În căutarea unei destinații de basm din România, județul Vrancea este cea mai bună alegere pentru o vacanță de neuitat în familie.

Dacă ți-ai propus să vizitezi, pe rând, județele țării și să explorezi zone care așteaptă să își dezvăluie natura, istoria și poveștile, recomandările noastre îți vor veni în ajutor pentru stabilirea următoarei destinații. Situat în estul României, județul Vrancea face parte din regiunile istorice Muntenia și Moldova. Așezată în Subcarpații de Curbură, Țara Vrancei este recunoscută ca fiind una dintre cele mai importante zone etnografice și istorice din estul țării și se mândrește cu numeroasele sale podgorii care au devenit cunoscute la nivel internațional. Așadar, iată o listă a obiectivelor turistice care te vor convinge ca atunci când planifici următoarea vacanță să îți stabilești un traseu care te va aduce prin aceste locuri:
-
Cascada Putnei
Bucură-ți ochii vizitând cea mai frumoasă cascadă de pe teritoriul Vrancei. Situată pe Valea Putnei, Cascada Putnei are o lungime de aproximativ 80 de metri, vărsându-se într-un lac foarte adânc datorită diferenței de nivel, în cădere, de 14 metri. Pe lângă impresionanta cascadă, vă mai recomandăm să vizitați și defileul Putnei. Aceste obiective turistice fac parte din Parcul Natural Putna-Vrancea, care are la bază o rezervație peisagistică și geologică ce ocupă o suprafață de 10 ha.
-
Muzeul Vrancei
Dacă sunteți pasionați de muzee și doriți să aveți o călătorie de poveste în universul culturii, Muzeul Vrancea este ceea ce căutați. Denumit și Muzeul Județean Vrancea, este printre cele mai importante instituții culturale existente din județ. Sediul central se află în orașul Focșani, însă această locație mai cuprinde și o varietate de muzee și mausolee, dar și diverse case memoriale din județ. Muzeul din municipiul Focșani a fost înființat în anul 1931, numele său inițial era Muzeul Regional al Putnei, iar la bază avea o secție etnografică, unde se promovau intens tradițiile, portul specific și obiceiurile vrâncenilor.
Pe parcursul mai multor ani la rând, acestuia i s-au adăugat secții noi, în anul 1994 muzeul primind denumirea actuală. Secțiile de Istorie și Arheologie, Etnografie și Științele Naturii sunt printre cele mai importante secții pe care le conține muzeul. La fel de remarcabile sunt și mausoleele din localitățile Mărăști, Focșani, Mărășești și Soveja, însă și casele memoriale ale poetului Alexandru Vlahuță, din Dragosloveni și a lui Moș Ion Roată din Câmpuri.
-
Stațiunea montană Lepșa
Dacă ai fost în trecere pe la Cascada Putnei, în apropierea ei se află și stațiunea montană Lepșa. Localitatea montană, cunoscută și sub denumirea de „Mica Elveție”, este situată în pasul Tulnici, care face legătura între Moldova și Transilvania și este o destinație de vacanță nemaipomenită pentru iubitorii drumețiilor în natură. Tot aici se află și Mănăstirea Lepșa, construită în jurul anului 1774 și recunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul județului Vrancea. În plus, localnicii mărturisesc că, de-a lungul timpului, această stațiune a devenit renumită datorită celui mai bun păstrăv din țară găsit aici – asta doar dacă v-ați pus în plan să vă bucurați papilele gustative.
-
Rezervație naturală Focul Viu
Dacă v-ați propus să luați la pas meleagurile Vrancei, poposiți câteva minute și la Andreiașu de Jos. Pe lângă peisajul de poveste al Rezervației Naturale Focul Viu, acest obiectiv turistic a devenit faimos în urma emanărilor bogate de gaze naturale care se aprind cu ajutorul soarelui. Numite și „Focurile vii”, acestea se întind pe o suprafață de peste 400 de metri pătrați, pe povârnișul drept al văii Milcovului. Dacă vreți să străbateți în lung și-n lat zonele de prin apropierea Focului Viu de la Andreiașu de Jos, pe lângă cele trei lacuri numite Mocearu, Meledic și Limpede, puteți vizita și câteva peșteri.
-
Lacul Negru
Pe lângă faptul că vă puteți bucura din plin de aerul curat de prin zonă și de unicitatea apei, Lacul Negru este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Vrancei. Acesta este situat în Rezervația Naturală Cheile Nărujei, o zonă ce cuprinde o mulțime de specii de animale și plante specifice Subcarpaților de Curbură. Acest lac s-a format datorită alunecărilor de teren și se întinde pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați. În plus, Rezervația Naturală Cheile Nărujei conține numeroase văi montane, chei, turbării și pajiști. Atât rezervația, cât și lacul impresionează prin bogata sălbăticie naturală, fiind o destinație perfectă pentru iubitorii de natură.
-
Casa Memorială „Moș Ion Roată”
În comuna Câmpuri, din județul Vrancea, este situată Casa Memorială a lui Moș Ion Roată care este un alt obiectiv turistic ce merită vizitat împreună cu familia. Ion Roată, fost țăran vrâncean și un mare susținător al Unirii Principatelor Moldova și Valahia, dar și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, a trăit între anii 1806 și 1882. Muzeul a fost întemeiat pe data de 24 ianuarie 1959, cu ocazia Centenarului Unirii Principatelor, în frumoasa casă unde a locuit Moș Ion. Muzeul are două încăperi amenajate, unde puteți admira câteva dintre obiectele care au aparținut familiei sale, precum și documente ce expun câteva lucruri despre viața sa socială și epoca în care a trăit acesta.
-
Casa Babei Vrâncioaia
Intră în lumea magică a istoriei vizitând Casa Babei Vrâncioaia situată în localitatea Bârsești, județul Vrancea. Baba Vrâncioaia a rămas în istorie în urma unei legende care a devenit faimoasă. Totul a început când aceasta i-a oferit un loc de odihnă și o masă plină de bucate lui Ștefan Cel Mare, neștiind inițial cine ar putea fi acesta. Peste câteva momente, bătrâna l-a recunoscut pe domnul Moldovei văzând straiele valoroase, așa că Vrâncioaia i-a strâns pe cei șapte feciori ai ei, poruncindu-le să dea chemare tuturor vrâncenilor, făcând o mare armată pentru renumitul voievod. A doua zi, atunci când domnitorul s-a trezit a văzut o mulțime de oșteni pregătiți de chemarea la luptă. După ce și-au unit forțele și au reușit să-i învingă pe turci, fiecare fecior a primit câte un munte cu un sat. Numele satelor provin de la numele feciorilor Babei Vrâncioaia.
Citește în continuare „Vacanțe ieftine în 2023: destinații din Europa pentru toate buzunarele”.