Home Interviews INTERVIU | IRAIDA, artistă și compozitoare, despre confirmarea care a venit la pachet cu succesul piesei „Opriti Planeta”

INTERVIU | IRAIDA, artistă și compozitoare, despre confirmarea care a venit la pachet cu succesul piesei „Opriti Planeta”

10 min read

Pe IRAIDA o cunoaștem drept cântăreață și unul dintre cei mai apreciați compozitori din industria muzicală românească. Recent, artista a lansat ,,Opriți planeta”, o piesă cu un mesaj important care s-a bucurat de un succes răsunător și a devenit repede una dintre cele mai ascultate piese. Am discutat cu Iraida despre cele mai importante momente din cariera sa, colaborarea cu Puya și confirmarea care a venit la pachet cu succesul acestei lansări. Mai mult decât atât, artista a vorbit despre cât de important este, în calitate de artist, să-ți găsești stilul personal și ne-a dezvăluit că poartă un accesoriu special, o „amuletă magică” de care nu se desparte.

Care consideri că au fost momentele cheie din evoluția carierei tale de cântăreață și compozitoare?

Au fost câțiva ani în care evoluția mea a fost minimă; nu poți să înflorești în locuri care nu sunt pentru tine. Norocul meu a fost că am mers pe acest drum având pe cineva lângă mine care nu m-a lăsat să mă opresc. Fără această persoană, cu siguranță nu aș mai fi făcut asta acum. Un moment cheie în evoluția mea ca artist a fost colaborarea cu Manuel Riva la piesa „Modern Love”. Feedback-ul ascultătorilor la această piesă a fost incredibil. În calitate de compozitor, un moment cheie major a fost când am compus piesa „Headphones” pentru Banx’n’Ranx și Reve, care a ajuns în top 10 Billboard Canada.

Cum se schimbă abordarea când creezi muzică pentru tine versus pentru alții?

Tot ce scriu este din viața și din întâmplările mele. Așa că nu prea se schimbă nimic. Singurul lucru care se poate schimba este dacă sunt în sesiune cu artistul pentru care compun. Atunci încerc să îl înțeleg mai bine pentru a putea pune și amprenta lui într-un fel sau altul.

„Opriți planeta” a ajuns rapid în topurile muzicale și a captat atenția publicului. Ce v-a inspirat să creați această piesă și cum a fost colaborarea cu Puya în acest proiect?

Aveam ideea aceasta de foarte mult timp, de pe vremea când pe 9gag existau o grămadă de meme-uri pe acest subiect cu tot felul de situații amuzante sau mai puțin amuzante. Ulterior, ideea a devenit tot mai pregnantă în mintea mea, odată cu toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă în lume. Când am ajuns în sesiune, am discutat puțin despre ce să facem, nimeni nu avea vreun brief pentru sesiune, așa că le-am spus ideea mea, iar Puya și Achi (producătorul piesei) au început să-și facă fiecare partea lui. Eu aveam deja aproape tot refrenul, l-am mai cosmetizat, Puya și-a scris partea lui, Achi a făcut producția, și așa a luat naștere „Opriti Planeta”.

Piesa asta este ca o tabletă de ciocolată cu ardei iute. Deși la prima ascultare poate părea o piesă distractivă și amuzantă, tratează niște subiecte foarte grele din ce se întâmplă sub ochii noștri.

Cum ați simțit reacția publicului?

Publicul a fost extrem de receptiv și m-am bucurat enorm că a fost primită cu brațele deschise.

Ce impact a avut la nivel personal acest succes și cum contribuie la evoluția și diversificarea carierei tale?

Confirmarea a venit la pachet cu succesul piesei „Opriti Planeta”. În calitate de compozitor, am avut parte de reușite de-a lungul anilor, însă… ca artist, altfel stă treaba. Ca artist, ești responsabil de multe alte lucruri și sunt pregătită să merg mai departe alături de oamenii care se bucură de muzica mea.

Ce ne poți dezvălui despre proiectele muzicale recente sau viitoare în care ești implicată?

În continuare scriu și compun și pentru alți artiști, lucru de care mă bucur pentru că este ca o terapie pentru mine. Curând voi lansa din nou piese în engleză și lucrez la multe altele care sper să bucure ascultătorii. Urmează să vadă lumina zilei și un proiect în care m-am implicat și înseamnă foarte mult pentru mine, legat de oameni care au văzut prea mult din partea dură a vieții.

Cât de importante crezi că sunt moda și dezvoltarea stilului personal pentru o carieră de succes în industria muzicală?

Extrem de importante. În sensul în care, din greșeli, mi-am dat seama că dacă nu te simți „tu”, este foarte greu să fii conectat 100% cu tine însuți.

Ai o piesă vestimentară sau un accesoriu care te ajută garantat să te simțiți încrezătoare înainte de a urca pe scenă sau înainte de o ședință foto?

Am un accesoriu pe care nu l-am dat jos de la vârsta de 10 ani. Este verigheta bunicii mele, care nu mai este printre noi de mult, și este ca o amuletă magică pentru mine. 

Mulți artiști poartă creații de la designeri români și branduri autohtone pentru apariții publice și ținute de scenă. Cu cine ți-ar plăcea să colaborezi pentru o imagine care să îți reflecte stilul și identitatea de artist?

În videoclipul piesei „Opriti Planeta” am avut o pereche de pantaloni geniali de la Vidin Was Taken, pe care ulterior i-am și achiziționat. Avem o grămadă de oameni talentați în România. Consider că vor veni natural colaborările.

Citește în continuare INTERVIU | Eva Timush, tânăra cântăreață plină de surprize, talent și good vibes.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Interviews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

PERSONAL: A doua colecție a brandului de modă românesc PERSON-A

S-a lansat oficial PERSONAL, cea de-a doua colecție a brandului românesc PERSON-A. Colecți…