Home Arts INTERVIU | Constantin Barcov: „Ești artist pentru că simți că ai ceva de spus, nu doar pentru că știi să cânți la instrumentul tău.”

INTERVIU | Constantin Barcov: „Ești artist pentru că simți că ai ceva de spus, nu doar pentru că știi să cânți la instrumentul tău.”

10 min read

Constantin Barcov este în prezent solo fagotist la Opera din Malmö, Suedia și membru al cvintetului de suflători V Coloris, un ansamblu cu activitate internațională și puternice conexiuni cu spațiul muzical din Danemarca și România. Născut în 1984 la Iași, Constantin Barcov s-a întors pentru a cânta în capitala Moldovei ca invitat al celei de-a treia ediții Classix Festival, aventura clasică contemporană pe care o urmărim îndeaproape de la debutul său. Classix Festival este primul festival independent de muzică clasică din Iași și reunește la fiecare ediție o serie de evenimente ce redefinesc experiența de concert și o adaptează la publicul contemporan.

Constantin Barcov

Ce nevoi consideri că reușesc să acopere artiștii, în speță muzicienii, prin ceea ce oferă lumii? Iar la nivel personal – ce îți oferă ție muzica?

Foarte important de reținut este că muzica a apărut înaintea vorbirii articulate! Muzica este un limbaj nonverbal universal, înțeles indiferent de limba maternă, limbaj care ne ajută să ne exprimăm ideile, emoțiile, gândurile pe care nu le putem exprima prin orice altă formă de comunicare. Prin muzică putem împinge limitele a ceea ce putem face în fiecare zi, să provocăm, atât pe cei din jur, cât și pe noi înșine. Nu trebuie decât să îți imaginezi pentru o secundă o lume fără muzică, fără sunete, iar întrebarea își găsește răspunsul singură. Poate sunt muzician de prea mult timp, dar aș invita pe oricine să se uite la un film fără sunet.

Ce îți place cel mai mult la instrumentul pe care l-ai ales?

Că pot să îl cânt! Dar, în toată seriozitatea, sunt norocos să cânt la un instrument atât de vocal și de vibrant, în același ambitus ca și vocea umană. Bucuria de a împărtăși cu cei din jur acest dar este de nedescris. Nu-mi pot imagina cântând un alt instrument cu aceeași bucurie.

Cum contribuie cunoașterea directă a altor culturi la dezvoltarea laturii artistice în cazul tău?

Cunoașterea altor culturi te formează nu doar ca artist sau ca muzician, ci și ca om, te ajută să-ți formezi principii care te vor ghida în mai multe domenii, nu exclusiv în muzică. Cu cât ai experiențe mai multe, cu atât poți exprima prin muzică mai multe lucruri, ai o varietate de expresii mai largă. Și muzica clasică ține cu atât mai mult de cunoașterea istorică, de aprofundarea culturilor diferite, de armonie, forme, teorie etc. Aș concluziona că e primordială cunoașterea și înțelegerea altor culturi pentru dezvoltarea noastră, cu atât mai mult că artiștii ar trebui să construiască punți între diferiți oameni. Muzica ne aduce împreună!

Care ai spune că sunt elementele care te călăuzesc în alcătuirea repertoriului?

Depinde de etapa vieții în care te afli, când ești student sau elev tinzi să te axezi pe repertoriul de bază, cel fundamental, „șlagărele” mai mult sau mai puțin. Dar acum îmi aleg repertoriul în funcție de analiza mea proprie ori dacă e o piesă care mă ajută să cresc ca artist și dacă am plăcerea de a cânta acel repertoriu. Asta nu înseamnă că nu îmi mai aleg și piese mai neobișnuite, să mă provoc. Niciodată să nu fii confortabil pentru că, dacă ești confortabil, nu înveți!

Săptămâna trecută ai urcat pe scenele Classix Festival alături de cvintetul V Coloris și în cadrul concertului Animal Instinct. Ce așteptări ai avut de la aceste întâlniri cu publicul de la Iași în cadrul autointitulatei aventuri clasice contemporane?

Am mai cântat la Iași, desigur, și publicul de aici este foarte interesat și însetat de muzică nouă, de artiști noi pe care nu au avut ocazia să-i asculte. Iașul este un oraș cultural și se vede! Cum am mai spus-o, muzica este un limbaj și ajută când înțelegi acea limbă, fie că e muzica din secolul 18 sau 21. Importante sunt intenția, munca, dorința de a exprima ceva, de a dărui publicului o mică parte din tine.

Constantin Barcov

Din experiența ta, cum contribuie spațiul de concert la emoția de pe scenă și la bucuria celor prezenți de a descoperi și de a simți muzica clasică?

Este o energie inexplicabilă, îți dă niște emoții incredibile să ai atenția celor din jurul tău. Este și o responsabilitate și o bucurie. Simți că faci un lucru benefic, interesant, incitant și neobișnuit, dar atât de important! Ești artist pentru că simți că ai ceva de spus, nu doar că știi să cânți la instrumentul tău, iar spațiul de concert este vital pentru împlinirea condițiilor propice pentru un act artistic desăvârșit. Asta se întâmplă pentru că și tu te hrănești din energia și bucuria celor care te ascultă, cum și publicul se hrănește cu muzica pe care o oferi, indiferent ce fel de muzică faci.

Citește în continuare Classix Festival, aventura clasică contemporană desfășurată la Iași, a încheiat cea de-a treia ediție.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…