Home Arts INTERVIU | Cristian Scutaru: „Galeria oferă un spațiu închis, temporar, cu un public nișat. Spațiul public este al tuturor.”

INTERVIU | Cristian Scutaru: „Galeria oferă un spațiu închis, temporar, cu un public nișat. Spațiul public este al tuturor.”

13 min read

Cristian Scutaru este născut în Galați, absolvent de facultate de pictură murală și master în arte aplicate în Iași. S-a mutat în București unde a înființat Atelier Cristian Scutaru acum 10 ani, din dorința de a împărtăși experiența pe care a acumulat-o în domeniul artelor plastice. Acest proiect este menit să încurajeze creativitatea și imaginația, iar cei care trec pragul Atelierului, studenți cu vârste cuprinse între 5 ani și 75 de ani, sunt întâmpinați cu îndemnul „Descoperă artistul din tine!”. Cristian Scutaru a fost mereu atras de pictura murală, a participat la toate festivalurile de street art din țară și realizează lucrări de mari dimensiuni în spațiul public, care oferă o nouă înfățișare clădirilor gri din spațiul urban și antrenează privirile trecătorilor prin impactul vizual și temele bine gândite și transpuse în opere de artă stradală.

Cristian Scutaru

Atelier Cristian Scutaru, Pictăm România, Pictură pe pereți, Zidart sunt o parte din proiectele în care îți dedici timpul și pasiunea. Ne-am bucura să ne prezinți, mai pe scurt sau mai pe larg, ce reprezintă fiecare și de unde vine această energie și dorință de implicare în proiecte care fac diferența.

Proiectul cu atelierul (www.ateliercristianscutaru.ro) a început acum 10 ani după aventura în domeniul învățământului de stat și particular. Împreună cu soția mea ne-am propus să participăm la educația copiilor și adulților prin artă. La început a fost greu, nu aveam bugete pentru marketing sau alte metode de promovare a serviciilor noastre. Acum avem cursanți care vin la atelier de 8-9 ani, avem copii care aveau 5 ani și acum au 14 sau adulți care erau în depresie și acum cu noi și-au regăsit încrederea în ei și au redescoperit vechea pasiune pentru pictură. Studenții de la atelier au vârste între 5 ani și 75 de ani, toți dornici să învețe să deseneze sau să picteze, să descopere artistul din ei.

Proiectul „pictura pe pereți” (www.picturapepereti.ro) l-am început acum 15 ani. Îmi doream să pictez pereți de mari sau mici dimensiuni. Îmi place sa pictez pe orice suport, dar peretele îmi oferea un suport de exprimare mai mare. Cu timpul, clienții mei au început sa aibă încredere datorită portofoliului meu și lucrările au crescut în dimensiune și cu implementare în tot mai multe orașe sau locații. Totul a culminat cu anul 2018, anul în care am hotărât să particip la festivalul de artă stradală Sibiu. Era prima lucrare publică. Apoi am continuat, am participat la toate festivalurile de street art din țară.

Proiectul Pictăm România a început în 2019 din dorința de a implementa la scară largă pictura murală pe instituții și locații publice din fonduri proprii. Practic este demersul meu artistic, este ceea ce dau înapoi societății. Eu sunt o persoană activă, nu îmi place să stau prea mult, nu sunt boem, trebuie să lucrez mereu ceva. Este important ce lăsăm în urmă ca indivizi și consider că artiștii sunt poate mai responsabili.

Cât de importante sunt colaborarea și participarea în proiecte de grup la crearea unui impact pozitiv în societate?

Colaborarea este necesară pentru un impact mai mare al unui proiect, dar eu nu fac parte din nici un grup artistic sau altceva.

Ce te inspiră în alegerea temelor pe care le reprezinți în picturi murale și care este procesul de creație?

Eu lucrez pe colecții cu diferite teme sau abordări. Am colecția Openness – unde vorbesc despre copilăria pierdută și impactul negativ al societății, colecția Black and White – portrete de mari dimensiuni distorsionate cu tehnici mixte, colecția The And is Now – încerc o conștientizare a momentului în care ne aflăm etc. Temele pe care le abordez sunt inspirate din preocupările și trăirile mele interioare, sunt o concluzie a unui moment și încerc un dialog cu privitorul.

Cât de important este pentru tine să te exprimi în acest mod? Cum a început totul?

În general caut modul de exprimare cel mai potrivit pentru ce am de transmis, pictură, desen etc. Totul a început din facultate unde experimentam metode de transpunere și de exprimare artistică, indiferent de tehnică. Este important ca mesajul să fie livrat în forma cea mai bună către privitor.

Dacă ne întoarcem pentru un moment în timp, ne poți spune povestea primei tale picturi murale? Ce gânduri aveai înainte? Bănuiai că va fi prima lucrare dintr-o serie lungă care îți va aduce recunoașterea și aprecierea?

Prima lucrare a fost în liceu… mereu am fost atras de pictura murală și am fost convins că acesta este drumul pe care îl voi urma. Nu cred în recunoaștere sau apreciere… Sunt relative.

Cum a evoluat stilul tău în timp? Care sunt elementele care ne ajută acum să recunoaștem o pictură realizată de tine?

Culoarea și compoziția inedită sunt elementele definitorii ale stilului meu. Temele pot fi diferite de la o lucrare la alta și prefer să am cromatică definitorie.

Cum abordezi acest dialog între tradițional și contemporan?

Tradiționalul este mai degrabă un clasicism care alături de elemente grafice și culoare formează un conținut de tip colaj, la care adăugăm o stare prin expresia portretelor sau a personajelor.

Ce anume te face să preferi pictura pe pereți în detrimentul spațiilor convenționale de expunere?

Galeria oferă un spațiu închis, temporar, cu un public nișat. Spațiul public este al tuturor. Impactul lucrării în spațiul public are efect rapid și de mare intensitate pentru public, dar și pentru artist. Arta stradală este pentru comunitate și din acest motiv trebuie ca temele și abordarea să fie bine realizate și cu teme bine gândite și concepute.

Cum trăiești bucuria expunerii unor lucrări de dimensiuni mari, în spațiul urban, accesibile unui număr mult mai mare de persoane decât într-o galerie de artă?

Trăiesc bucuria „lucrului bine făcut”, sunt mulțumit și fericit la finalul fiecărui proiect. Nu îmi plac galeriile, spațiile deschise oferă un impact mai mare și se adresează unui public larg. Lucrările murale sunt pentru comunitate.

Care a fost cea mai interesantă experiență din parcursul tău în acest domeniu?

Experiența cu publicul este deosebită deoarece primești critica și aprecierea pe loc, fără perdea sau menajamente.

Ce te entuziasmează pentru viitor?

Îmi doresc să lucrez cât mai mulți pereți în orașe cu mult gri.

Citește în continuare Verde pe harta lumii | ZidArt transformă Bacăul în orașul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din lume.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…