Home Arts Sinestezia 2023 – o experiență contemporană inedită

Sinestezia 2023 – o experiență contemporană inedită

10 min read

Sinestezia 2023 a creat contextul pentru 5 zile de artă, creativitate și experiențe unice la Iași. 13 artiști, locali și naționali, au captivat simțurile și imaginația celor prezenți, aducând arta în fața publicului, sub forme contemporane și variate.

Sinestezia 2023

Evenimentul s-a desfășurat în mai multe locații, inclusiv Pasajul Piața Unirii Iași, unde a fost amplasată o instalație video interactivă în centrul orașului, Soft and Grace Garden, unde a avut loc un concert în aer liber, clădirea istorică Baia Turcească, gazda unui performance de dans contemporan, și Fab Lab Iași, unde au avut loc două ateliere de tobe africane. Cu această diversitate de spații, mii de ieșeni au avut ocazia de a explora și experimenta arta în regim gratuit, în cadre neconvenționale.

„Îmi plac evenimentele precum Sinestezia, deoarece adună o mânā de oameni, de la organizatori, la artiști și voluntari, pentru a crea pentru comunitate ocazia de a trage câteva momente de respiro de la cotidianul de zi cu zi. La fel cum noi am gândit instalația ca un motor al orașului ce fuzionează cu energia oamenilor, am resimtit totodată ca artist, un impuls de la feedback-ul curioșilor care au trecut și au experimentat instalația. Această energie ne motivează să continuăm. Mulțumesc Sinestezia pentru invitație și oamenilor din spate care fac ca lucrurile să se întâmple”, Radu Marțin – artist video al instalației interactive A Hypher Drive for This City.

„Sinestezia 2023 a adus niște premiere în viața mea, dar și a noastră ca formație. Prima ar fi că am cântat în inima toamnei, într-un final de octombrie, afară, pe o vreme care ar face verile din multe zone ale pământului geloase. A doua, pentru că am susținut primul silent concert, și aici trebuie să aducem mulțumiri Sinestezia pentru oportunitate, pentru că de mult nu ne-am mai simțit simultan așa bine și bizar. A fost bine că s-a auzit totul exemplar și bizar pentru că ne-am dat căștile jos pe furiș în timpul concertului și totul suna ca un ritual voodoo, cu lumini foarte bune. Ne-am distrat, a fost cu adevărat încântător și sperăm să mai tot fie așa evenimente în frumosul nostru oraș. Avem nevoie de evenimente de genul acesta, mai mici, cu un grad mai mare de intimitate, unde să nu te simți agasat de mediul exterior. Sinestezia, prin tot proiectul, a făcut fix acest lucru – a creat un mediu în care până și cei mai timizi oameni să se simtă că pot să stea simultan în lumina reflectoarelor, dar și ascunși la adăpostul unei umbre, toate fiind la un pas distanță”, Vlad Alui Gheorghe – solist Silent Concert – Adam’s Nest.

Sinestezia 2023

„Festivalul Sinestezia 2023 a reușit să creeze o atmosferă extrem de plăcută atât pentru public cât și pentru noi, ca performeri. Am avut oportunitatea de a prezenta performance-ul Quantum Bodies și procesul creativ s-a desfășurat cu un vibe fresh și în cadrul unei echipe care m-a inspirat. Suntem încântați și recunoscători că am făcut parte din programul acestui festival și ne dorim ca el să se dezvolte în continuare la Iași, prin următoarele ediții“, Alexandru Radu, coregraf / performer în Quantum Bodies.

„Pentru noi a fost o experiență extrem de interesantă deoarece am adaptat performance-ul într-un spațiu nou, pe care nu l-am mai explorat până acum, la Baia Turcească. Și din partea publicului am simțit această curiozitate a spațiilor noi, public ce ne-a surprins prin energia pozitivă pe care ne-a transmis-o la finalul performance-ului. Mulțumim Sinestezia 2023 pentru invitație și sperăm să ne revedem cu bine la următoarele ediții“, Alice Veliche, coregraf / performer în Quantum Bodies.

Sinestezia 2023

„M-am bucurat tare mult să cânt împreună cu oamenii din Iași!

Am simțit o mare deschidere și bucurie din partea celor prezenți. Cercurile de tobe africane au darul de a aduce unitate, prezență, creativitate și încredere între oameni iar cele două ateliere din Iași ne-au adus cu siguranță mai aproape unii de alții și ne-au făcut să ne simțim “acasă”, acceptați așa cum suntem și conectați unii la ceilalți. Mulțumesc participanților și organizatorilor și sper să mai repetăm experiența“, Lucian Contiu – facilitator Drum Together – cerc de tobe africane.

Sinestezia este un proiect inițiat și organizat de Asociația Industrii Creative, sprijinit de Showberry și co-finanțat de Primăria Municipiului Iași.

Website: https://asociatiaindustriicreative.com/sinestezia/
Facebook: https://www.facebook.com/sinestezia.ro
Instagram: https://www.instagram.com/sinestezia.ro/
Partenerii evenimentului: Soft and Grace, FabLab Iași, Wink Media și Viva FM.

Asociaţia Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld şi Classix din Iaşi, având drept scop revitalizarea culturală a oraşului, angrenarea comunităţilor creative şi implicarea în viaţa civilă a societăţii prin acţiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv şi participativ.

Showberry, membru AROC (Asociaţia Romană a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale), este un startup câştigător al programului Investeşte în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale şi creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice şi evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld, iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociaţia Industrii Creative.

Citește în continuare Noiembrie la Celula de Artă – artă contemporană, spectacole lectură și poezie.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

PERSONAL: A doua colecție a brandului de modă românesc PERSON-A

S-a lansat oficial PERSONAL, cea de-a doua colecție a brandului românesc PERSON-A. Colecți…