Home Arts Recis: Verto @Centrul Artelor Vizuale Multimedia

Recis: Verto @Centrul Artelor Vizuale Multimedia

3 min read

„Orașul generic este ceea ce rămâne după ce secțiuni ample din viața urbană au trecut în cyberspace. Este un loc al senzațiilor diluate, reduse; discret și misterios ca un spațiu extins luminat de o lampă de noptieră.” (Rem Koolhaas)

Expoziția este deschisă în perioada 10.01-10.02 la Galeria artă contemporană Centrul Artelor Vizuale.

 

Recis Centrul Artelor Vizuale Multimedia
Graphics: Antonia Corduneanu

Recis revizitează conceptul de verto (inverso) pentru a aborda ludic convențiile circumscrise spațiului expozițional și componentele sale fizice. Peretele se detașează de funcționalitatea sa generică, de spațiu care încapsulează lucrări încadrate riguros de dreptunghiul pânzei și devine suprafața picturală. Pânzele albe suprapuse ulterior construiesc o critică la adresa limitărilor mediului, dar creează și microspații pentru proiecții imaginare exuberante.

Interesat de varietatea modulelor care articulează interioarele orașului generic, Recis construiește, cu o rigurozitate matematică, spații labirintice, neintuitive, care propun navigări-limită. Scările, elemente de tranziție între compartimentele claustrofobe, decupate precis ale unui interior multistratificat, capătă o prezență invazivă, absurdă. Practica arhitecturală este mixată cu o practică a anxietății.

Interioarele artificiale ale lui Recis, construite la limita dintre abstract și figurativ captează o singurătate angoasantă cu ecou în peisajele urbane pustii ale lui de Chirico sau în compozițiile cinematice ale lui Hopper. Statice, dar efervescent luminate, acestea devin cadre pentru consumarea exuberanței și a deziluziei.

Recis este unul dintre personajele notorii ale scenei vibrante de graffiti. Dinamismul, fluiditatea, ritmicitatea au devenit markeri descriptivi fideli ai stilului său care încorporează tensiunea şi spontaneitatea specifice practicii de început a graffitiului. Rigoarea compozițională şi modulele geometrice cu un contur dur sunt impulsuri ale unei formări în domeniul designului. Proiectele de artă murală monumentală ale lui Recis produse individual sau colectiv dinamizează textura urbană a unor oraşe din țară şi din Europa. Recis este cofondator al echipei Sweet Damage Crew (2010) alături de Lost.Optics, Cage, Biex.

Citește în continuare Sens și sensibilitate – Adina Ada Lungu.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Flower Power toată vara cu mușcate colorate și bogate

Acum, primăvara, serele de pepinieră sunt pline de flori colorate de vară. Vă doriți un ba…