Home Arts Felicia Filip, despre viață și iubire

Felicia Filip, despre viață și iubire

26 min read

Am stat de vorbă cu Felicia Filip pentru a afla cum influențează dragostea pentru muzică parcursului unui om prin viață.  Soprană de talie internațională, denumită de către presa străină și “Noua Regină a Traviatei”, director al Operei Comice pentru Copii – singura operă din lume dedicată copiilor- care anul acesta împlinește 20 de ani, conferențiar universitar la Universitatea „Valahia” din Târgoviște și președintele mai multor jurii de canto, Felicia Filip ne-a povestit cu căldură despre dragostea pentru muzică, pentru artă și pentru viață, într-un interviu-cadou, de 8 martie, pentru toate femeile.

Toată lumea știe cine este Felicia Filip, artistul de renume internațional. Am vrea să aflăm și cine este omul Felicia Filip.
Viața unui artist se întrepătrunde cu viața de pe scenă. Aceasta nu înseamnă că îți abandonezi personalitatea ci, dimpotrivă, o îmbogățești. Existența mea este străbătută și marcată de IUBIRE. De când mă știu am fost înconjurată de dragostea părinților, a fraților mei, a profesorilor, a colegilor și, mai târziu, a publicului. La rândul meu încerc să aduc cât mai multă lumină în sufletele oamenilor. Nu trebuie să uităm să mulțumim, iar și iar, pentru șansa de a ne fi născut pe acest Pământ. Viața este o experiență fabuloasă! Câte miracole ne rezervă această trecere, de la ochii mirați ai copilului ce deslușește primele taine ale vieții până la cel aflat la vârsta senectuții, care realizează câte mai are de învățat.

Am marea șansă ca profesia să-mi fie și hobby. De aceea niciodată eu nu „merg la serviciu” sau, mai rău, „la muncă”. Merg la Operă, la repetiție, la spectacol ori sunt în turneu. Plec de la ideea că Dumnezeu mi-a hărăzit un dar pentru care trebuie să-I mulțumesc necontenit, dăruindu-l la rându- mi, cu bucurie, cu dragoste. Apoi destinul mi-a dat șansa de a mă întâlni cu perechea mea astrală, omul cu care mă identific, dar mă și completez perfect. Alături de prieteni și de public, el îmi dă puterea de a crea, de a continua, de a iubi viața. Vedeți, din nou IUBIRE! În rest, nimic special: îmi place să citesc, să mănânc, să mă plimb și mai ales să râd, să râd, să râd.

Aveți o carieră extraordinară, ne puteți povesti cum a început? De unde ați moștenit talentul și dragostea pentru muzică?
Primele mele amintiri sunt legate de muzică. Cântam împreună cu frații mei prin casă, imitând ce auzeam la radio. Părinții ne-au dat pe toți trei (mai am un frate și o soră) la școala de muzică. Mi-amintesc vioara din primele clase care, deși era mică, mi se părea foarte grea. Dintre noi trei, doar eu am perseverat. Frații mei s-au îndreptat spre profesii tehnice, nepărăsindu-i însă iubirea de artă, de frumos. Am absolvit liceul de muzică, la vioară și am intrat la Universitatea de Muzică la… canto. Judecând după ceea ce a urmat se pare că a fost o alegere inspirată.

Colaborarea Felicia Filip – trupa Iris a adus opera mai aproape de generația tânără, ne puteți povesti cum a început povestea asta?
Cariera m-a purtat pe multe scene de pe patru continente. La Covent Garden din Londra am cântat alături de legendara Montserrat Caballé, care mi-a arătat o onorantă afecțiune. În pauzele repetițiilor mi-a vorbit, printre altele, de colaborarea cu Freddy Mercury și de faimosul lor album. Seara, la hotel vorbeam cu soțul meu, Cristian, dacă în țară am putea realiza un proiect asemănător. La puțin timp am primit un telefon din partea formației Iris, cu invitația pentru o posibilă colaborare. A fost o dragoste la prima vedere. M-au impresionat modestia și buna lor cuviință, ținând cont de popularitatea de care se bucurau. Primul concert a fost la Sala Polivalentă, unde am cântat „Baby, baby”. A fost o surpriză imensă pentru mine să văd că șapte mii de iubitori ai rock-ului m-au primit cu un entuziasm greu de descris. De atunci, ne bucurăm de aceeași primire călduroasă la fiecare apariție. Mulți tineri iubitori ai rock-ului au venit în sala de operă după ce au întrebat la casa de bilete „în ce spectacol apare doamna care cântă cu Irisul?”. Vin apoi la cabină, mărturisind că sunt prima oară la operă, că le-a plăcut, vor reveni și vor mai aduce și alți colegi.

Sunteți director la Opera Comică pentru Copii, singura operă din lume destinată copiilor. Cum ați făcut transferul de la artist la director și cum este viața de manager?
Transferul s-a făcut aproape firesc. Cântând în multe teatre de operă din țară și din lume, am detectat taina unui management de succes, a unei organizări eficiente într-o instituție de asemenea complexitate. Gândiți-vă că într-un teatru muzical există compartimente multiple, de soliști, orchestră, cor, balet, administrativ, tehnic, ateliere, public relations etc. Îmbinarea activităților lor constituie o adevărată știință. Pe de altă parte, am iubit dintodeauna (iar IUBIRE) copiii. Încerc să-i înțeleg iar ei, la rândul lor, îmi dau nenumărate semne de afecțiune. Iată deci secretul: îmbinarea științei managementului cu afecțiunea necondiționată pentru copii.

Opera Comică are anul acesta 19 premiere. Este un număr fabulos, cum ați reușit și câtă muncă implică?
Mă bucur că remarcați aceste performanțe. Răspunsul l-am dat, în parte, la întrebarea anterioară. O
riguroasă organizare a activității, la care se adaugă valoarea absolut excepțională a colectivului, cel artistic, dar și ce administrativ, tehnic, logistic. Am colegi de mare valoare, unii chiar cei mai buni din țară, tineri, entuziaști, care nu se uită la ceas când lucrează.

Spectacolele sunt senzaționale și biletele sunt mereu sold out. Cum ați reușit să aduceți copiii la operă?
Cred că cel mai important este că încercăm tot timpul să rămânem ancorați în realitatea zilelor noastre. Poveștile sunt, cele mai multe dintre ele, vechi de zeci sau sute de ani și căutăm mereu să le aducem în zilele noastre fără să pierdem esența și, desigur, morala lor. Suntem tot timpul deschiși către noi idei, tehnologii, jocuri, activități și totodată credem cu tărie în misiunea noastră, aceea de a educa și a-i atrage pe cei mici către zona culturală.

Fiecare premieră are decoruri speciale și foaierul este special amenajat. Unde sunt create
decorurile acestea și care este povestea lor?
Așa este, asta face parte din încercarea noastră de a ne apropia de micii spectatori. Ideea a pornit de la faptul că un copil are nevoie de timp pentru a intra în povestea spectacolului. El este mai întâi atras de decoruri, de imagini, de tot ce se întâmplă în jurul lui și abia apoi începe să fie atent la ceea ce se întâmplă pe scenă. De aceea am adus spectacolul în foaier – copiii intră în poveste și se obișnuiesc cu ea încă din foaier, iar la începutul spectacolului sunt deja pregătiți să fie atenți. În plus, surprinderea unui copil care descoperă o nouă lume odată cu fiecare spectacol este neprețuită și, dacă reușim să îl impresionăm încă de la primul pas pe care l-a făcut la noi, atunci acel copil va fi iremediabil îndrăgostit de Opera Comică pentru Copii. Și asta se întâmplă de fiecare dată!

Pe lângă spectacole, Opera Comică are foarte multe proiecte pentru copii. Ne puteți povesti puțin despre ele?
Așa este, lucrăm la foarte multe proiecte și ne bucurăm să vedem cât de bine sunt primite de cei mici. Avem un magazin la care puteți găsi o mulțime de jocuri de logică, îndemânare, perspicacitate etc. Sunt produsele noastre personalizate – puzzle-uri, căni, magneți, insigne, toate cu personajele noastre, DVD-uri cu spectacole. Avem produse din ceramică sau hârtie care pot fi pictate la ateliere noastre de pictură. În fiecare weekend copiii pot veni la noi pentru a se juca cu toate aceste jocuri, să descopere ce-i pasionează, ce le place.

Apoi, avem programul „Atelierele Micul Artist”. Sunt 13 ateliere la care sunt înscriși peste 700 de copii care vin săptămânal la aceste cursuri. Și mă refer la balet, canto, actorie, fotografie, oratorie, street dance, flamneco, desen, benzi desenate, păpuși, dezbateri, artă medievală, cor. Organizăm în fiecare an trei festivaluri. „Hansel și Gretel” dedicat școlilor și grădinițelor partenere, Festivalul „Opera Copiilor”, la care așteptăm toate familiile din București și nu numai,  între 28 mai și 3 iunie, la sediul nostru. Aici pregătim o sumedenie de spectacole și surprize pentru absolut toate vârstele și gusturile. Iarna este Târgul „Poveste de Crăciun”, cu spectacole în aer liber, patinoar, ateliere și multe surprize, printre care spectacolul „Poveste de Crăciun” de la Sala Polivalentă, jucat de fiecare dată cu casa închisă.

Organizăm concursuri cu premii impresionante. Acum, de exemplu, suntem la prima ediție a Concursului Internațional de Pian „Mihaela Ursuleasa”, la care chiar îndemn toți iubitorii de pian să se înscrie pentru că ar putea fi șansa lor – sunt toate detaliile pe site-ul nostru. Tot în această perioadă, până pe 10 aprilie, desfășurăm „Vânătoarea de Comori – Orchestra de Aur a OCC” – este vorba este un concurs la care sunt puse în joc nu mai puțin de 2018 premii, dintre care cel mai mare este un City Break la Milano. Tot ce trebuie să facă spectatorii este să găsească instrumente în diverse medii, ziare, radiouri, site-uri, afișe, și să ne spună ce au găsit, completând un formular pe operacomica.ro.  Acestea sunt câteva dintre ele și lucrăm zilnic la o mulțime de proiecte noi pe care abia aștept să le văd împlinite!

În urma accidentului de la Colectiv, Opera Comică a luat măsuri drastice pentru protejarea
împotriva incendiilor. Ne puteți povesti despre asta?
Măsuri pentru siguranța la incendiu au fost luate cu mult timp înainte de tragedia din Colectiv. Este
adevărat că după nefericita întâmplare lucrurile au prins contur mai rapid. Acum avem propriul bazin
de apă, cu o capacitate de 30.000 mc de apă, ieșirile din sala de spectacol sunt marcate cu buline
colorate, iar spectatorii sunt îndemnați, înainte de începerea spectacolului, să își identifice ieșirea în
funcție de culoarea bulinei de pe scaun. Toate ușile au acum un sistem foarte inteligent care le
blochează în poziția deschis, dacă se activează alarma. Jucăm absolut toate spectacolele cu
reprezentanți ai pompierilor în sală. Au fost luate multe măsuri, unele dintre ele foarte simple, dar
esențiale. Anul trecut am făcut un exercițiu de evacuare în caz de incendiu și am avut un record de 70
de secunde. Este minunat să vezi că lucrurile merg într-o direcție atât de bună!

Unde pot intra cititorii pentru a vedea programul Operei Comice și achiziționa bilete?
Programul nostru este disponibil pe site-ul operacomica.ro, găsiți aici toată stagiunea, iar pe pagina de Facebook sunt event-uri cu toate spectacolele noastre. Biletele sunt la vânzare în rețeaua bilete.ro, pentru spectacolele de weekend, iar pentru cele din timpul săptămânii, dedicate exclusiv școlilor și grădinițelor, se fac rezervări prin telefon. Vă invit pe www.operacomica.ro pentru a descoperi toate minunățiile pe care le facem la Opera Comică pentru Copii!

Pe lânga acest proiect amplu de care vă ocupați, în ce alte proiecte sunteți implicată?
Sunt conferențiar universitar la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, unde mă întâlnesc iar cu copii, dar ceva mai mari… studenții. Și aici mă simt în largul meu; facem vocalize împreună, analizăm muzica și textul cântecelor, liedurilor, ariilor de operă și operetă. O altă bucurie.

Sunt președintele mai multor jurii de canto, unde descopăr noi și noi talente vocale. Simt că în România se nasc mereu voci care vor asigura viitorul genului atât în țară, cât și în toată lumea.

Unde vă putem asculta cântând în următoarea perioadă?
În această perioadă voi cânta la New York în concerte, unde îi voi avea parteneri pe violoncelistul Anton Niculescu, directorul Filarmonicii din Brașov și pianistul de origine română Cristian Niculescu, de la Berlin. Revenită în țară, îmi voi continua pregătirile pentru un CD de muzică de cameră, dar și participarea la Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului de la Ateneu. Ca actriță de teatru, mă bucur de succesul spectacolului „În plină glorie” de la Teatrul de Comedie din București, unde am ca parteneri mari actori români.

Dacă ați putea alege un proiect de suflet, cel mai drag de până acum, care ar fi și de ce?
Sincer, m-am gândit mult la această întrebare a dumneavoastră, dar nu am găsit răspunsul. Sunt multe, foarte multe evenimente artistice care îmi sunt foarte dragi. Pot să amintesc însă de un proiect de suflet ce se va materializa în curând: prima ediție a Concursului Internațional de Pian „Mihaela Ursuleasa”, ce va avea loc în luna iulie, atât la Opera Comică pentru Copii, cât și la Ateneul Român. Nu întâmplător concursul va avea loc sub egida OCC. Mihaela Ursuleasa a fost un copil-minune, cu o carieră formidabilă, începută la 5 ani și curmată brusc, în plină tinerețe. A cântat pe podiumuri de concert din marile capitale muzicale internaționale. Plecarea ei prea grăbită spre stele ne face să încercăm a-i păstra vie memoria prin acest concurs aflat la prima ediție.

Activitatea mea artistică, managerială și pedagogică o puteți urmări pe pagina mea de Facebook, Felicia Filip Oficial. S-auzim numai de bine și nu uitați să iubiți!

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

911 lansează primul lui single în colaborare cu Killa Fonic – „MT.K.”

911 este un nou nume pe scena muzicii trap din România care la doar 17 ani lansează primul…