Ana Aslan a fost una dintre femeile extraordinare ale României, un nume care a fascinat mii de oameni în întreaga lume. Un doctor, care a inventat leacul pentru tinerețea veșnică, o personalitate emblematică pentru toate femeile de succes.
România se poate mândri atât pe plan național cât și pe plan internațional cu foarte multe lucruri. Tradiții, obiceiuri, cultură, artă, personalități de seamă și de ce nu, cu femei inteligente care au scris istorie. Astăzi, vă prezentăm o femeie care a făcut istorie în ceea ce privește tratamentele de înfrumusețare. Cea care a găsit așa-zisul elixir al tinereții, Ana Aslan, este una dintre femeile remarcabile cu care România se mândrește în întreaga lume.
Cine a fost Ana Aslan? Probabil cu toții am auzit de ea, dar niciodată nu ne-am gândit cât de importantă a fost pentru toate femeile din generațiile care au urmat-o. Cât de mult a contat invenția ei pentru îngrijirea tenului și câți au apelat la ceea ce ea numea elixirul tinereții, nu mai e ceva necunoscut.
Ana s-a născut pe 1 ianuarie 1897 în Brăila, într-o familie cu preocupări intelectuale. Avea să fie o copilă tare rebelă, care a vrut să-i demonstreze mamei că poate să reușească la Facultatea de Medicină, în pofida opunerii acesteia. Urmează cursurile de medicină în anii 1915-1922, iar după terminarea studiilor devine preparator la clinica din București condusă de Daniel Danielopu. Reușește să-și facă un nume în medicină, lucrând în diferite spitale importante din București și Timișoara.
După Al Doilea Război Mondial, preia șefia Secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, moment în care își începe propriu-zis cariera în gerontologie. În anul 1952 devine directorul noului Institut de Geriatrie, instituție care nu existase până la momentul respectiv, pentru că domeniul era unul neexploatat. Tot în acest an revoluționează lumea medicală prin prepararea vitaminei H3, un produs care are drept scop încetinirea procesului de îmbătrânire. În următoarele trei decenii, tratamentul cu Gerovital H3, brevetat de Ana Aslan, avea să devină cunoscut în întreaga lume.
Astfel, în anii 1960, mulți oameni cunoscuți ai lumii veneau în România să o întâlnească pe Ana Aslan. Pacienți precum Nikita Hrușciov, Charlie Chaplin, Charles de Gaulle, Tito, Mao Zedong, Regele Arabiei Saudide și mulți alții s-au arătat interesați de ceea ce Ana Aslan promitea, tinerețe fără bătrânețe.
Viața Anei Aslan s-a rezumat la munca sa. Nu a fost mamă și nici nu s-a căsătorit. Dorința ei de a găsi cele mai bune metode de înfrumusețare i-a fost obiectivul pentru întreaga viață. Era o femeie exigentă și cochetă, dar foarte riguroasă când era vorba despre munca sa. Rezultatele excelente ale eforturilor sale, au adus României faimă și venituri de aproximativ 17 milioane de dolari anual.
De-a lungul vieții, meritele ei i-au fost recompensate cu multe premii, cum ar fi – Premiul Internațional și medalia „Leon Bernard“, acordate de Organizația Mondială a Sănătății pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei; a fost Profesor Honoris Causa și Doctor Emerit al Universității Braganza Paulista, din Brazilia și membră a multor academii și societăți științifice din lumea întreagă, precum Academia de Științe din New York.
Ana Aslan a murit în anul 1988 la vârsta de 91 de ani. A lăsat în urma ei o moștenire impresionantă care ne face viața mai frumoasă. Produsele ei sunt folosite în întreaga lume, iar noi nu putem decât să-i recunoaștem meritul pentru importanta contribuție, pe care a avut-o în domeniul frumuseții.
Citește și Gianina Corondan în vizită de lucru la Farmec.