Home Deco Tendințele de Design Interior ale anului 2021 prezentate de Arh. Irina Pătășanu

Tendințele de Design Interior ale anului 2021 prezentate de Arh. Irina Pătășanu

8 min read

Atât pentru pasionații de design interior, cât și pentru cei care se află în plin proces de amenajări interioare, tendințele anului în materie de culori, materiale, texturi sau stiluri sunt printre primele informații căutate. Arhitect Irina Pătășanu ne dezvăluie principalele direcții și cele mai importante elemente pe care să le integrăm în amenajările noastre, într-o prezentare detaliată a celor mai deosebite tendințe de design interior din acest an.

Tendințe Design Interior

Așa cum ne-au obișnuit an de an, specialiștii Institutului Pantone au ales și pentru 2021 trendul cromatic care să ne ghideze în acest an. Culorile recomandate de ei sunt GALBEN (Illuminating 13-0647) și GRI (Ultimate Gray 17-5104). Această combinație de culori este menită să aducă un echilibru în casele noastre, galbenul fiind o culoare veselă, cu un puternic impact vizual, o culoare ce ne ajută să ne dezvoltăm creativitatea, intelectul și aspirația, iar griul este o culoare neutră ce adaugă stabilitate, seriozitate și potențează galbenul punându-l în valoare.

Direcția principală spre care ne îndreptăm anul acesta din punct de vedere al designului interior este una spre natură, în toate formele ei. Dorim să aducem natura cât mai aproape de noi, în casele noastre. Alegem materiale cum ar fi lemnul, pluta, ratanul, piatra, marmura. Înlocuim texturile din fibre sintetice cu texturi din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, inul, lâna sau mătasea pe care le vom integra în amenajările noastre prin perdele, draperii, covoare, pături, pleduri și chiar perne decorative.

Tendințe Design Interior

Alegem pardoseli ce ne ajută să oferim căldură spațiului, cum ar fi înlocuirea finisajului clasic de gresie cu parchet. În felul acesta obținem și unitate la nivelul pardoselii în tot spațiul, creând un efect vizual de mărire.

Pentru mobilier alegem piese în linii simple, curate, corpuri de mobilier cu o funcționalitate crescută, culori neutre în concordanță cu finisajele alese, iar pentru accente apelăm cu încredere la piese de mobilier mobile (fotolii sau scaune).

Un alt element important de care trebuie să ținem cont în acord cu tendințele acestui an îl reprezintă pereții și finisajele acestora. Pereții pot deveni un element cheie decorativ ce ajută la personalizarea spațiului prin mai multe soluții fie că vorbim de panouri decorative, riflaje sau tapet. Dintre toate acestea, tapetul este cel mai recomandat, fiind accesibil tuturor și ușor de customizat și personalizat. Având în vedere direcția principală a tendințelor anului 2021, de a ne îndrepta spre natură putem alege numeroase variante de fototapet cu motive botanice, naturale, tropicale care dau refresh și dinamică unui spațiu, asigurând în același timp și un echilibru alături de un mobilier ales în linii simple.

Dacă vorbim despre accesorii și accente, aici avem mai multe variante, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Pentru o atmosferă mai elegantă și luxury alegem accente metalice în nuanțe de bronz sau auriu combinate cu textura de catifea (recomandată pentru piese mici de mobilier: taburete, banchete etc). Corpurile de iluminat pot reprezenta bijuteria unei încăperi, iar pentru un efect spectaculos recomand globuri de sticlă atât transparente, cât și fumurii, lucioase sau mate. Pentru o atmosferă mai relaxată însă, putem alege accente tot din materiale naturale (mânere din piele pentru fronturile mobilierului, vaze din ceramică și lut în loc de sticlă) cu un finisaj mat.

Plantele de interior nu trebuie să lipsească, acestea aducând natura cel mai aproape de noi. Sunt foarte benefice pentru o stare de bine și pentru atingerea sentimentului de „ACASĂ”.

Când gândim orice amenajare de interior, în primul rând ținem cont de nevoile și preferințele beneficiarilor, de destinația și funcționalitatea spațiului, de estetica și povestea din spatele lui, iar apoi ne raportăm și la tendințele în materie de design interior deoarece deși acestea ne ajută an de an să ne ghidăm spre inovație și preferințele generale actuale, fiecare persoană este diferită și așa ar trebui să fie și spațiul în care trăiește.

Editorial scris de Arh. Irina Pătășanu, Senior Interior Designer.

Citește în continuare INTERVIU | Arh. Irina Pătășanu – Modul în care ne este amenajată locuința ne poate influența viața.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Deco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Tendințe în machiaj 2025: Lux, fructe și ciocolată

Tendințele în machiaj pentru 2025 sunt, în mare parte, încă predicții, bazate pe analiza p…