Home Health & Beauty Expert advice ÎNGRIJIREA PIELII – UN RITUAL CARE SE ÎNVAȚĂ ÎN TIMP

ÎNGRIJIREA PIELII – UN RITUAL CARE SE ÎNVAȚĂ ÎN TIMP

10 min read

Corpul nostru este un dar și trebuie tratat ca atare. De multe ori, datorită ritmului alert de zi cu zi, risipim acest gând și uităm că un trai sănătos vine doar în urma unui metabolism care funcționează corespunzător. Cu siguranță ne-am abandonat de multe ori și o vom mai face, însă trebuie să ne amintim că fiecare dintre noi are dreptul la îngrijire și răsfăț. Acest ritual se învață și, ca orice exercițiu, necesită practică pentru a obține rezultate remarcabile.

Îngrijirea pielii

În primul rând, grija față de propriul corp pornește de la alimentație. Ea continuă cu stilul de viață, orele de somn, ritmul și energia în care ne desfășurăm job-ului/pasiunile și, bineînțeles, continuă cu alegerea produselor cosmetice dedicate hidratării și curățării pielii. De asemenea, o influență majoră o au și tratamentele medicamentoase atunci când ne confruntăm cu diverse afecțiuni interne sau externe. Alegerile pe care le facem în acest sens conduc către buna funcționare a organismului sau către deteriorarea sa.

Ritualul de îngrijire ar trebui să înceapă încă din adolescență, de la primele puncte negre sau mici coșuri apărute. Nu este deloc prea devreme pentru aplicarea cremelor sau a loțiunilor. Putem preveni extinderea unei acnee juvenile dacă pielea este hrănită zilnic cu produse adecvate și, foarte important, dacă nu se storc coșurile (mai ales în timpul zilei, cu mâinile murdare). Putem preveni acneea juvenilă prin curățarea zilnică a tenului cu un demachiant bifazic (apă/ulei). Știu că gelurile de curățare sunt la mare căutare, dar de cele mai multe ori acestea nu sunt alese corespunzător. Degresarea agresivă a tenului poate declanșa alte probleme dermatologice precum asfixia pielii și apariția unor coșuri închistate și dureroase (mai ales pe zona gâtului). Același lucru se poate întâmpla și în cazul tenurilor grase care, la demachiere, doresc să scape cât mai rapid de sebum prin utilizarea gelurilor sau a spumelor cosmetice. În ambele cazuri – acnee juvenilă sau ten gras – curățarea pielii se poate realiza ascendent cu dischete demachiante îmbinate în apă plată sau minerală și peste care se picură puțin ulei. Acest tip de demachiere curăță sebumul și impuritățile din profunzime, nu doar de la suprafață, și oferă pielii ocazia să respire corespunzător. Dacă se utilizează un ulei vegetal vitaminizant (ex. cătină, crin, gălbenele, măsline, jojoba, ceai verde) și extracte precum plop negru, cimbrișor, nalbă, lavandă (extern, 2ori/zi) cavitatea porilor se restrânge la dimensiuni normale în urma reglării secreției de sebum. Da, secreția de sebum se poate regla prin utilizarea topică a unor extracte vegetale corespunzătoare (parte din ele sunt menționate mai sus) sau cu ajutorul tratamentelor homeopate și nu doar prin medicamente.

Ritualul de îngrijire se invață și nu trebuie să ne simțim prost dacă nu a avut cine să ni-l împărtășească. Oricum, cel mai bine este să ni-l formăm noi singuri. Îngrijirea nu este un lux, ci o necesitate. Ceea ce mă amuză deseori este dorința femeilor de a aplica un fond de ten ideal și, ulterior, după o anumită perioadă de timp, dorința de renunța la fond de ten și de a lăsa tenul cât mai liber. Dacă ne formăm un ritual de îngrijire corespunzător, ajungem la ”luxul” de a renunța la fondul de ten. Cum ar fi să îl lăsăm în ”stand by” doar pentru ocazii, petreceri, etc.?

Iată ce ritual de îngrijire vă propun pentru o lună de zile. Doar 3 pași dimineața și 3 seara – cu apă plată sau infuzie de ceai, argilă și uleiuri vegetale.

DIMINEAȚA

PAS. 1. Se spală tenul cu apă plată/minerală sau infuzie de ceai (trandafir, ceai verde, gălbenele, mentă sau orice plantă preferată). Infuzia se poate pregăti de seara și se poate lăsa la baie să se răcească într-un vas de sticlă. Se evită cât se poate de mult apa de la robinet pe față.
PAS. 2. Se aplică un ser regenerativ sau o cremă de zi
PAS. 3. Alege o protecție solară gentilă, nu neaparat cu SPF 50 (dacă pielea ta nu este hipersensibilă). Machiază-te dacă simți nevoia sau dacă este strict necesar. Nu spun că machiajul este nociv, spun doar că este bine ca, din când în când, să lăsăm tenul să respire în voie. Măcar pentru o lună . Într-un articol viitor voi face un studiu de piață și voi veni în ajutorul vostru cu o listă de producători de machiaj organic, pur și natural.

SEARA

PAS. 1. Se demachiază tenul cu demachiant bifazic (apă/ulei) indiferent facă a fost aplicat machiaj sau nu.
PAS. 2. Se prepară o mască cu argilă, uleiuri preferate (ex. eu folosesc ulei de cătină) și infuzie de ceai. Se omogenizează și se aplică pe față prin ușor masaj. Se îndepărtează cu apă, la duș. Masca se prepară în doză unică și se consumă. Nu se păstrează la frigider pentru următoarea seară. Se prepară rapid și este bine să fie mereu proaspătă. Utilizarea zilnică a unei măști cosmetice va aduce purificare, hidratare și luminozitate. Se aplică 1 dată/2 zile.
PAS. 3. Se aplică câteva picături de ulei de cătină, se masează tenul și se menține toată noaptea.

Aștept cu drag întrebările sau feedback-ul vostru pe pagina de FB a revistei Fashion Premium Magazine sau pe pagina mea personală de FB și Instagram: @ioanaadinaoancea.

Sfaturi utile în îngrijirea pură și naturală a corpului, prezentate de Adina Oancea, farmacist & co-fondator Careless Beauty România.

Citește în continuare Uleiul de cătină – un must have al verii.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Expert advice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Minelli lansează „Discoteka” în colaborare cu INNA

Minelli revine cu un nou single care se numește „Discoteka” și care este o colaborare cu I…