Home Travel Razvan Pascu recomandă 6 destinații de vacanță în România

Razvan Pascu recomandă 6 destinații de vacanță în România

11 min read

Aș îndrăzni să denumesc 2020 anul turismului intern, nu doar în România, ci în întreaga lume. Cel mai probabil va dura ceva timp până când turiștii vor îndrăzni să depășească granițele propriei țări în număr la fel de mare și cu atâta lejeritate cum o făceau până acum. Drept urmare, pe termen scurt și mediu, călătoriile pe plan domestic vor avea prioritate în preferințele iubitorilor de călătorii. Iar dacă de fel călătoresc cu grupuri de turiști în destinații exotice și vorbesc cel mai adesea de vacanțe în țări îndepărtate, dat fiind contextul actual, în rândurile următoare m-am gândit să vă ofer câteva recomandări de vacanțe în România.

vacante in romania - razvan pascu
Razvan Pascu

Transilvania

Pe primul loc în sufletul și preferințele mele se află zona Transilvania, indiferent că ne referim la satele săsești, la conacele și castelele din județul Covasna ori la regiunea Sibiu. Ajung în Transilvania cel puțin o dată pe an, ori de câte ori am un weekend liber, aceste ținuturi din centrul țării fiind alegerea familiei noastre pentru o experiență pe gusturile tuturor, de la 2 la 35 de ani. Ne întoarcem încărcați cu energie pozitivă și relaxați, iar pe drumul spre casă deja facem planuri pentru următoarea escapadă aici.

Satele săsești

Ne plac tare mult casele colorate, aliniate perfect, una langă alta, ca niște fortărețe, din satele săsești și alegem de fiecare dată să ne și cazăm într-o astfel de casă tradițională. Poți opta să stai cu localnicii ori poți să închiriezi o casă întreagă doar pentru tine. Noi am încercat ambele variante de-a lungul timpului și le recomand deopotrivă. Oamenii din zonă sunt foarte ospitalieri, iar timpul se scurge într-un ritm propriu, în antiteză cu haosul din orașele mari. Dintre toate satele de aici sugerez să încercați atât binecunoscutul Viscri, cât și Criṭ sau Mãlâncrav, aproape de Sighișoara.

Ținutul Conacelor

De-a lungul secolelor, în județul Covasna au fost ridicate aproximativ 200 de conace nobiliare, multe dintre ele fiind restaurate și date în folosință. O parte au fost transformate în sedii pentru instituții publice sau cămine culturale, unde au loc tot felul de evenimente tradiționale. Altele au devenit unități de cazare pe care cu siguranță nu le vei uita prea curând, odată ce ai petrecut măcar câteva ore într-o astfel de locație și ai experimentat stilul de viață pitoresc și autentic al localnicilor din urmă cu sute de ani. Pe lângă experiența de a te caza într-un astfel de conac, recomand și atelierele de meșteșuguri tradiționale susținute de săteni sau lecțiile de gătit mâncăruri specifice zonei, precum gulaș, kurtos sau pâine pe vatră, un deliciu. Dacă știți că ajungeți la Târgul Secuiesc, faceți o programare și pentru workshop-ul de decorare turtă dulce la familia Szántó, care de generații întregi prepară turtă dulce tradițională cu miere după o rețetă ce datează din 1880.

Muzeul Astra din Sibiu

O vizită în Transilvania nu este completă fără o plimbare prin complexul de 96 de hectare ce aparține Muzeului Astra din Sibiu, adesea denumit și „Muzeul Viu”, grație meșteșugarilor care dau viață locului în fiecare weekend cu vreme bună, ansamblurilor folclorice care animă atmosfera prin dans și cântec sau animalelor care completează tabloul vieții rurale din fiecare regiune a țării. Mergeți la Astra pentru a vă relaxa și a vă bucura de o plimbare în natură făcând în același timp o incursiune în istoria și tradițiile românești.

Transfăgărășan – zona Argeșului

De la Sibiu, dacă mergeți spre Muntenia, puteți alege să străbateți Munții Făgăraș pe Transfăgărășan, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din întreaga lume. „Drumul printre nori” are 833 de podețe și 28 de viaducte, aici găsindu-se și Tunelul Bâlea, de aproximativ 877 metri, cel mai lung tunel din România. Altitudinea în zona tunelului este de 2042 metri, iar priveliștea este una care îți taie respirația. Ce poți vizita aici? Lacul glaciar Bâlea, situat la altitudinea de 2040 metri, unde veți face fotografii spectaculoase, barajul și lacul Vidraru, unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din România, locul în care este instalat cel mai înalt punct de bungee jumping din România, cu o cădere de 166 de metri, Cetatea Poenari, construită de Vlad Țepeș în secolul al XIV-lea, precum și Mănăstirea Curtea de Argeș, construită de Neagoe Basarab în urmă cu 500 de ani, considerată una dintre bijuteriile arhitecturale ale țării.

Tulcea – Delta Dunării

Am văzut până acum aproape 100 de țări, dar Delta noastră rămâne un loc aparte pentru mine, păstrându-și încă autenticitatea, flora și fauna. Îmi place Delta Dunării în orice anotimp, dar cel mai mult la începutului toamnei și primăvara. Primăvara, când natura se dezmorțește, ai parte de un peisaj superb, vezi efectiv cum mediul înconjurator prinde viață, iar toamna, Delta te întâmpină cu o vegetație încă vie, ce pare pictată în zeci de nuanțe ruginii, cu sezon propice pentru pescuit și temperaturi ideale pentru plimbări lungi pe canale. Pentru un plus de relaxare, încercați plajele sălbatice de la Sfântul Gheorghe și Gura Portiței. Iar dacă vă doriți o experiență completă în Deltă, faceți și o vizită la Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România.

Pe lângă cele enumerate deja, mai avem foarte multe zone frumoase ce așteaptă să fie descoperite, cum ar fi, bineînțeles, Maramureșul, Cazanele Dunării, Valea Doftanei sau chiar Gura Teghii, o așezare situată pe lângă Buzău, ideală pentru amatorii de zone liniștite, încă neexplorate.

Editorial realizat de Răzvan Pascu

Citește în continuare INTERVIU | Crina Duluțe Florea, Domeniile Averești: Un pahar de vin bun este un moment de bine.

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Travel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Secuiana se întoarce cu forțe proaspete!

Din dorința de a da un restart și a veni cu propuneri care se adresează și generațiilor ti…