Viaţa celebrei dive a secolului douăzeci, Marilyn Monroe, care a urmat o carieră formidabilă în muzică, film şi modelling, a fost una… cu adevărat tumultoasă, ce s-a încheiat, din păcate, mult prea devreme, la vârsta de 36 de ani. Chiar dacă reprezintă un simbol remarcabil al acelei perioade a Hollywood-ului, inclusiv în zilele de astăzi, sunt multe detalii controversate pe care puţini le cunosc, însă pe care le vom afla chiar acum!
Primul lucru interesant despre ea este că, la fel ca şi mulţi alţi artişti de-a lungul timpului, a folosit pe parcursul întregii sale cariere un nume de scenă, Marilyn Monroe nefiind numele ei din naştere, ci Norma Jeane Mortenson (sau Norma Jeane Baker în anumite surse, mama ei neştiind care dintre iubiţii ei era tatăl fetei). Aceasta a ales numele Monroe, deoarece era numele de domnişoară al mamei ei (mătuşa ei crezând chiar că este înrudită cu fostul preşedinte al Americii, James Monroe), iar Marilyn a fost ideea unui director executiv al studioului, ce considera că artista semăna cu actriţa de Broadway, Marilyn Miller.
Norma Jeane şi-a petrecut aproape toată copilăria în orfelinate şi în diverse familii adoptive, deoarece mama ei a fost spitalizată într-o clinică de psihiatrie, diagnosticată cu schizofrenie paranoică, una dintre cele mai mari frici ale lui Marilyn Monroe fiind că va ajunge în viitor ca ea. Când mama ei, Gladys Baker, spunea ca Marilyn Monroe este fiica ei, nimeni nu o credea, cei din jurul său considerând că este doar un alt episod schizofrenic provocat de starea ei mentală deplorabilă.
Marilyn Monroe se căsătoreşte la doar 16 ani cu primul ei soţ, vecinul familiei ei adoptive, James Dougherty (care avea 20 de ani la momentul căsătoriei), din cauza faptului că ei aveau de gând să se mute şi nu o puteau lua şi pe ea, iar aceasta a fost singura soluţie de a evita eventuala întoarcere la o casă de copii, mariajul lor urmând să dureze patru ani.
În decursul carierei, Marilyn Monroe se referea la ea însăşi la persoana a treia, sugerând că în tot acest timp juca un personaj. Ea spunea deseori, în timpul diverselor shootinguri: „Marilyn nu ar face asta. Marilyn ar spune asta.” sau alte fraze asemănătoare. Alteori, când atrăgea atenţia brusc în mod intenţionat, spunea: „Doar am vrut să fiu Marilyn Monroe pentru un minut.”.
A jucat în diverse producţii cinematografice celebre, dar ştiaţi că trebuia să joace în clasicul film „Breakfast at Tiffany’s”? Este imposibil să vă imaginaţi faimoasa producţie cu altcineva în rol principal decât rafinata actriţă Audrey Hepburn, nu este aşa? Ei bine, aflaţi că rolul îi era destinat lui Marilyn Monroe, însă consilierul şi profesorul ei de actorie n-au considerat că i se potriveşte acest rol, refuzând propunerea.
De altfel, mulţi nu ştiu că Marilyn Monroe avea un suflet bun, făcând tot posibilul să o ajute pe faimoasa cântăreaţa de jazz Ella Fitzgerald să cânte în clubul de noapte exclusivist Mocambo, în care nu i-a fost permis să performeze din cauza rasei.
Un lucru absolut şocant pentru o actriţă şi model de talia ei, lui Marilyn Monroe nu îi făcea mai deloc plăcere să fie în faţa camerelor de filmat, chiar simţindu-se inconfortabil în preajma lor, ceea ce cauza iritaţii neobişnuite pe corpul ei. În ciuda faptului că talentul său era incontestabil şi că reprezenta un veritabil simbol al frumuseţii, nu se simţea în largul ei, unii susţinând că este un sentiment provocat probabil de lipsa de încredere. De asemenea, ea îşi uita adesea replicile, se bâlbâia şi era recunoscută pentru întârzierile ei constante la filmări. Astfel, era destul de greu să lucrezi cu o persoană aşa complicată ca Marilyn Monroe, Tony Curtis, co-starul din filmul „Some like it hot”, spunând chiar că „era ca şi cum l-ai fi sărutat pe Hitler.”, deoarece ea cerea filmarea repetată a diverselor scene, ceea ce devenea într-adevăr obositor pentru cei din jur. La un moment dat, a ajuns să fie chiar concediată pe baza comportamentului haotic pe care îl afișa.
Alt detaliu destul de controversat ar fi chiar casa ei, o moşie modestă în care şi-a petrecut viaţa, deoarece în ea se aflau diverse sisteme guvernamentale sofisticate de ascultare şi înregistrare, ce se extindeau prin toate părţile locuinţei. Acest fapt însă nu este extrem de şocant, având în vedere că FBI-ul avea un dosar pe baza ei, deoarece Marilyn îl apăra, riscându-şi cariera, pe ultimul ei soţ Arthur Miller, ce întreprindea activităţi comuniste.
În legătură cu viaţa privată, se zvoneşte că ar fi avut aventuri cu fraţii Kennedy, unul dintre ei, Peter Lawford, fiind ultima persoană cu care a vorbit la telefon înainte să moară. Nişte însemnări private dezvăluie faptul că îi era chiar frică de John F. Kennedy. De asemenea, a suferit două pierderi de sarcină, de pe vremea când era căsătorită cu Arthur Miller.
Când artista a decedat din cauza unei supradoze de barbiturice (sinucidere), al doilea soţ al ei, Joe DiMaggio a lăsat trandafiri la mormântul ei de două ori pe săptămână, timp 20 de ani. El s-a ocupat de toată ceremonia funerară, refuzând să îi invite pe directorii excutivi şi producătorii de la studio, declarând că dacă nu erau ei, Marilyn Monroe ar fi fost încă în viaţă.
Deşi s-ar crede că Marilyn Monroe a trăit o viaţă fabuloasă în lumina reflectoarelor, ea s-a confruntat cu multe probleme de-a lungul timpului, povestea ei fiind de fapt una chiar tragică şi tulburătoare, însă rămâne o figură legendară a vremii şi un punct de referinţă al cinematografiei din anii ’50.
Citește în continuare Cartier şi celebritățile care poartă accesoriile de lux ale acestui brand.