Home Arts Labirintul de cianotipie Share, Tag or Dye Again ajunge pentru prima dată în Timișoara

Labirintul de cianotipie Share, Tag or Dye Again ajunge pentru prima dată în Timișoara

10 min read

Share, Tag or Dye Again, cea de-a doua iterație a proiectului derulat de Asociația Fotografică Allkimik în colaborare cu Asociația Culturală Marginal, își continuă călătoria din 2023 la Timișoara, iar vernisajul va avea loc pe 8 iunie, începând cu ora 18:00, la spațiul artist-run Lapsus (Splaiul Peneș Curcanul nr. 3, etajul 1, studio 23).

Share Tag or Dye Again @Irina Dora

În cadrul evenimentului de deschidere, publicul timișorean va putea interacționa cu instalația colectivă și imersivă, iar de la ora 18:30, în cadrul unui tur ghidat realizat de Sabina Suru, directorul artistic al proiectului, aceștia pot afla mai multe despre proiectul Share, Tag or Dye Again. Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 20 iunie și se va putea vizita de joi până sâmbătă în intervalul orar: 18:00-19:00 sau prin programare via mesaj pe pagina Facebook Lapsus.

De asemenea, cei curioși de tehnici de fotografie alternativă sunt invitați să participe la un workshop gratuit susținut de Sabina Suru, pe data de 10 iunie, între orele 12:00 – 14:00, la spațiul Digital:Canvas\. Workshopul este destinat publicului larg de orice vârstă, cu sau fără cunoștințe în domeniul fotografiei, iar înscrierile pentru cele 10 locuri disponibile se pot face la adresa de email: atelierallkimik@gmail.com.

Share, Tag or Dye Again (re)deschide discuția despre social media ca mediu de consum pentru artă și sondează cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii vs. timpul petrecut pentru creație. În urma noului apel lansat anul acesta, 313 artiști din 34 de țări de pe 6 continente au înscris link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea unei noi instalații colective care pune din nou întrebarea: în ce măsură poate micul ecran contemporan, pe care îl deținem cu toții, să redea complexitatea unei lucrări de artă?

Ediția din 2023 a proiectului implică și o componentă extinsă de cercetare și experiment, în colaborare cu Institutul Național De Cercetare-Dezvoltare Pentru Textile și Pielărie, alături de Dr. Elena Badea, cu focus asupra unor adaptări ale cianotipiei pe o serie de materiale sustenabile, dezvoltate de institut.

Instalația Share, Tag or Dye Again a avut o primă oprire la galeria Camera din Cluj și își  continuă drumul în luna iunie la Timișoara, în iulie la Experimental Photo Festival din Barcelona și în septembrie la 2/3 galeria din București. Vizitatorii fiecăreia dintre expoziții vor avea ocazia de a experimenta cianotipia în câte un workshop deschis publicului, iar detalii despre desfășurarea acestora vor fi disponibile pe pagina de Facebook Allkimik.

Share Tag or Dye Again @Irina Dora

Share, Tag or Dye (Again) este un proiect cultural de promovare a artiștilor români și internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Mai multe informații despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye se pot vedea pe website-ul Marginal.

Share, Tag or Dye este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri culturali: Alternative Photography, Experimental Photo Festival, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Lapsus, 2/3 galeria, Camera și VAGon – spațiu in(ter)disciplinat.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, TION, Știri de Timișoara, Agenda, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Revista Golan, Propagarta, Igloo Magazine, Curatorial.

Pornit inițial ca proiect antreprenorial de nișă, co-fondat de Ștefan Dinu și Alex Spineanu (fotografi și antreprenori), Allkimik și-a propus încă de la începuturi, în urmă cu peste 10 ani, să susțină comunitatea pasionaților și practicienilor (atât amatori, cât și profesioniști) de fotografie analog, alternativă și experimentală, prin cursuri și workshopuri, developare și print analog & alternativ, studio de ambrotipie și, mai ales, prin deschiderea unui spațiu creativ accesibil oricărei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). Începând cu 2020, echipei i s-a alăturat Sabina Suru (artist vizual și manager cultural), iar organizația s-a restructurat în Asociația Fotografică Allkimik, pornind împreună o suită de proiecte care își propun implicarea comunității artistice și a celei tehnico-fotografice, într-o rețea colaborativă, sustenabilă și transparentă.

Marginal este o organizație culturală non-profit din România, care funcționează ca un colectiv transdisciplinar ce urmărește să susțină, să promoveze și să creeze punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent pe științele umaniste și pe implicațiile științelor și tehnologiilor în structurile socio-culturale. Sub această ideologie, scopul  Marginal este crearea unei rețele de colaborare care reunește domenii care nu sunt întotdeauna asociate cu arta (deși au fost interdependente de foarte mult timp / adică știința și tehnologia) și publicul, printr-o abordare participativă, ce provoacă paradigma actuală a publicului-spectator. Marginal facilitează schimbarea, creând spații în care oamenii sunt liberi să se schimbe, prin proiecte și programe orientate spre cercetarea transdisciplinară și producția de artă printr-o abordare care nu este limitată de mediu, abordând problemele (ne)delicate ale societății contemporane.

Citește în continuare SCAPADONA a câștigat sponsorizarea Romanian Fashion Week 2023, oferită în premieră tinerilor designeri.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…