Home Arts Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir” își deschide porțile la Găești

Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir” își deschide porțile la Găești

13 min read

Fundația Internațională de Muzică Gheorghe Zamfir, împreună cu Primăria orașului Găești și Consiliul Județean Dâmbovița, organizează Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir” ediția a V-a, care va avea loc la Găești, județul Dâmbovița, în perioada 18-20 august 2023.

Evenimentul transformă orașul natal al celebrului muzician Gheorghe Zamfir într-un hub cultural în care vor avea loc spectacole de muzică clasică, de folclor, pop simfonic, recitaluri precum și momente inedite cu invitați surpriză.

Printre artiștii internaționali invitați se află: Vasile Iovu – Artist al poporului (Republica Moldova), Aydin Yavas (Turcia), Kim Juhyeong (Coreea de sud) și Jean – Luc Faraux (Franta).

Vor urca, de asemenea, pe scena Festivalului Internațional de Nai “Gheorghe Zamfir”: tenorul Alin Stoica,  Mihail Dogotari, Rodica Gabriela Anghelescu, Marta Claudia Baceanu Tudor, Stelu Enache, Frații Cazanoi, Radu Nechifor, Gelu Voicu, Mădălina Bourceanu, Claudia Diaconu Iordache , Felix Goldbach, Ruxandra Pitulice, Gheorghe Rizea, Flavius Tinică, Vasile Răducu, Cristina Gheorghiu, Mirel Bria, Daniela Ghiță și Maria Mădălina Lupu.

Prezentator va fi inegalabila Iuliana Tudor.

Artiștii invitați vor fi acompaniați de Orchestra folclorică “Lăutarii” din Chișinău, condusă de Maestrul Nicolae Botgros și de Orchestra Simfonică Muntenia, sub bagheta Maestrului Dirijor Daniel Jinga, alături de Ansamblul Național Transilvania.

Accesul publicului în Parcul Central din Găești, la evenimentele din 19 si 20 august 2023, va fi gratuit.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Primăria Orațului Găești, Consiliul Județean Dâmbovița și Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.

În 18 august, ora 19:00, va avea loc conferința de presă ce va marca deschiderea celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”. Conferința va  fi urmată de un recital de nai cu pian, oferit de studenții Maestrului Gheorghe Zamfir. Evenimentul se va desfășura în incinta Centrului Cultural Gheorghe Zamfir din strada 13 Decembrie, nr. 178, Găești.

Ziua a doua a Festivalului va fi dedicată muzicii pop-simfonice și muzicii clasice, spectacolul se va desfasura pe scena din Parcul Central, în aer liber. Artiștii invitați vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică Muntenia, sub bagheta Maestrului Dirijor Daniel Jinga.

Iubitorii de folclor vor avea, la rândul lor parte de un Regal Folcloric, în seara zilei de duminică, 20 august 2023, ora 19:00, pe aceeași scenă din Parcul Central, cu participarea extraordinară a Orchestrei “Lăutarii” din Chișinău, dirijor Nicolae Botgros.

Naist de renume internațional, compozitor, dirijor, muzician de marcă, poet, pictor și creator de naiuri, Gheorghe Zamfir este un simbol al României, un brand de țară, cu care ne mândrim. Socotit de presa străină cel mai strălucit reprezentant al muzicii naționale în peisajul artistic mondial, interpretul s-a bucurat de calificative surprinzătoare, chiar măgulitoare: „Regele naiului” (Zurcher Oberlander), „Geniul fluierului lui Pan” (La Chaus-de Fonds), „Magicianul fluierului lui Pan” (Imparţial),  „Noul zeu al naiului” (Montreal Journal), „Voievodul profesioniștilor tradiției orale” (Revista Literatură și Artă, Chișinău”).

Instrumentist de excepție, singular în peisajul muzicii populare și clasice pentru nai, Gheorghe Zamfir a dominat cu personalitatea sa inconfundabilă ultimele decenii din secolul XX, numele său devenind o legendă vie a străvechiului și miticului instrument al antichității orfeice.

Fără îndoială, contribuția esențială a adus-o în domeniul folclorului românesc (atât lăutăresc, cât și țărănesc) pe care l-a promovat la parametrii artistici încă neatinși vreodată.

Naiul în mâna lui Gheorghe Zamfir capătă sonorități unice inimitabile și inconfundabile. Sunetul lui dispune de o paletă timbrală aparte, de o căldură cuceritoare, de o vibrație interioară profund umană.

Maestrul spunea în repetate rânduri:

„Când te apropii de nai este ca și cum ai ține în mână o Psaltire, o rugăciune sfântă!”

Puritatea sunetului său a uimit și totodată inspirat numeroși artiști. Unul dintre celebrii muzicieni ai lumii, Eric Clapton, declara pentru The New York Times, în anii 80’ , că Inspirația sa muzicală provine din câteva surse neașteptate: “Am fost influențat în ultimii ani de un artist numit Zamfir care interpretează melodii calde și multe lucrări clasice la nai. Sunetul său înalt și clar pe care îl are la nai este exact cum mi-ar plăcea să sune chitara mea “. Dirijorul Sergiu Celibidache a elogiat contribuția lui Gheorghe Zamfir la imaginea muzicii românești în contextul culturii universale contemporane, iar Duke Ellington spunea despre Gheorghe Zamfir că „un artist atât de talentat cu siguranță aparține categoriei muzicienilor inspirați de Dumnezeu”.

Gheorghe Zamfir a compus mai mult de 300 de lucrări pentru nai și orgă sau pian, muzică de cameră și orchestră simfonică, muzică sacră pentru orchestră și cor. A înregistrat mai mult de 200 de albume din care a vândut sute de milioane de exemplare și a obținut mai mult de 120 de discuri de platină și de aur.

Gheorghe Zamfir este, de asemenea, un compozitor și un interpret bine-cunoscut pentru coloanele sonore din filme celebre. El a interpretat muzica pentru “Once Upon a Time in America”, “Karate Kid” sau “Omul înalt blond cu un pantof negru”. Tarantino a folosit piesa “Lonely Shepherd” interpretată magistral, ca temă muzicală în filmul “Kill Bill”.

De-a lungul carierei sale, a colaborat cu muzicieni de top precum: James Last, Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Lawrence Foster, André Rieu, British Chamber Orchestra, dirijorul Seiji Ozawa, Cvartetul Oxford, Richard Clayderman, Nana Mouskuri, Enrico Macias, Eugene Sarbu, Andrea Griminelli, printre alții.

Maestrul Zamfir a fost decorat cu Ordinul Cavaler al Belgiei, Cavaler al Luxemburgului, de două ori cu Medalia de Aur a Asociației Academiei de Arte, Științe și Litere din Paris; el a primit de două ori Medalia Universității Don Bosco din Roma; Medalia Vaticanului, oferită de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Săgetătorul de Aur, al Italiei; Meritul Cultural în grad de Ofițer al Franței; Ordinul Comandorului, oferit de președintele Peru; de două ori, Premiul Academiei Charles Cros din Franța; Doctor Honoris Causa al Universității “Constantin Brâncuși”, Doctor Honoris Causa al Universității “Ovidius”, Ambasador al turismului românesc, Ordinul “Mihai Eminescu” și cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova, Ordinul Republicii Moldova, iar în 2016 primește, în Italia, Heritage World Music Award. În 2018 este numit Director Onorific pe viață, al Centrului Internațional de Schimburi Academice al Naiului de la Conservatorul de Muzică din Xian-China, iar de Ziua Culturii Române, în 2022 a primit Ordinul Steaua României, de la Președintele Klaus Johannis, pentru întreaga contribuție în muzica universală și în promovarea muzicii românești în special.

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Muzical, Radio România Antena Satelor, Radio România Cultural, Columna TV, Cronica de Găești.

Citește în continuare „Unboxing Muzeul Abandonului – live museum” pentru o lună în Piața Amzei 13.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Secretele unui păr sănătos chiar și în zilele caniculare

De ce este nevoie să ne pregătim părul pentru zilele caniculare? Deși soarele este o sursă…