Home Editorials INTERVIU | Meet the young designers | Halațiu Tudor

INTERVIU | Meet the young designers | Halațiu Tudor

12 min read

O nouă generație de tineri designeri își croiește drumul într-o industrie în care nu este ușor de pătruns, dar mai ales este dificil să te faci remarcat și să susții colecție după colecție curiozitatea și aprecierile celor din jur. Tudor este un designer care, după cum ne spune chiar el, se regăsește destul de greu într-o estetică, dar își conturează din ce mai mult propriul stil, în care auriul, simbol al puterii și spiritualității, este de nelipsit.

Halațiu Tudor
Foto: Cătălin Muntean @airman.production
Cine este Halațiu Tudor? Spune-ne câteva cuvinte despre tine…

Sunt proaspăt absolvent al Universității de Arte și Design Cluj Napoca, departamentul Fashion Design. Cele mai bune cuvinte prin care îmi pot descrie propria persoana sunt: „Everyday a God”, dată fiind și colecția de licență intitulată „LuxLumen” care pornește tot de la o conotație religioasă. „Everyday a God”, pentru că sunt o persoană perfecționistă și mereu am considerat că prin muncă și strădanie pot ajunge „peste toată lumea”, iar exemplul de care mă voi lega mult timp de acum încolo este reprezentat de performanța artistică pe care am susținut-o în momentul prezentării colecției „LuxLumen” în cadrul Galei UAD 2019; a reprezentat apogeul începutului meu ca young designer.

Când lucrezi pentru o nouă colecție, care este punctul de pornire?

Ca prim punct de pornire în momentul conceperii unei colecții,  îl reprezintă documentarea, deoarece fără cercetare bine structurată și în temă cu conceptul ales lucrurile nu se vor așeza niciodată așa cum trebuie.

Cum îți alegi temele? Ce te inspiră?

Mereu am considerat că cele mai strong subiecte de abordat în acest domeniu sunt cele contemporane și actuale, ca de exemplu reciclarea, corupția societății secolului 21, religia, războaiele societății moderne etc. În colecția „LuxLumen”, conceptul de la care am plecat a fost strâns legat de religia secolului 21, începând cu partea de simbolistică, până la interpretarea personală a acestui fenomen și impactul pe care îl are asupra societății moderne. Acest tip de teme și concepte consider ca pot susține o colecție din domeniul fashionului.

Când vine vorba de procesul de creație, urmezi propria inspirație sau ții cont și de tendințele sezonului respectiv?

Când vine vorba de procesul de creație îmi place să creez un echilibru între dorința personală pe care o am cu privire la inspirație și tendințele sezonului și modul de abordare a conceptului ales de diferite branduri. Pentru mine inspirația stă în reinterpretare.

Diferă modalitatea în care abordezi hainele masculine de cele feminine? Sau preferi o abordare unisex?

Niciodată nu am fost atras de reinterpretările unisex. Când concep o colecție de femei prefer sa fie de femeie, iar când concep una pentru bărbați îmi place să știu că este strict dedicată bărbaților.

Care sunt persoanele pe care le admiri și care te-au influențat?

Persoana pe care o admir cel mai mult este Anna Wintour. Atât de multă putere și inspirație într-o singură persoană. Consider că e o femeie extraordinară din cap până în picioare.

Care sunt designerii pe care îi urmărești cu precădere și ce îți place la ei?

Designerii pe care îi urmăresc sunt destul de puțini. Reușesc destul de greu să mă regăsesc într-o estetică. Aceștia ar fi Marc Jacobs, Balmain, Fendi și McQueen. Deși atât de diferiți ca abordări în estetica lor ca brand, în ei mă regăsesc cel mai mult.

Dacă ar fi să alegi un brand cu care să lucrezi, care ar fi acesta?

Balmain.

Cu ce probleme se confruntă un tânăr designer la început de drum?

Cea mai mare problemă pe care o întâmpină un designer la început de drum este vizibilitatea. Este foarte greu ca într-un an, în care facultățile de artă aruncă pe piață în jur de 40-50 de designeri să te poți face remarcat atât de ușor. Este foarte greu să ai acel quelque chose (ceva special) prin care să ieși în evidență și vizibilitatea sa îți surâdă ca young designer.

Halațiu Tudor
Foto: @tudorhalatiu
Dacă ai avea puterea să faci asta, ce ai schimba în industria modei?

Sincer să fiu, nu cred ca mi-aș dori vreodată această putere. Consider că fiecare industrie este bine poziționată în funcție de nivelul de dezvoltare al fiecărei țări. În România moda încă reprezintă un subiect tabu și cred că încă este bine poziționată în acest punct. Pentru a schimba ceva în industria modei trebuie să ai cu cine, iar în România lucrurile nu sunt tocmai favorabile unei schimbări.

Ce îți propui să faci diferit pentru a continua discuția despre sustenabilitate începută în modă?

Subiectul legat de sustenabilitate a început coerent în industrie, până când a devenit overused și au apărut devierile de la subiect. Consider că acest subiect nu este pentru orice designer, iar interpretările pe care le-am văzut până acum în România lasă foarte mult de dorit. Eu personal nu aș vrea să fac nimic diferit pentru că nu mai simt o sensibilitate în acest subiect.

Cum ai descrie persoana care îți poartă creațiile, așa cum o percepi tu?

Un Dumnezeu, deoarece mereu hainele mele au avut o alură mistică și foarte impunătoare.

Cum simți că sunt primite creațiile tale? Care este feedbackul?

Creațiile mele au fost lăudate și criticate în același timp. Părerile vor fi mereu împărțite, iar pentru mine critica reprezintă un imbold pentru a face lucrurile mai bune pe viitor. Pot spune însă că până acum au fost mai mult apreciate decât criticate, iar acest lucru mă face să îmi dau seama că încet încet, fac bine ceea ce fac.

Ce te entuziasmează în prezent și ce mai pregătești?

În acest moment mă entuziasmează mutatul în București și refresh-ul pe care mi l-am dat după ce am făcut această tranziție de la Cluj la București, iar ca proiecte pregătesc noi colaborări și o nouă colecție. Proiectul pe care îl aștept cel mai mult este cel în colaborare cu echipa Molecule F.

Citește în continuare INTERVIU | Meet the young designers | Elenis Sima.

Load More Related Articles
Load More By Galescu Roxana
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Rico888 și Killa Fonic lansează prima piesă în limba italiană – Tango & Cash

Rico888 și Killa Fonic aduc prima piesă în limba italiană, Tango & Cash, al cărui nume…