Home Health & Beauty Expert advice Efectele pandemiei asupra cabinetelor stomatologice

Efectele pandemiei asupra cabinetelor stomatologice

12 min read

Traversăm o perioadă plină de incertitudini, iar criza generată de coronavirus va avea cu siguranță repercursiuni majore asupra tuturor domeniilor, inclusiv asupra cabinetelor medicale stomatologice. După ce s-au făcut cozi infernale la cabinetele stomatologice de urgență ale spitalelor, după ce majoritatea pacienților și-au amânat tratamentele, fie ele urgente sau mai puțin urgente, ne punem problema cum va evolua această situație, cum vor reuși cabinetele stomatologice să își reia activitatea și care sunt efectele pandemiei.

Dr emanuel anti- efectele pandemiei asupra cabinetelor stomatologice

Majoritatea cabinetelor medicale stomatologice s-au închis de aproximativ două luni, iar redeschiderea lor impune respectarea anumitor norme și reguli greu de pus în practică. Sănătatea și siguranța pacientului este foarte importantă, de aceea am vrut să aflăm de la un specialist ce se va întâmpla cu cabinetele medicale stomatologice în perioada următoare și cum vor reuși pacienții să își rezolve problemele medicale în deplină siguranță. Așadar, am stat de vorbă cu Dr. Emanuel Anti, specialist în chirurgie maxilo facială, despre situația actuală a cabinetelor, despre modul în care au fost afectați stomatologii și cum s-au adaptat acestei situații, despre noile norme și reguli care vor fi impuse, dar și ce planuri întrevăd pentru perioada următoare.

Ce fac dacă am o problemă dentară în perioada pandemiei?

După cum știm, în perioada pandemiei doar cabinetele de medicină dentară de urgență au funcționat. În majoritatea județelor acestea se găsesc doar în spitalele de urgență, iar aici pacienții au putut să își rezolve doar problemele urgente (hemoragii, dureri sau traumatisme).  Din păcate, pacienții care au avut nevoie de tratamente funcționale și estetice, au fost nevoiți să amâne toate aceste intervenții până la terminarea stării de urgență.

Ce se întâmplă cu cabinetele dentare private în toată această perioadă?

În cabinetele de medicină dentară se poate transmite foarte ușor virusul, atât către personal, cât și către pacienți, fiind considerată cea mai expusă ramură a medicinei. Acesta a fost și motivul pentru care toate cabinetele dentare au fost închise până la elaborarea și implementarea unor noi norme de protecție.

De ce are nevoie un cabinet pentru a putea funcționa în deplină siguranță la terminarea acestei perioade de criză?

Este posibil ca nu toate cabinetele de medicină dentară să poată respecta criteriile ce vor fi impuse de către autoritățile din domeniul sanitar. Acestea vor fi nevoite să respecte alte norme decât cele de până acum, care, pentru a putea fi implementate, vor impune o suprafață mai mare cabinetului, dar și anumite reguli sau circuite în plus care să limiteze și să împiedice răspândirea virusului. Foarte mult se vehiculează folosirea nebulizatoarelor în această perioadă, însă nu cred că va fi o normă pe termen lung, existând alte metode mult mai eficiente. Medicina dentară va trebui să se apropie cât mai mult de ramura chirurgicală a medicinei și să respecte cât mai mult din asepsia și antisepsia unei săli de operații.

Aceste norme se vor aplica doar pe teritoriul țării noastre, sau ar trebui să fie valabile la nivel mondial?

Aceste criterii ar trebui să fie valabile și să se aplice peste tot la fel. Deoarece unele țări au altă capacitate de a trata pacienții cu covid, este posibil să nu impună toate aceste norme draconice și exagerate cum cel mai probabil se va întâmpla în România.

La ce ar trebui să fie atent pacientul pentru a se asigura că toate aceste norme vor fi respectate?

Pacientul ar trebui să se intereseze în primă fază telefonic atunci când sună pentru a face o programare. Este indicat ca programarea să fie pusă la un anumit interval de timp față de următorul pacient, pentru a se evita supraaglomerarea în sala de așteptare. Pacientul trebuie să găsească acolo dezinfectant, mască de protecție, bonetă, halat și protecție pentru încălțăminte. Precauția trebuie să vină atât din partea pacientului, cât și a medicului specialist, de aceea este foarte important ca toate aceste echipamente (mănuși, halate, măști și combinezoane) să fie schimbate după fiecare pacient în parte.

Care este pasul următor în cazul unei programări?

După terminarea perioadei de urgență, pacienții ar trebui să fie mai conștiincioși și să înțeleagă că este vorba despre sănătatea lor. Recomand ca fiecare pacient care sună pentru a face o programare la cabinet, să fie sincer și să anunțe dacă au intervenit schimbări asupra stării lui de sănătate.

Ce măsuri de precauție își iau cabinetele atunci când programează un pacient?

Ideal ar fi ca pacientul să poată fi testat, iar această măsură nu este imposibilă, întrucât există deja laboratoare private care fac acest lucru. În cazul în care pacientul nu este testat,  acesta va fi programat după 14 zile de la primul apel telefonic. În ziua intervenției va fi sunat din nou și va fi întrebat dacă a dezvoltat simptome, însă aceasta este o metodă care nu oferă protecție 100%.

Ce măsuri pot lua stomatologii pentru a se proteja pe ei și pacienții lor?

Pe tot parcursul acestei perioade de pandemie se recomandă spălarea și dezinfectarea mâinilor, folosirea mănușilor, halatelor și a scuturilor de protecție. De asemenea, este esențială dezinfectarea tuturor suprafețelor din sala de așteptare, aerisirea încăperilor și a sistemelor de aer condiționat cât mai des. Trebuie să luăm în serios și să respectăm cu strictețe toate aceste măsuri legate de siguranța noastră și a celor din jur.

Va exista o majorare a prețurilor?

Pentru a putea funcționa în condiții de siguranță va trebui să adoptăm toate măsurile necesare, lucru ce presupune și un cost suplimentar, de aceea va trebui să ne așteptăm la o majorare a prețurilor pentru fiecare tratament.

Cum va arăta viitorul medicinei dentare în următoarea perioadă?

Tot ce putem face este să sperăm că toată munca depusă de noi și de colegii noștri nu este în zadar, că vom avea putere, dar și înțelegere din partea pacienților pentru a trece cu bine peste toată această perioadă. „Schimbare” și „adaptare” sunt cele două cuvinte cheie, iar folosirea tuturor acestor măsuri de precauție, amintite mai sus, trebuie să fie luate în serios și să devină o rutină pentru fiecare dintre noi.

Citește în continuare Dr. Emanuel Anti – Tu cum îți alegi medicul?

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Expert advice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Mirela Bucovicean: „La RDW pregătim o surpriză marca Molecule F, în ediție limitată. Foarte limitată.”

În anticiparea Romanian Design Week 2022, care va avea loc între 13 și 22 mai sub conceptu…