Home Editorials Ce valoare mai are moda?

Ce valoare mai are moda?

12 min read

Moda chiar mai are valoare în anul 2020? Şi dacă da, ce fel de valoare? Ce reprezintă această valoare? Nu ştiu câţi dintre voi s-au gândit la lucrurile acestea când vine vorba de modă, deşi, până la urmă, cu toţii valorificăm într-o oarecare măsură modul în care ne prezentăm în societate… dar oare chiar mai contează cum ne îmbrăcăm?

Răspunsul este unul foarte simplu şi scurt: da. Moda mereu va avea valoare, indiferent de an. Moda niciodată nu „se va demoda”. Este un mijloc de exprimare prin care fiecare transmite ceea ce doreşte celor din jur. Bineînțeles că acesta este deja un fapt bine ştiut de majoritatea şi nu are sens să ne încurcăm în clişee şi banalităţi. Întrebarea mai importantă este ce fel de valoare mai are moda în 2020 pentru că valoarea reprezintă pentru fiecare dintre noi altceva. Valoarea nu este ceva concret în niciun domeniu. Mi-ar plăcea să clarific din start că eu consider că valoarea adevărată nu a fost niciodată şi nici nu va fi vreodată reprezentată doar de bani. Evident că şi ei sunt un factor important în modă, ca în orice afacere, pentru că până la urmă, în afară de artă, moda reprezintă şi ea un business, o cale de a produce bani. Hainele şi accesoriile nu pică din cer, nu? Dar important de înțeles este că nu banii sunt totul în modă.

În zilele noastre, există această alergătură continuă după branduri, în special cele scumpe, după această idee deja fumată de „lux şi opulenţă”. Nu mă înţelegeţi greşit, brandurile, mai ales cele de lux, au rolul lor, probabil acela de a impune o oarecare prestanţă prin a nu fi tocmai accesibile oricui, ci numai anumitor persoane, cu un anumit venit financiar. Nu voi desfiinţa acum ideea mai nou deformată de brand de lux, mai ales că, de ce să mint, şi mie imi plac multe piese scumpe de la astfel de branduri şi până la urmă, ele sunt cele care vin cu idei şi tendințe noi, pe care magazinele obişnuite doar le reproduc.

Ceea ce mă intrigă pe mine de fapt nu este existenţa brandurilor mai scumpe şi persoanelor care le promovează, ci obsesia de afirmare a unora care se afişează cu multe mărci ultra cunoscute şi promovate şi au pretenţia ca lumea din jur să rămână impresionată de faptul că arată că au bani, că au o oarecare „valoare”, că tot vorbeam de valoare. Greşit. Însă, dacă te simţi bine în branduri şi îţi permiţi, nu este niciun fel de problemă, fă ceea ce te face pe tine fericit, important este să nu se creeze o obsesie nesănătoasă de a purta numai şi numai haine de firmă doar ca nu cumva să pari „sărac” sau doar pentru a-ţi demonstra „valoarea”; credeţi-mă, am întâlnit şi astfel de mentalităţi care nu sunt sănătoase. Până la urmă, cei care îşi fac o părere despre tine bazată pe cât costă hainele pe care le porți, nu cred că stiu semnificaţia adevărată a termenului de „valoare”.

În plus, părerea mea este că dacă porţi în acelaşi timp o multitudine de articole de la branduri care nu au nicio legătură unul cu altul, ţinuta are tendinţa de a se duce în kitch, şi nu tocmai unul de calitate, pentru că da, există kitch de calitate, care însă se obţine altfel, dar asta e altă discuţie.

Valoarea în modă stă în ceea ce transmiţi prin hainele tale, în creativitatea şi unicitatea stilului fiecăruia, stă în a purta orice te face pe tine să te simţi bine şi încrezător, în a trece pe lângă un geam, a-ţi vedea reflexia şi în a te gândi cât de bine arăţi şi te simţi în ceea ce eşti îmbrăcat în acel moment. Valoarea în modă înseamnă să porţi o ţinută care să te facă să vrei să mergi pe stradă, la birou, la şcoală, oriunde, de parcă ai defila pe un podium, de parcă ai fi un model la o prezentare de modă, indiferent de cât de ieftin sau scump ar fi ceea ce porţi.

Poţi foarte bine să te îmbraci impecabil cu haine din second hand-uri, outleturi sau magazine de unde îşi cumpără majoritatea oamenilor, cum poţi foarte bine să te îmbraci mizerabil numai în haine de colecţie. Am cunoştinţe care nu au un venit financiar debordant şi arată de milioane zilnic. Şi văd astfel de exemple din ce în ce mai mult în ultima vreme, ţinute care arată expensive, construite cu haine accesibile aproape oricui. Evident, se poate şi invers, impecabil numai în branduri şi mizerabil în haine obişnuite, dar până la urmă aspectul final al unei ţinute este şi va fi mereu subiectiv. Unora le va plăcea, altora nu, nu poţi mulţumi pe toată lumea şi nici nu trebuie ca validarea, în general, nu numai în modă, să fie oferită de cei din jur, ci de tine pentru că, până la urmă, tu porţi hainele respective.

Evident că nu strică din când în când să mai tragi cu ochiul la haine de colecţie, pentru că şi ele reprezintă o valoare, nu numai financiară, dar sunt un punct de referinţă prin unicitatea lor, doar că nu toată lumea are posibilitatea să-şi achiziţioneze haine de la case de modă şi nu trebuie să existe o presiune în a face asta.

Aşadar, ca să concluzionăm, pentru că m-am abătut puţin de la întrebarea principală, moda mai are valoare în anul 2020 şi va mai avea mult timp de acum încolo, doar că această valoare este greşit înţeleasă de foarte mulţi şi este interpretată ca fiind egală cu banii când, de fapt, valoarea adevărată a modei constă în încrederea în sine pe care ţi-o oferă moda şi în această libertate de exprimare a stilului personal, prin diversitatea vestimentară, pentru că există atâtea accesorii, culori, forme, combinaţii, încât există ceva potrivit şi avantajos pentru fiecare. Din punctul meu de vedere, moda nu are limite, este un domeniu care va fi într-o continuă dezvoltare întotdeauna, însă scopul, importanţa şi mai ales valoarea acesteia vor rămâne aceleaşi.

Citește în continuare INTERVIU | Ana Florea, AFMF – Aesthetic Freedom Manufactured for Fun | Designeri români între schimbare și permanență.

Load More Related Articles
Load More By Ioana Alexandra Lizac
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Top 10 colecții de la Paris Fashion Week 2021

Pe scurt, Săptămâna Modei din Paris (Paris Fashion Week) este formată dintr-o serie de pre…