Home Arts Adina Ada Lungu- Sens și Sensibilitate

Adina Ada Lungu- Sens și Sensibilitate

9 min read

Compensăm realitatea prin artă, imaginație și reinterpretare. Pentru tinerii creativi starea de echilibru nu există dacă nu se dăruiesc pe deplin talentului lor. Se definesc prin pasiune și prin munca pe care o depun în direcția desăvârșirii și dezvăluirii artei. Ne bucurăm să vă facem cunoștință cu universul colorat și încărcat de sens și sensibilitate al artistei Adina Ada Lungu.

adina ada lungu

Cine este Ada Lungu?

Eu, Ada Lungu, sunt un artist și încerc să găsesc noi valențe de exprimare artistică. Încerc în permanență să mă încarc de sensuri ale vieții, de tot ceea ce este uman, pentru a interpreta aceste niveluri și a le transforma în forme plastice de sine stătătoare cu putere mare de transmitere.

Când și cum ți-ai descoperit talentul?

Am simțit dintotdeauna o atracție spre zona artistică, începuturile se pierd undeva în copilărie, când umpleam casa de desene cu prințese, cu casele și păsările de la țară, cu bunicii și cu tot universul din jurul meu. Acele mape cu desenele copilăriei mai sunt încă, undeva prin podul casei și așteaptă să fie redescoperite.

În ce măsură contează talentul şi cât studiile şi multele ore de lucru când vine vorba de artele plastice?

Ca să obții o opera expresivă trebuie ca toată ființa ta să participe la această desăvârșire: talentul personal, experiența artistică, conexiunea ta cu universul artei, cât și capacitatea de a transmite un mesaj adânc și cu densitate.

adina ada lungu

Ce te inspiră? Cum îţi alegi temele?

Multe lucruri pot reprezenta puncte de pornire pentru o lucrare de artă. Îmi plac fotografiile vechi, îmi place lumea circului, lumea spectacolului, îmi plac imaginile cu întâlnirile dintre oameni, dar și expresia unui portret care transmite o stare interioară. Ele dau startul unui început de pictură, pe care o încarc cu sens și cu adevăr.

Care sunt elementele care alcătuiesc stilul tău specific? Cum ai ajuns sa îţi formezi acest stil?

Nu vreau să definesc pictura mea că ar avea un stil anume, fiindcă ea este într-o schimbare perpetuă și o las deschisă spre noi orizonturi. Ce urmăresc în mod special este o structurare cât mai complexă a compoziției, o includere a unei geometrizări subtile a formelor, cât și un echilibru între materialitate, expresie, mesaj și maniera de lucru.

Acuarelă, pictură în ulei, acrilic, mixed media …. ce alegi când lucrezi? De ce?

Pentru mine cea mai ofertantă tehnică de lucru este cea în ulei, pentru că mă ajută această consistență a materiei și îmi permite să fac un modelaj subtil, să stratific suprafețele de vopsea și să folosesc uneori glasiuri ce produc spațializare. Acrilicul e prea vaporos pentru mine, dar îmi place mult să folosesc creioane colorate, pasteluri și tușuri.

adina ada lungu

Care sunt artiştii tăi preferati de care crezi că lumea ar trebui să audă?

Sunt câțiva artiști plastici care ar trebui precizați înaintea tuturor reclamelor de la televizor, cât și pe toate afișele publicitare din orașe. Aceștia sunt: Francis Bacon, James Rosenquist, Sigmar Polke, Lucian Freud, Albert Oehlen. Acești noi artiști au atins un nivel înalt în formarea percepției universale asupra artei în general.

Ai simțit vreodată la terminarea unei lucrări că ar trebui să o faci de la început?

O lucrare la un moment dat are prețiozitate, are sens și ajunge la un stadiu ce poate fi protejat. Să te reapuci de ea, te va duce poate în altă zonă. Să oprești lucrările la timp e ca și cum ai ști cât aer să tragi în piept. Trebuie să stai la pândă și să simți când pictura vibrează și emană armonie, atunci ea este vie și are aripi pentru zbor.

Cât de greu este să te desparți de lucrările tale?

Eu nu consider că mă despart de lucrări. Chiar și atunci când ele nu mai sunt la mine, mai rămâne deschisă o conexiune între noi. Ele merg pe unde merg, mă reprezintă pe mine și îi bucură pe oameni.

adina ada lungu

Ce reprezintă frumusețea pentru tine?

Descopăr frumusețea în jurul meu în multe ipostaze. De la armonia naturii la sensibilitatea umană, de la fragilitatea vieții până la gesturile frumoase. Eu sunt atrasă de frumos în opera de artă, mizez pe armonie, pe adevăr și pe tot ce este pozitiv. O pictură pentru a fi frumoasă, trebuie să conțină câteva condiții esențiale, ca formele și culorile să coexiste împreună, subiectul și mesajul tabloului să fie penetrant pentru privitor  și să-i transmită ideea de frumos, să-l ducă pe privitor într-o zonă de contemplare în care toate elementele tabloului să prindă sens și viața în sufletul său.

Citește în continuare „Dintr-o joacă, mi-am schimbat direcția în viață”, Nicolae Logofătu.

Load More Related Articles
Load More By Galescu Roxana
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Premianții Galei Gopo 2020

„La Gomera” în regia lui Corneliu Porumboiu a fost marele câștigător al celei de-a XIV-a e…