…

Bucovina este una dintre cele mai spectaculoase și frumoase destinații de vacanță din România, mai ales iarna. Și aici izolarea se face de la sine. Printre colinele veșnic verzi din Moldovița, printre munții scuturați de zăpadă din Vatra Dornei, pe Vârful Rarău, lângă mănăstirile pictate din vale și Cetatea lui Ștefan, veți mai uita de acest an nebun. Sunt tradiții autentice și bucate alese, cum numai bucovinenii știu să le pregătească. Și să nu vă mai zicem de ospitalitate și de voia bună. Sunt punctele forte ale oamenilor din zonă. Este acea Românie curată, pură, rămasă neatinsă de vremuri.

Cum ar fi să vă relaxați, la gura sobei, cu lemnul trosnind în foc, cu mămăliga cu hribi pe masă, într-o casă veche din inima Bucovinei? Să trăiți ca un adevărat fiul al locului ca acum o sută de ani, departe de lumea dezlănțuită? Dacă alegeți Bucovina, neapărat, să vă cazați autentic, doar așa îi veți putea simți farmecul. Sunt oameni care se încăpățânează să ducă tradiția mai departe și să arate lumii moștenirea valoroasă a bunicilor. Un astfel de loc este „La Roata”, care are în spate o poveste fascinantă. Sunt cinci case, vechi de 120 de ani, decupate parcă din povești, care vă așteaptă să le treceți pragul și să le aflați istorisirile ascunse. Au fost strămutate, lemn cu lemn, din satele din zonă. Au chiar și nume: Vasile, Anastasia, Zenovia, Elisabeta și Dumitru. Dacă aveți noroc să ningă, un astfel de loc vă va purta, clar, cu gândul la ulița copilăriei și la casa bunicilor. Că doar ești în Bucovina, acolo, sus, la munte, unde frumusețea peisajului și oamenii blânzi îți vor șterge din suflet patimile acestui an.

destinatii de poveste

MARAMUREȘ – LOC CU DOR

Dacă spui Maramureș, spui locul unde iarna se nasc povești de neuitat. Este zona țării cu locuri tare frumoase, care merită văzute de sărbători. Este culoare, este farmec și sunt tradiții vechi, care vă vor cuceri. Pentru fiecare turist în parte, Maramureșul are ceva de oferit. Sunt cabane izolate, potrivite pentru aceste vremuri pe care le trăim, sunt pârtii de schi, sunt bucate alese și atracții turistice uimitoare, de la bisericile monument UNESCO de la Șurdești și Plopiș, Cimitirul Vesel de la Săpânța până la drumețiile prin Munții Rodnei, toate vă vor face să vă mai abateți mintea de la ceea ce trăim zi de zi.

destinatii de poveste

Pe noi ne-a fascinat călătoria de poveste în Valea Vaserului cu Mocănița de la Vișeu. Vei intra într-o lume de poveste, purtat pe șine de vechiul tren cu aburi, în mijlocul naturii. Zona prin care circulă mocănița este sălbatică, nelocuită, fără prea mult semnal la telefon și vei avea, cu siguranță, o escapadă de neuitat. Vei respira aer curat de munte, iar la sosire vei putea gusta din bunătățile zonei, căci sunt și bilete cu prânzul inclus. Traseul are o lungime de 21,6 kilometri, pornește de la Gara CFF Vișeu de Sus până la stația Paltin, iar călătoria durează cam trei ore pe un sens, cu o jumătate de oră pauză. Calea ferată a fost construită, în 1932, aproape de granița cu Ucraina și este singurul tren cu aburi din Europa care circulă pe o linie de ecartament îngust, fiind încă folosită în scopul ei original – cel al transportului de lemne. Noi am fost recent și vă asigurăm că se respectă strict toate măsurile sanitare.

Citeste in continuare Razvan Pascu recomandă 6 destinații de vacanță în România.

  • Ia, sursa de inspiratie pentru designeri

    Ia, numita si camasa cu altita a femeilor, este caracteristica portului traditional romane…
Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Bloggers

One Comment

  1. Ana

    28 februarie 2021 at 07:58

    Intr-adevar avem o tara minunata care abia asteapta sa fie descoperita.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Tendințe în machiaj 2025: Lux, fructe și ciocolată

Tendințele în machiaj pentru 2025 sunt, în mare parte, încă predicții, bazate pe analiza p…