Noaptea Muzeelor (pe care Rețeaua Națională a Muzeelor o organizează în România) ce are loc în acest an, în premieră, pe 14 noiembrie, vine cu elemente de noutate, care personalizează seara și transmit un mesaj pozitiv de apropiere a publicului de muzee, prin interacțiunile creative ale claselor de școală cu spațiile muzeelor din țară.
Este vorba despre proiectul Animații, puzzle, investigații… vino și joacă-te cu colecțiile la Muzeu! sub marca Nopții Muzeelor 2020, ce propune un dialog între muzeu și public, dinamizat de intervențiile unor tineri ce exploatează creativ obiecte și resurse culturale provenite din colecțiile muzeelor, un demers inovator de apropiere a școlilor și a elevilor de muzeu pentru o înțelegere mai bună a rolurilor pe care acesta și le asumă.
Concret, proiectul Animații, puzzle, investigații… vino și joacă-te cu colecțiile la Muzeu! este un parteneriat pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România îl propune între muzee și școală. Obiectivul său este de a promova contactul direct dintre elevi și colecțiile muzeale, posibilitatea ca aceștia să creeze conținut care să ajute la o valorificare isteață, originală și surprinzătoare a acestor colecții muzeale, a unor elemente din acestea care stârnesc interesul într-un mod particular.
„Noaptea muzeelor este o excelentă oportunitate pentru a evidenția politicile și tendințele în inovația și educația muzeală. Este o marcă devenită fenomen social cu o interfață specifică industriilor culturale și creative. Cu această ocazie, ne propunem ca an de an să derulăm un proiect special care să scoată evenimentul din rutina dată de caracterul său repetitiv.”, declară Dragoș Neamu, responsabil de proiecte culturale și relații internaționale în cadrul Rețelei Naționale a Muzeelor din România.
Provocări:
- să încurajeze profesorii și elevii să profite de resursele culturale locale ;
- să invite muzeele să-și diversifice mecanismele de mediere pentru a varia abordările și nivelurile de interpretare și valorificare a colecțiilor.
Ideea proiectului:
Elevii și școlile își asumă „proprietatea” și interesul asupra patrimoniului și îl interpretează sub formă de producții digitale, audiovizuale, scenice, textuale. Acestea vor fi ulterior reproduse pe website-ul oficial al Nopții Muzeelor – www.noapteamuzeelor.org și pe pagina oficială de Facebook a Nopții Muzeelor www.facebook.com/noapteamuzeelor
Este important ca proiectul să fie conceput/construit de către elevii clasei, pe baza unui obiect sau a mai multor obiecte alese din colecțiile muzeului pentru care a optat și aflat în orașul unde își desfășoară activitatea.
Cine poate participa:
- elevii din aceeași clasă de școală, în echipă de minim 10 și maxim cât se crede de cuviință, în funcție de conceptul proiectului, clasele VII-VIII;
- elevii din aceeași clasă de liceu, în echipă de minim 10 și maxim cât se crede de cuviință, în funcție de conceptul proiectului, clasele IX-XI.
Termenul limită de depunere a ideilor de proiecte și a necesarului de resurse este de 15 octombrie 2020, ora 17.00. Scenariile de proiecte câștigătoare vor fi finanțate, după caz, înainte de realizarea lor sau după realizarea lor, pe bază de decont. Momentul finanțării face obiectul negocierilor individuale cu fiecare proiect selectat. Fiecare proiect câștigător va fi susținut de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu medierea accesului la colecțiile și la resursele muzeelor care fac obiectul scenariilor proiectelor selectate.
Proiectele se vor realiza în perioada 20 octombrie – 5 noiembrie 2020 și vor fi apoi distribuite pe canalele oficiale ale evenimentului în perioada 7 – 14 noiembrie 2020, câte unul pe zi, până în ziua Nopții Muzeelor 2020.
Detalii găsiți aici: http://www.muzee.org/sitev2 | https://www.noapteamuzeelor.org/#Bucuresti-4
Sugestii de proiecte eligibile pentru a participa în competiție:
- proiecte (inclusiv de tip interviu) despre cum se restaurează o lucrare de artă sau un obiect/artefact muzeal – înregistrate, pe baza unui scenariu documentat și scris de echipa de elevi;
- proiecte care propun ghidaje originale, inedite, filmate în fața obiectelor/operelor de artă selectate, pe baza unui scenariu documentat și scris de echipa de elevi;
- proiecte de investigație a unei lucrări de artă sau a unui obiect/artefact, pe un scenariu de tip detectivistic/de anchetă, prezentat sub formă de film documentar, cu colaje de imagini care să susțină povestea obiectului investigat; pe baza unui scenariu sau a unei anchete documentate și scrise de echipa de elevi;
- valorificare creativă a unui obiect de artă sau a unui obiect/artefact utilizându-se recuzită și alte elemente audio-video ajutătoare, instrumente muzicale, reconstituiri fizice a unor elemente din operele de artă etc. – înregistrate cu camera sau cu telefonul mobil;
- prezentări originale, surprinzătoare, cu mesaje și texte istețe, ale unor lucrări de artă sau obiecte/artefacte, prin apelul la un mix de colaje și/sau tehnici audio/video sau grafice de reprezentare – pe baza unui scenariu documentat și scris de echipa de elevi;
- campanie vizuală și/sau de mesaj filmat de promovare a unor elemente din colecția muzeului, puternic, isteț, care să atragă publicul la muzeu (campanie publicitară creativă) – pe baza unui scenariu documentat și scris de echipa de elevi;
Acestea sunt doar câteva sugestii sau direcții ajutătoare de posibile proiecte. Fiecare echipă participantă are libertatea să gândească și alte idei de proiecte, conform condițiilor și criteriilor impuse.
NOTĂ! Am evitat să oferim opțiunea constituirii unei echipe de elevi din mai multe clase ale școlii pentru a evita selecția pe baza notelor sau al altor criterii de performanță pe care le considerăm irelevante pentru acest proiect.
Câte proiect vor fi finanțate și cu cât:
Vom selecta 4 proiecte realizate și propuse pentru finanțare de către școli și 3 proiecte realizate și propuse pentru finanțare de către licee.
Fiecare proiect câștigător va fi finanțat cu suma de 3.000 lei, la care se adaugă contribuția în resurse, logistică și asistență de specialitate din partea muzeelor implicate. În cazuri speciale, finanțarea poate crește până la 3.500-4.000 lei pentru un proiect.
Contractul de finanțare se semnează cu școala sau liceul selectat, iar banii se pot oferi inclusiv membrilor echipei, sub formă de premiere și conform legii.
Informații importante:
Toate proiectele vor fi gândite pentru a putea fi prezentate în mediul virtual, exclusiv pe canalele de promovare, comunicare, informare sau prezentare online. Fiecare produs trebuie prezentat/înregistrat sub formă digitală. Nu sunt eligibile proiecte derulate cu public, pentru public, în formă fizică.
Nu există o cerere tip de finanțare. Fiecare cerere este formulată liber și va cuprinde obligatoriu următoarele elemente: numele proiectului, muzeul unde se desfășoară, școala sau liceul care-l propune, numele profesorului/profesorilor coordonatori, numele elevilor, descrierea proiectului/ a scenariului acestuia, imagini cu obiectul/obiectele, opera/operele de artă, artefactul/artefactele selectate, tipurile de resurse, echipamente folosite, acordul muzeului unde are loc intervenția/proiectul, tipul de ajutor solicitat finanțatorului.
Pentru informații, răspunsuri la întrebări și consultări, vă rugăm să folosiți adresa de email: noaptea_muzeelor@yahoo.com Aplicațiile se trimit de asemenea la aceeași adresă de email: noaptea_muzeelor@yahoo.com
Citește în continuare Cea mai controversată carte a anului, pe care familia Trump a încercat să o interzică, va fi lansată și în România.