Home Books Cărți pentru adolescenți: 5 lecturi recomandate pentru dezvoltarea imaginației

Cărți pentru adolescenți: 5 lecturi recomandate pentru dezvoltarea imaginației

10 min read

Găsește-ți o poziție confortabilă, cu o cană de ceai în mână și animalul de companie preferat lângă tine și descoperă în rândurile de mai jos cele mai interesante cărți care se concentrează pe stimularea curiozității adolescenților și explorarea provocărilor specifice acestei vârste.

cărți pentru adolescenți
Foto: iStock

Adolescența este perioada în care ne dezvoltăm foarte mult atât din punct de vedere fizic, cât și social sau emoțional, dar și perioada în care ne bucurăm de tot ce e mai frumos și în care strângem cele mai prețioase amintiri. După ce am analizat în amănunt alegerile criticilor, editorilor, scriitorilor, dar și ale tinerilor cititori, am alcătuit o listă de 5 cărți care pot reprezenta o lectură plăcută și un cadou potrivit pentru adolescenți.

1. „Jurnalul unui adolescent timid”, de Stephen Chbosky

Stephen Chbosky este un romancier, scenarist și regizor de film american, ce și-a câștigat notorietatea în urma publicării romanului „Jurnalul unui adolescent timid” în anul 1999. Cartea ni-l aduce în prim-plan pe Charlie, un băiat aflat în pragul adolescenței, care hotărăşte să povestească unui prieten imaginar fiecare etapă din viața sa, trimițându-i o serie de scrisori intime, chiar după moartea prietenului său cel mai bun, Michael. Captiv între dorința de a-și trăi viața și de a fugi de ea, Charlie este obligat să intre, pentru un moment, în lumea unui teritoriu necunoscut. Acela al primelor întâlniri și al casetelor cu compilaţii muzicale, al problemelor de familie și al prieteniilor. El caută neîncetat „melodia perfectă” a unei „călătorii perfecte” în care „să se simtă infinit”.

Sursă foto: arhivă personală
2. „Ești cel mai bun. Jurnal”, de Matthew Syed

Sub sloganul „Îndrăznește să-ți regăsești încrederea în tine!”, cartea „Ești cel mai bun. Jurnal” scrisă de Matthew Syed, jurnalist britanic, autor, om de radio și jucător de tenis de masă, a fost concepută pentru a determina cititorul să își înceapă călătoria spre excelență. Așa că ia un pix și intră împreună cu Matthew în misiunea de căutare a încrederii de sine, călătorie în care vei avea parte de trăiri și experiențe fabuloase. Autorul confirmă că este o lectură nemaipomenită pentru oricine are visuri mărețe și dorința de a le pune în aplicare.

Sursă foto: Libris.com
3. „Harry Potter și piatra filosofală”, de J. K. Rowling

Pentru cine nu cunoaște nici până acum povestea lui Harry Potter, este important să precizăm că nu este niciodată prea târziu, cărțile scrise de autoarea britanică J. K. Rowling fiind o lectură fascinantă la orice vârstă. În romanul de fantezie „Harry Potter și piatra filosofală”, de altfel și primul volum din serie, este vorba despre un băiat care a ajuns să trăiască cu vărul Dudley și unchii lui, respectiv mătușa Petunia și unchiul Veron. Tot ce știe despre părinții lui este că au murit într-un accident de mașină, iar de atunci mătușa și unchiul său au grijă de el. În familia Dursley, Harry este tratat destul de rău, stând într-o cameră amenajată sub scări. Într-o zi, băiatul verifică cutia poștală și descoperă o scrisoare care îi este adresată, însă unchiul Veron observă și-i rupe scrisoarea. În următoarele zile, o mulțime de bufnițe vin alarmate spre căsuța poștală cu scrisori asemănătoare, pe care unchiul Vernon le arde, iar de aici urmează multe peripeții palpitante pe care le poți afla citind cartea.

Sursă foto: @hpcollectorpl/ Instagram.com
4. „Orașul fantomelor”, de Victoria Schwab

Recunoscută pentru numeroasele sale romane de ficțiune pentru copii și adolescenți, autoarea de cărți fantasy de origine americană, Victoria Elizabeth Schwab, lansează în 2018 „Orașul fantomelor”. Scriitoarea dezvoltă povestea unei tinere pe nume Cassidy Blake, care capătă puteri paranormale în urma unor experiențe șocante în preajma morții care o ajută să dea la o parte vălul care separă lumea celor vii de lumea celor de dincolo. Familia Blake decide să plece în Scoția, la Edinburgh, pentru a filma o emisiune despre cele mai bântuite orașe. Acolo, printre numeroasele morminte, castele și pasaje secrete, tânăra Cassidy ajută fantomele, aflate între două lumi, să treacă „dincolo” pentru totdeauna. Dar nu toate fantomele sunt prietenoase, astfel că viața lui Cassidy este pusă într-un mare pericol.

Sursă foto: @bookish_otaku/ Instagram.com
5. „Cititoarea”, de Traci Chee

După ce află că tatăl său a fost ucis cu brutalitate, Sefia dispare în sălbăticie împreună cu mătușa sa, Nin, care o învață să fure și să vâneze. Dar după ce Nin este răpită, fata rămâne singură și niciuna dintre tehnicile de supraviețuire învățate nu-i sunt de folos să dea de urmă mătușii ei. Rămâne însă doar cu un singur indiciu, un obiect dreptunghiular straniu nemaiîntâlnit într-o societate neinstruită, despre care află că este o carte. Ajutată de un străin misterios, alături de indicațiile cărții, Sefia pornește în căutarea mătușii sale pentru a o salva, dar și în împlinirea scopului de a-i pedepsi pe cei care i-au omorât tatăl.

Sursă foto: @alicedinu/ Instagram.com

Citește în continuare Arta ca terapie. Interviu cu Liviu Săndulache.

Load More Related Articles
Load More By Robert Muteș
Load More In Books

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

MUST WATCH | 5 filme pe care să le vezi în luna ianuarie la cinema

Pe măsură ce înaintăm în noul an, din ce în ce mai multe titluri își fac apariția pe piața…