Home Arts 5 mituri despre viața pictorului Vincent van Gogh

5 mituri despre viața pictorului Vincent van Gogh

8 min read

De multe ori, viețile turbulente ale artiștilor renumiți creează o adevărată fascinație, într-o asemenea măsură încât aceste povești senzaționale ajung ocazional să le umbrească viața artistică. Vincent Van Gogh, unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea artei, este probabil la fel de faimos pentru povestea vieții sale cât și pentru picturile pe care le-a realizat. Descoperă în continuare ce reprezintă mit și ce realitate în legătură cu viața pictorului Vincent van Gogh.

Sursă foto: washington.org
Mit: Van Gogh a fost un străin în lumea artei

Van Gogh a lucrat ca asistent al unui dealer de artă timp de șase ani, pentru galeria Goupil din Haga, Paris și Londra. Așadar, a început să învețe destul de devreme despre artă și comerțul de artă. Hotărând să devină artist, a participat la cursuri la Bruxelles, Anvers și Paris, deși de fiecare dată a renunțat rapid, mai ales pentru că avea propriile idei și nu era neapărat interesat să urmeze instrucțiuni. În timp ce locuia cu fratele său Theo, Van Gogh a cunoscut sute de artiști și a pătruns în scena de artă pariziană a acelei perioade.

„Self-Portrait with Bandaged Ear” (1889), Vincent van Gogh
Mit: Van Gogh a înnebunit

Van Gogh a avut probleme de sănătate mintală extrem de grave, dar să fie etichetat drept „nebun” este doar o simplificare. În timpul primei crize grave, chiar înainte de Crăciunul din 1888, și-a tăiat o mare parte din ureche. Ulterior a mai suferit câteva crize, care au culminat pe 27 iulie 1890 cu sinuciderea. Dar în majoritatea timpului, el a fost relativ sănătos, revenindu-și complet între episoadele psihotice. Nici până acum specialiștii nu au reușit să ajungă la un diagnostic. Van Gogh este adesea descris ca „nebun”, dar acesta este un termen nefericit care deghizează doar eșecul de a diagnostica corect starea lui.

„Wheatfield with Crows” (1890), Vincent van Gogh
Mit: Ultima lucrare a lui Van Gogh a fost Wheatfield with Crows

„Câmp de grâu cu ciori” al lui Van Gogh (1890) a fost privit timp de aproape un secol drept ultima pictură a artistului, în principal datorită impresiei pe care o lasă. Faptul că s-a împușcat în câmpurile de grâu care înconjoară satul Auvers-sur-Oise nu a făcut decât să amplifice semnificația percepută. Dar este mult mai probabil ca ultima sa lucrare să fie „Tree Roots” sau „Farms near Auvers”, care au fost înregistrate la scurt timp după moartea artistului ca lucrări finale. „Tree Roots” este una dintre cele două lucrări neterminate care au fost realizate în ultimele zile din viața lui van Gogh, artistului nefiindu-i caracteristic să lase picturile incomplete. Unii cercetători consideră că stilul său a devenit mai incoerent spre sfârșitul vieții, mutându-se într-o direcție abstractă într-o măsură nevăzută în lucrările anterioare.

viața pictorului van Gogh
„Tree Roots” (1890), Vincent van Gogh
Mit: A fost crimă, nu sinucidere

Ideea că Van Gogh a fost ucis este un mit modern, prezentat pentru prima dată în biografia din 2011, Van Gogh: the Life, de Steven Naifeh și Gregory White Smith. Dar această teorie este greșită. Motivul cel mai puternic pentru a crede în opinia originală, că a fost vorba despre sinucidere, este faptul că toți oamenii importanți care au fost în preajma artistului în ultimele săptămâni din viața lui au crezut asta la vremea respectivă – fratele său Theo, medicul său, Paul Gachet și cel mai apropiat prieten, Emile Bernard. Sinuciderea era considerată un păcat de Biserica Catolică și societatea franceză. Dacă prietenii lui Van Gogh ar fi bănuit că ar fi fost ucis, cu siguranță ar fi insistat ca autoritățile să continue cercetările în această direcție.

Mit: Van Gogh a murit un artist nerecunoscut

Deși faima lui Van Gogh s-a limitat în mare parte la cercurile avangardiste din Paris (și într-o măsură mai mică în Bruxelles, Haga și Amsterdam), a început să câștige din ce în ce mai multă recunoaștere în ultimii ani ai vieții. Picturile sale au făcut parte din expoziții de grup importante la Paris (martie 1888, septembrie 1889 și martie 1890) și Bruxelles (ianuarie 1890). Un studiu asupra ziarelor din Franța din acea perioadă arată că van Gogh a fost menționat în zeci de articole între 1888 și sfârșitul anului 1890. Dacă Van Gogh ar mai fi trăit măcar câțiva ani, este aproape sigur că ar fi început să primească cu adevărat recunoașterea deplină pe care o merita.

Citește în continuare Alternative de consum cultural. 5 platforme de filme online.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Muzică și distracție la baza pârtiei în cea de-a doua zi a festivalului MASSIF

Poiana Brașov este locul preferat de mii de iubitori ai sporturilor de iarnă, muzicii, ave…