Home Arts INTERVIU | Mihai Grama, designerul celor mai frumoase piese de mobilier cu influențe tradiționale

INTERVIU | Mihai Grama, designerul celor mai frumoase piese de mobilier cu influențe tradiționale

10 min read

Mihai Grama este un designer extrem de talentat care este responsabil de amenajarea unor spații într-un stil inedit și de crearea unor minunate piese de mobilier pe care le puteți găsi la Mobila Dalin. Un om creativ căruia îi place să descopere, să fie la curent cu ce întâmplă în domeniu și să interpreteze influențele tradiționale în obiecte de calitate cu un design cu adevărat special. Mihai este și cel care a realizat Scaunul Papal și o parte din mobilierul folosit de Suita Papală în Catedrala Sfântul Iosif din București, în timpul vizitei oficiale din acest an. 

Mihai Grama

Cine este Mihai Grama?

Un om creativ, un tată și un soț implicat, un muzician aspirant.

Ce fel de adolescent ai fost?

Adolescența mi-am petrecut-o între Reghin și Târgu Mureș, făcând naveta pentru a merge la școală. Comunismul, atmosfera post revoluție și provincialismul limitau opțiunile, însă întotdeauna mi-a plăcut să caut, să descopăr ceva ce alții nu știau, deci cred că aș putea spune că am fost un adolescent rebel cuminte.

Ce este cel mai drag sufletului tău?

Muzica m-a ajutat de multe ori să trec peste momente mai dificile.
Mai apoi, familia pe care mi-am/ ne-am creat-o și alături de care mă simt acasă.
Designul, pe care l-am descoperit imediat după liceu, inițial din poziția de graphic designer, iar mai apoi ca designer de produs și de interior.

Ce reprezintă designul interior pentru tine?

O cale de transpunere a trăirilor, o lume în care mă simt confortabil și bine.

Care este primul spațiu pe care l-ai amenajat?

Când Alina, soția mea, și Corina Gliga s-au hotărât să își deschidă un loc în care oamenii să se simtă bine, pentru mine a fost oportunitatea perfectă de a trece la un alt nivel cu designul. J’ai Bistrot Târgu Mureș este locul meu de suflet, iar designul inițial (în 2016 l-am renovat) reflectă acest lucru. Tapetul cu porci zburători a devenit emblematic pentru J’ai, fiecare detaliu a fost gândit să dea sentimentul de acasă.

MIHAI GRAMA
https://www.igloo.ro/noi-purcelusi-zburatori-la-jai-bistrot-targu-mures/
Care a fost primul lucru construit de tine?

Depinde ce întelege fiecare prin „lucru”. Fiind foarte fascinat de ideea de concept și execuție propriu-zisă, nu rețin neapărat care ar fi the first of them all, am experimentat multe de la standuri, obiecte de mobilier, o bicicletă, o lampă, un obiect de decor.

Când te-ai simțit mândru și încrezător în ceea ce faci?

Am luat premiul pentru cel mai bun designer de la Elle Decoration România. Acest moment a reprezentat o confirmare cum că ceea ce fac fac bine.

Un arhitect care te inspira…

Dintotdeauna am admirat și m-am regăsit în creațiile designerului Patricia Urquiola, în special ce găsim în colecțiile de la Moroso. „Objects must communicate” spune Patricia Urquiola, iar mie îmi transmit o multitudine de emoții.

Ce ai reprezentat proiectele TransHurbana și EthnoCentric?

Împreună cu Dan Cotoi de la Mobila Dalin am decis să riscăm puțin cu aceste două colecții. EthnoCentric a venit din trendul existent la aceea vreme, de reîntoarcere la tradiții, noi am ales să facem asta într-un mod neconvențional. Un an mai târziu, TransHubana a venit ca o continuare a libertății de exprimare.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum?

În 2015 am decis să iau calea antreprenoriatului alături de Tiberius Crețu și am deschis primul Mr.Blade Barbershop. Dacă partea de concept, creație și implementare a designului a fost ușoară și plăcută, pentru că fac ceea ce fac cu plăcere, partea de creștere și management al unui mic business în România este o adevărată provocare!

Care este un lucru inedit pe care urmează să îl faci?

Îmi doresc de mult timp să fiu independent ca designer de produs, deși am avut oportunitatea și libertatea să realizez multe lucruri frumoase la Mobila Dalin. Să creez propria mea colecție ar fi o un vârf pe care îmi doresc foarte mult să îl ating.

Care ai spune că sunt valorile pe care le urmărești când vine vorba de ceea ce creezi?

Îmi place să cred că trecutul poate lua o formă frumoasă în prezent, tradițiile își pot găsi locul într-o eră dinamică și nonconformistă. Funcționalitatea, armonia și sinceritatea în design sunt esențiale.

Cum se diferențiază stilul tău de al altor designeri? Care sunt elementele care îl fac unic?

În general caut linii și forme inedite ca și concept în designul de produs. Este greu să vii cu ceva nou, nemaivăzut în design, însă nu imposibil! Mă documentez continuu și sunt la curent cu ce s-a făcut și se face pe acest segment, mă supăr când am o idee și văd că ea există deja sau mă simt flatat când văd într-o colecție nouă a unui brand cunoscut ceva ce eu am doar la nivel de schiță.

Cum abordezi amenajarea unui spațiu? De unde îți vin soluțiile decorative ingenioase?

Multe din amenajările pe care le-am făcut au fost adevărate provocări, mai ales din punct de vedere financiar. Este greu cu un buget mic să faci ceva special, însă îmi place să cred că am reușit de cele mai multe ori! Obișnuiesc să cumpăr obiecte de design care îmi plac, inclusiv de la târguri sau magazine de vechituri, le adun, iar apoi le găsesc loc în proiectele mele.

Citește în continuare Cine este Vanotek – artistul care compune muzică românească cu un sound internațional.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Romanian Jewelry Week 3.0 – 190 designeri de bijuterie contemporană, 9 expoziții colective, 6 locații culturale din București

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu ex…