Home Interviews Mirel Drăgan – Povestea unui campion mondial

Mirel Drăgan – Povestea unui campion mondial

10 min read

Sunt mereu în căutarea oamenilor interesanți, cu o poveste de spus, modele pentru generația tânără, pe care mai apoi să îi iau la întrebări și să îi prezint lumii. De data aceasta am stat de vorbă cu Mirel Drăgan, un sportiv cu performanțe uimitoare, multiplu campion mondial, european și național. Un om modest, cu picioarele pe pământ, vesel și plin de energie. În rândurile ce urmează, vă povestește chiar el cum a ajuns să aibă o cameră plină cu medalii, cupe și centuri și cum a a reușit să ajungă pe cele mai înalte culmi ale sportului de contact.

Mirel, spune-mi te rog când ai început să practici Kempo?

La vârsta de 6 ani am început să practic artele marțiale la clubul sportiv Kokusai, sub îndrumarea maestrului Vasile Coroi cel care, copil fiind, mi-a insuflat pentru totdeauna pasiunea pentru acest domeniu. A fost o perioadă foarte frumoasă în care am învățat extraordinar de mult, am participat la competiții pentru copii și juniori și am câștigat numeroase titluri de campion național. Indiferent cât de sus voi ajunge în sport sau în viață, Sensei Vasile Coroi va avea întotdeauna un loc special în sufletul meu pentru felul în care s-a implicat și m-a format ca sportiv și ca om.

De unde ai moștenit dragoastea pentru sportul de contact?

Tatăl meu a fost cel care m-a dus pentru prima oară într-o sală de sport iar Sensei Coroi, dând dovadă de multă abilitate pedagogică, a știut cum să mă facă să nu mai plec. Abia așteptăm să ajung la antrenamente, indiferent cât de grele erau. Și uite așa au trecut deja 26 de ani de când practic sport de luptă de înaltă performanță.

Ești foarte ambițios și muncitor. Povestește-mi cel mai greu dar si cel mai frumos moment din cariera ta.

Ca orice sportiv am avut mai multe momente grele, lovituri, accidentari, probleme personale, neîmpliniri financiare, dar niciodată nu mi-a trecut prin cap să abandonez. Am mers întotdeauna mai departe.

Dar hai să-ți povestesc mai bine cum am ajuns la lotul național. Eu eram deja campion în diverse sporturi de contact și câștigasem multe meciuri. Am auzit despre Kempo că este un sport complex și foarte dur. Așa că am decis să merg și să văd despre ce este vorba. Și am văzut…

Sau mai bine zis am simțit pe pielea mea pentru că antrenorului de-acolo i s-a părut atitudinea mea de “campion” un pic cam nepotrivită, așa că m-a luat la sparring. Și atât m-a bătut încât nu am mai putut sa merg ca lumea o lună de zile. (râde). Și abia după ce m-a bătut bine, m-a luat și m-a învățat. Pas cu pas. Tehnici noi, tehnici interesante, tehnici eficiente. A stat alături de mine, a lucrat personal cu mine și mi-a insuflat o încredere atât de mare încat atunci când am luptat pentru prima dată la seniori am dat KO-ul competiției în prima rundă.

Am rămas lânga el așa că antrenorul meu, Amatto Zaharia, este și astăzi alături de mine. De-a lungul timpului am reprezentat împreună România în zeci de țări din Europa, SUA, Asia. Suntem o adevarată familie, Familia Kempo. Ce poate fi mai frumos de-atât?!

Povestește-mi despre prima ta victorie internațională.

Fiecare medalie, fiecare titlu pe care l-am obținut, este rezultatul a sute și mii de ore de antrenament. Toate sunt foarte importante pentru mine. Prima mea participare la o competiție internațională a fost în Statele Unite ale Americii. Îți dai seama, eu, un băiat din Doamna Ghica, am ajuns să lupt în America. Și am mai și câștigat. Sportul este într-adevar cel mai bun ambasador al unei țări iar eu mă bucur că pot reprezenta cu mândrie imaginea Romaniei în competițiile internaționale.

Câte titluri ai în momentul de față și care este cel mai important pentru tine?

Sunt multiplu campion național, european și mondial. Toate titlurile sunt foarte importante pentru că am muncit foarte, foarte mult pentru fiecare din ele. Am luptat în foarte multe țări din Europa, în SUA, în țări din Asia. Dar cu siguranță cele mai frumoase deplasări, amintiri și performanțe pe care le am sunt din Japonia. Este o țară aparte, cu o cultură aparte.

Pe lângă fatul că faci parte din lotul national de Kempo, știu și că antrenezi. Povestește-mi despre asta.

Este ceva normal. Dupa atâția ani petrecuți în sport, nu puteam să nu arăt și altora ceva din cunoștințele și experiența acumulată în sute de meciuri. Am absolvit Școala Națională de Antrenori iar acum am o grupă de copii pe care-i antrenez. Sper doar că la un moment dat, unii dintre ei să-mi depășească performanțele. Abia atunci o să pot spune că sunt un antrenor bun. Dar pentru asta îmi trebuie răbdare. Multă rabdare (râde).

Care sunt competitiile la care vei participa anul asta?

Și anul ăsta este un an foarte încărcat din punct de vedere competițional. Avem foarte multe competiții internationale în Las Vegas, Japonia, Iran, Portugalia, Turcia, Ungaria, Thailanda și lista poate continua. Dar obiectivele cele mai înalte sunt cu siguranță obținerea aurului mondial și calificarea la Jocurile Sportaccord din 2019.

 

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Interviews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Cei mai apreciați artiști români vor urca pe scena The Artist Awards, pe 18 și 19 septembrie

Ne pregătim pentru două zile pline de muzică, distracție, premii și multe surprize! Pe 18 …