Încercăm permanent să fim la curent cu tinerii designeri din industria modei și să vă facem cunoștință cu cei mai creativi dintre ei. Au viziuni proprii, stiluri inconfundabile, experimentează, creează pentru cei care nu se tem să iasă din tipare. Noua generație are în comun libertatea de exprimare, inovație și creativitate, iar Vladimir Sîrbu este cu siguranță unul dintre tinerii designeri pe care trebuie să îi cunoașteți și să îi urmăriți.
Cine este Vladimir Sîrbu?
Vladimir Sîrbu este un tânăr designer român, proaspăt absolvent al Facultății de Arte din București, departamentul modă.
Ce ne poți spune despre colecțiile tale?
Colecțiile mele prezintă viziunea personală asupra lumii, sunt despre situații prezente, ce mă inspiră pe moment, cu un aport și înclinație spre viitor, dar și trecut. Colecția TRANSITIONAL PERSONALITY, propusă pentru lucrarea de licență, aduce în prim-plan îmbinarea perioadei anilor 1980, prin culorile vibrante, structurarea tiparelor și spiritul tipologiilor umane, cu versatilitatea perioadei actuale, dominată de diferențele uriașe dintre stiluri, culturi, statuturi sociale și politici.
Cum îți alegi temele? Ce te inspiră?
Mereu pornesc de la o situație actuală, ce se întâmplă la noi sau peste granițe, orice mă poate inspira sau genera o idee sau temă, fie o culoare sau o formă. Îmi place să merg foarte mult pe stradă, să iau informația direct de la oameni, poate fi un croi al unei haine, un accesoriu sau modul prin care cineva combină piesele între ele.
Cum l-ai descrie pe cel/cea care îți poartă creațiile, așa cum o percepi tu?
Nu am o tipologie anume pentru femeia care îmi poartă creațiile, dar aș putea spune că este spontană și fără frica de a ieși din tipare.
Ce designeri internaționali îți plac, cine te inspiră? Dacă ar fi să alegi un brand cu care să lucrezi, care ar fi acesta?
Maison Margiela și Schiaparelli sunt două dintre casele de modă pentru care aș lucra, iar în ceea ce privește designerii internaționali care mă inspiră, cred cu tărie că John Galliano este inegalabil și inconfundabil.
Care sunt persoanele pe care le admiri și care te-au influențat?
Printre persoanele pe care le admir și care m-au influențat, ar trebui să menționez foarte multe nume, dar printre primele persoane care au un loc special, Iulia Albu m-a inspirat de când am început să iubesc ceea ce fac, iar câțiva ani mai târziu am avut șansa de a lucra cu ea și de a o cunoaște. Franca Sozzani este o altă persoană pe care o admir, m-a făcut să înțeleg că moda nu înseamnă doar niște haine frumoase.
Cum primește publicul creațiile tale?
Am fost încântat să văd că publicul primește din ce în ce mai bine ceea ce fac. Cred că este foarte important să îmi creez încă de la început propriul meu public și am observat că acest lucru a început să prindă contur.
Cu ce probleme se confruntă un tânăr designer la început de drum?
Sunt multe probleme pe care le întâmpinăm la început de drum, de la concurența și dorința tuturor de a reuși, de a veni cu acel ceva „nou” și de a se afirma într-un domeniu vast și plin de tineri talentați, până la problemele financiare.
Dacă ai avea puterea să faci asta, ce ai schimba în industria modei?
Dacă aș avea puterea să schimb ceva în industria modei, aș schimba felul în care lumea cumpără și percepe moda.
Când vine vorba de procesul de creație, urmezi propria inspirație sau ții cont și de tendințele sezonului respectiv?
Am învățat să am încredere în ceea ce simt și am realizat că atunci când îmi urmez instinctul lucrurile ies mai bine și descopăr că tendințele sezonului vin de la sine, înainte ca ele să devină globale.
Ce ne mai pregătești?
Urmează un proiect pe care îl pregătesc împreună cu un grup de foști colegi, în care vrem să creăm un nou mod creativ de expunere și promovare prin care să avem un contact direct cu publicul nostru. Iar pe mai departe îmi doresc să urmez un program de master la una din facultățile de prestigiu din Europa și în acest timp, bineînțeles, focusându-mă pe crearea propriului brand.
Citește în continuare un interviu cu Alexandru Simedru: ”Colecțiile mele sunt manifeste cultural-artistice privind libertatea de a fi exact cine esti”.