Home Hairstyle Alexandru Crăciun: Cunoaște-ți părul ca pe tine însuți!

Alexandru Crăciun: Cunoaște-ți părul ca pe tine însuți!

14 min read

De câte ori ați simțit că sunteți frumoase după o vizită la coafor? Este într-adevăr un sentiment plăcut care îți dă încredere și bună dispoziție, dar oare de câte ori v-ați întrebat care este procesul prin care a reușit stilistul vostru să vă ofere șuvițe atât de fine și mătăsoase? Sau de ce atunci când ne uscăm părul acasă nu arată la fel de bine? Sfatul lui Alexandru Crăciun, hairstylist Beauty Effect, este că, dacă vrei să obții un efect asemănător cu cel de la salon și acasă, trebuie în primul rând să știi ce fel de păr ai și ce trebuie să folosești ca să îl îngrijești. Totul pleacă din interior!

Alexandru Crăciun

Cu toții am observat că fiecare persoană are un alt tip de păr, prin urmare părul necesită o îngrijire personalizată. În continuare, vom afla cât de mult contează să cunoaștem, dar mai ales să înțelegem de ce tipul de păr depinde de tipul de piele, de predispoziția ereditară, care pot fi influențele de mediu și de îngrijire.

Haideți să aflăm câte tipuri de păr există și ce putem face pentru fiecare în parte.

Părul uscat. Dacă părul tău este de obicei uscat, atunci are tendința de a se despica la vârfuri, de a se încurca destul de ușor și, în cele mai multe cazuri, de a se rupe. Acesta este lipsit de multe ori de suportul natural de protecție al părului și suferă de o insuficiență de sebum.

Ce putem face?

Temperaturile ridicate constituie un factor determinant, întrucât acestea nu atacă doar firul de păr, ele provoacă, de altfel, și uscarea glandelor sebacee cunoscute precum glandele ce produc sebum. Sfatul meu este să încerci pe cât posibil să renunți la aceste device-uri de îndreptare sau ondulare. Întotdeauna, chiar și atunci când vei folosi foehnul, asigură-te că folosești protecție termică.

Mare atenție! Dacă te speli pe cap de mai mult de trei ori pe săptămână, este posibil ca problema să vină de aici. Șamponul aplicat des nu va face decât să usuce și mai mult scalpul, respectiv părul.

Imaginează-ți scenariul în care un produs poate face mai mult rău decât bine. Acesta este cazul spălatului excesiv.

Părul gras. Nu mai este nici un secret că principala cauză a părului gras este excesul de sebum. Asta se întâmplă atunci când glandele sebacee produc un surplus de sebum, fapt care indică, de obicei, o tulburare hormonală. Prin urmare, acest tip de păr apare adesea din cauza schimbărilor hormonale din timpul pubertăţii. O altă cauză o poate constitui alimentația sau stresul.

Ce putem face?

În primul rând, putem spăla părul cu șampoane care previn părul gras, pe bază de citrice și mentol.
Trebuie să evitați folosirea balsamului ori a măștii de păr. Atunci când vom clăti parul, o vom face atent și riguros, iar ultimele clătiri le recomand a fi făcute cu apă cât mai rece, pentru a sigila cuticula firului.
Masarea și șamponarea scalpului vor fi executate prin mişcări blânde, care să nu agreseze pielea şi astfel să fie stimulată secreţia de sebum.

Părul subțire. Părul fin sau subțire este foarte des întâlnit. Ca să înțelegem ce înseamnă un păr subțire trebuie să înțelegem mai întâi că un fir normal are diametrul de 0,4 mm, iar în contrast cu acesta, firul subțire are un diametru de numai 0,2 mm.

Ca și predispoziție, acesta tinde să se îngrașe repede și să se încarce static. Este adesea dificil de coafat și pare mereu apatic. Cauza principală a subțierii părului este o lipsă de substanțe nutritive, în special vitamina D. Alte motive pentru subţierea părului sunt carenţa de aminoacizi sau un dezechilibru hormonal.

Ce putem face?

Folosește șampon cu uz frecvent, balsam și mască dedicate părului lipsit de volum. Un alt sfat foarte important pe care aș vrea să îl împart cu voi ar fi schimbarea cărării. Vrei volum fără prea mari eforturi? Trasează o cărare în partea opusă celei obișnuite. Explicația acestui fenomen constă în faptul că părul tinde să se aplatizeze în forma pe care i-o conferim în mod normal și natural.

Tunsoarea joacă, de asemenea, un rol foarte important. Încearcă să îți tunzi vârfurile mai des! Vei observa că odată revitalizat, părul are mai multă suplețe, mai multă mișcare, mai mult volum.

Părul gros. Părul aspru și gros este acel tip de păr bățos, cu fir puternic și gros, în unele cazuri fără luciu, alteori poros, însă mai mereu foarte dificil de aranjat. Deși acest tip de păr este întâlnit în special în cazul persoanelor afro-americane, există o mulțime de femei europene care au părul aspru și gros.

În general, părul aspru este un păr mai mereu sănătos, singurele probleme care apar sunt acelea de uscare, deoarece reține foarte bine apa, și de ordin estetic, întrucât are tendința de a se umfla la umiditate.

Ce putem face?

Ai grijă ca părul tău să fie mereu hrănit, mai ales în sezonul cald. Este un păr în permanență deshidratat așa că asigură-te să primească atenția de care are nevoie. Părul aspru poate deveni foarte uscat la contactul cu apa sărată sau cu prea mult clor.
Părul aspru este foarte poros, ceea ce înseamnă ca absoarbe chimicalele, umezeala și murdăria foarte ușor. În același timp, deși absoarbe umezeala ușor, la fel de repede se și usucă, pierzând hidratarea și substanțele nutritive. Sfatul meu este să folosești o mască puternică de hidratare după fiecare spălare, iar la final ulei de hidratare pentru vârfuri. Evită contactul cu aburi și în general umiditatea. Atunci când aplici masca, asigură-te că va stă pe păr aproximativ 10 minute, numai așa întreaga lungime va fi cu adevărat hidratată. Nu abuza de placă, deși pare cel mai la îndemână procedeu de disciplinare. În timp, placa poate duce la un păr și mai uscat și rebel decât era înainte.

Trebuie să reținem că părul nostru este unul dintre cele mai valoroase accesorii! El ne poate schimba complet aspectul, în rău sau în bine. Un păr sănătos va întoarce mereu multe capete, în schimb un păr nesănătos nu va trece neobservat și ne va da senzația de disconfort.

În final aș vrea să rețineți că întotdeauna o bună îngrijire a părului presupune îngrijirea atât a scalpului, cât și a întregului organism. Majoritatea problemelor generate de păr pot fi generate de scalp, care poate produce o cantitate prea mare sau prea mică de grăsime ori poate prezenta urme de dermatită sau alte infecții. Creșterea părului este influențată de stres și de modul în care corpul absoarbe vitaminele, mineralele și alte elemente nutritive. Un păr sănătos este direct proporțional cu un corp sănătos!

Citește în continuare Eliminarea celulitei cu extracte vegetale.

  • 7 obiceiuri simple pentru un păr sănătos

    Având în vedere că părul este un aliat al frumuseții, femeile au nevoie tot timpul de meto…
  • Masti homemade pentru par

    Indiferent ce culoare alegem pentru parul nostru sau cum ni-l coafam, acesta nu va lasa o …
Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Hairstyle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Peste 60 de milioane de euro rămân în Cluj-Napoca după UNTOLD 2022

Cea de-a șaptea ediție UNTOLD a fost una cu adevărat memorabilă, atât pentru fani și pentr…