Home Arts John Malkovich va interpreta rolul dirijorului român Sergiu Celibidache în filmul „Cravata galbenă” – „The Yellow Tie”

John Malkovich va interpreta rolul dirijorului român Sergiu Celibidache în filmul „Cravata galbenă” – „The Yellow Tie”

8 min read

Actorul și regizorul american John Malkovich, cunoscut mai ales pentru reprezentațiile sale din filmele „Dangerous Liaisons” și „Being John Malkovich”, precum și din serialul „The New Pope”, va interpreta rolul dirijorului român Sergiu Celibidache în filmul „The Yellow Tie”.

film Sergiu Celibidache
John Malkovich (stânga), www.behance.net, Sergiu Celibidache (dreapta), www.mubi.com

John Malkovich va interpreta legendarul dirijor clasic Sergiu Celibidache într-un nou film intitulat „The Yellow Tie”, scris și regizat de fiul artistului, Serge Ioan Celebidachi, anunță în exclusivitate Variety.

Filmările urmează să aibă loc în România în primăvara anului 2022, Malkovich interpretând rolul lui Sergiu Celibidache în ultima perioadă din viața compozitorului. „Sunt încântat și onorat că mi se oferă ocazia de a interpreta rolul dirijorului Sergiu Celibidache”, a spus John Malkovich. „Un talent unic și singular, este considerat unul dintre marii vizionari ai muzicii clasice din secolul trecut. Să-l interpretez în ultimii ani din viața sa va fi o călătorie provocatoare și fascinantă. ”

„The Yellow Tie” este o coproducție internațională între Oblique Media Film din România și Celi Films din Marea Britanie.

Sergiu Celibidache a fost un dirijor și compozitor român, membru de onoare al Academiei Române. Sergiu Celibidache a început sa cânte la pian de la vârsta de 4 ani. A studiat matematica, filosofia și muzica în Iași, iar după despărțirea de familia sa și-a continuat studiile la București și Paris. În 1936 a plecat la Berlin unde a studiat la Academia de Muzică, având ca profesori pe Walter Gmeindl și Heinz Tiessen (compoziție), Fritz Stein (arta dirijatului). În 1945 a devenit dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin. În 1979 primește funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din München devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

Pentru activitatea sa artistică, Sergiu Celibidache a primit diverse distincții, printre care cetățean de onoare al orașului München (1992), membru de onoare al Academiei Române (1992), doctor honoris causa al Universității din Iași (1992), Ordinul Maximillian pentru Știință și Artă (Germania, 1993). A murit la 14 august 1996, la reședința sa, o moară veche din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret (la 100 de kilometri de Paris) și a fost îngropat în micul cimitir din localitate.

film Sergiu Celibidache
Sergiu Ioan Celibidache, www.imdb.com

Serge Ioan Celebidachi, născut în anul 1968 la Paris, fiul renumitului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, a absolvit Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana (Bloomington) și a făcut un master în film la Școala Internațională de Film din Londra. În 1998 a regizat filmul documentar „Grădina lui Celibidache”, care îl urmează pe artist în turnee și la repetițiile sale cu Filarmonica din München, al cărei dirijor permanent a fost. Principalul obiectiv al echipei de filmare a fost să recreeze universul lui Celibidache pe marele ecran și, deși Sergiu Celibidache obișnuia să evite publicitatea, a fost extrem de disponibil pentru acest film.

Am avut șansa să fac această paralelă indispensabilă între muzică și natură. Tatăl meu a creat un câmp cu dealuri și alei dintr-o câmpie plană. Fiecare copac a fost plantat de el, știa istoria fiecărui copac, a fiecărei flori. Grădina a fost a doua sa pasiune după muzică. Cred că trăia o relație reală cu ea. În realitate, el a avut întotdeauna relații sincere, fără ipocrizie, fără mască, fără pretenții. Avea un contact simplu și pur cu natura, la fel ca și cu câinii, avea o legătură directă, le vorbea de parcă ar fi fost umani. El însuși era o persoană simplă și generoasă. Era nebun de bucurie când vedea ploaia care cădea pe câmpie deoarece copacii, iarba, puteau bea și reînvia. Când toată lumea alerga în casă, el era ca un copil fericit, văzând că grădina era hrănită de ploaie. Avea o generozitate nelimitată și avea exact aceeași relație în muzică, adică o implicare totală și o adevărată relație cu fenomenul muzical. Mi s-a părut mult mai liber, mai adevărat în raport cu natura decât cu mulți oameni. Am vrut să surprind în film elemente care arătau această legătură simplă, unică, veridică, fără limite cu natura, deoarece este, pentru mine, cea mai puternică și cea mai relevantă paralelă“., a declarat Serge Ioan Celibidachi, conform www.icr.ro.

Citește în continuare 5 filme pe care merită să le vezi în 2021.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

„Speranțe vis, speranțe flori” al Mihaelei Runceanu, primul șlagăr românesc remixat în cadrul glo™ Creative Camp by Electric Castle

Începutul anului este marcat de lansarea celor trei creații muzicale ale taberei glo™ Crea…