Home Arts INTERVIU | Cine este „Fata care chiar există”? | Alexandra Ușurelu despre noul album și spectacolul de pe 14 februarie

INTERVIU | Cine este „Fata care chiar există”? | Alexandra Ușurelu despre noul album și spectacolul de pe 14 februarie

12 min read

Alexandra Ușurelu, cea mai bine vândută artistă independentă din România, lansează un album mult așteptat de ascultătorii săi: „Fata care chiar există” reprezintă o colecție de cincisprezece cântece înregistrate cu band-ul său format din muzicieni remarcabili ai scenei de jazz, împreună cu orchestra de coarde Muse Orchestra. Concertul de lansare a albumului va fi transmis în livestream pe 14 februarie, reușind astfel să reunească oameni din toate colțurile lumii în care există același limbaj al emoțiilor și simțurilor, ale căror complexitate și naturalețe sunt perfect ilustrate prin muzica „Fetei care chiar există”.

Fata care chiar există
Foto: Alex Galmeanu
Știm că „Fata care chiar există” este numele care vine chiar de la publicul tău, dar pentru cei care încă nu au ajuns la un concert live, care încă descoperă artistul Alexandra Ușurelu și muzica pe care o cânți, cum le explicăm ce înseamnă? Sau este genul de experiență care trebuie trăită pentru a fi înțeleasă?

Nu este nimic de neînțeles, nimic complicat, nimic nefiresc. „Fata care chiar există” este fata care își asumă cine este și cum este, care se arată așa cum este ea și care există acum, aici, în acest moment prezent. Oamenilor mari poate le e greu să creadă, dacă nu văd, dacă nu trăiesc. Eu nu m-am gândit vreodată să mă numesc în vreun fel, voiam doar să mă cheme Alexandra Greuceanu când eram mică, dar la finalul unui concert, o fetiță care venise pentru prima oară să mă asculte și mă aștepta împreună cu mama ei în foaierul sălii de teatru, mi-a spus, analizându-mă atent: „Alexandra, tu ești ca fetele din povești, doar că tu chiar exiști. Mi-a plăcut atât de mult concertul. Tu cânți ca din povești, dar tu ești fata care chiar există.” M-au impresionat cuvintele ei și am zis că poate ar trebui s-o cred. Până la urmă, cine altcineva cunoaște adevărul, dacă nu ei, copiii?

Faci parte dintre artiștii care încă ne mai demonstrează cât de frumos se exprimă sentimentele în limba română, iar o parte importantă din această călătorie o reprezintă și echipa cu care colaborezi. Cine sunt oamenii care te ajută să îți dăruiești sufletul prin muzică?

Într-o recenzie a unui concert, un jurnalist a scris că eu și Bobby Stoica suntem simbioza perfectă dintre artist-voce și producător-compozitor. Ne-a măgulit această declarație. Într-adevăr, nu poate exista un cântec bun fără un artist credibil, care să-l prezinte publicului, și nici un artist mare fără cântecele sale, care să-l facă memorabil.

Abordarea noastră a fost „mai multă muzică decât marketing” încă de la început, în tot ceea ce am făcut. Am căutat ca publicul adunat în jurul nostru să nu fie unul pasager, ci unul care să-și dorească mereu să revină la concertele noastre, chiar dacă asta a însemnat multă muncă. De exemplu, noul album „Fata care chiar există”, pe care îl vom lansa pe 14 februarie, conține o colecție consistentă de cincisprezece cântece înregistrate împreună cu orchestra de coarde Muse Orchestra și cu band-ul meu, format din muzicieni remarcabili ai scenei de jazz. Integrarea unei orchestre de coarde în muzica mea a început cu mai mulți ani în urmă, fiind parte a întregului concept muzical propus de mine.

Eu și Bobby am adunat în jurul nostru o mulțime de colaboratori extraordinari, alături de care realizăm punctual diverse proiecte muzicale, cu un conținut artistic an de an mai dezvoltat, cu producții de concert de dimensiune mare, care sunt comparate adesea cu ale celor mai cunoscuți artiști români. Este lungă lista oamenilor care s-au alăturat drumului nostru de-a lungul celor aproape 600 de concerte susținute până acum, dar echipa de la care pornesc toate ideile și conținutul artistic este formată doar din doi oameni: eu și Bobby.

Ce povești spune „Fata care chiar există” și ce surprize, colaborări, emoții așteaptă să dezvăluie?

Muzicienii care deja au ascultat acest album spun impresionați că va rămâne în istoria muzicii românești. Sper să se adeverească aceste cuvinte mari. Efortul artistic depus de toți cei implicați este, cu siguranță, unul major. Albumul „Fata care chiar există” are multe de spus, multe povești, care se vor putea afla ascultând livestreamul de lansare a albumului, ce va fi transmis pe www.alexandrausurelu.ro de pe scena unei săli de teatru din București. Bilete la acest spectacol, care va oferi o experiență audio și video excepțională, se pot găsi pe www.alexandrausurelu.iabilet.ro.

Noul album vine alături de o lansare de videoclip. Cum a fost ales „Ușor” să devină primul single de pe album?

Fetei care chiar există îi este ușor să spună „te iubesc”. După o perioadă în care toți am fost afectați de tonul ridicat al știrilor, eu mi-am dorit să vin și să spun „te iubesc, mi-a fost ușor”. Cred că asta avem cel mai mult nevoie să auzim cu toții, nu?

După aproape 600 de concerte, a venit și o pauză, una impusă, sau mai degrabă o încetinire a ritmului care a făcut loc și altor proiecte și a popularizat un nou gen de conținut: concertul online. La ce să se aștepte publicul tău de la concertul pe care îl vei susține pe 14 februarie?

Partea bună a acestui gen de concert este că vom putea fi împreună din toate colțurile lumii. În rest, aștept cu nerăbdare concertele din săli de spectacole, pentru că eu de-a lungul întregului meu drum până aici am căutat să mă întâlnesc cu oamenii față în față, să-i simt, să-i privesc în ochi. Tocmai de aceea, în perioada aceasta eu am susținut atât concerte online, cât și concerte fizice, în spațiile care permiteau respectarea restricțiilor impuse de pandemie.

Concertul din 14 februarie va presupune o desfășurare mare de forțe, vom avea o echipă mare de producție și va fi susținut în formula de scenă cu band și cvartet de coarde. Va dura aproximativ 50 de minute, iar playlistul concertului va conține melodiile de pe noul album, dar și câteva dintre cele mai ascultate cântece de pe primul meu album, „La capătul lumii”. Va fi un concert care se va transmite o singură dată și pe care sper să-l trăim împreună cât mai mulți.

Fata care chiar există

Citește în continuare INTERVIU | Dragoș Andrei Cantea: „Viața unui pianist de concert este cea a unui lup singuratic.”.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Rezidența FemArt 2021. APEL – Concurs de proiecte pentru femeile cineast

Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunță lansarea Concursului de proiecte Rezid…