Home Arts Denis Roabeș – The Motans – Îndemn la sinceritate

Denis Roabeș – The Motans – Îndemn la sinceritate

16 min read

Fii prezent. Trăiește frumos. Împărtășește din emoțiile tale. Mai ales atunci când știi să îți scrii și să îți cânți trăirile într-o formă care să ajungă la sufletele celor care ascultă. Pe Denis putem să îl cunoaștem mai mult decât din versurile sale pentru că ne oferă cu drag încă o privire în universul său. Se bucură de succesul pe care l-a visat și pentru care a muncit, inclusiv de cel mai mare concert The Motans pe care l-a pregătit cu emoție și care a avut loc la Arenele Romane.

the motans

Denis, mai știi când ai compus primele rânduri?

Greu de spus. Nu cred că țin minte un moment exact pentru că îmi plăcea încă de mic copil să schițez versuri, mă jucam de-a scrisul de poezii. Dar primele versuri puse pe muzică probabil le-am scris cu vreo 6-7 ani în urmă, cert e că a trecut ceva timp de-atunci. Sincer, cred că mereu o să am această dorință, poate chiar nevoie de a pune gânduri și sentimente pe hârtie, sub formă de versuri.

Poți să îmi spui câteva versuri scrise de tine care nu au ajuns niciodată să fie însoțite de muzică?

Am foarte multe versuri care nu au ajuns să fie însoțite de muzică… deocamdată. Demult mi-am propus să-mi adun toate schițele în același loc, am și un caiet pregătit special pentru asta, dar încă nu am reușit să găsesc timp și pentru acest lucru. Îmi doresc și sper ca toate aceste versuri să ajungă să fie însoțite de muzică, dar aș prefera să nu dezvălui nimic deocamdată, să devină surprize plăcute sub formă de cadouri muzicale.

Cum a apărut „Invitat”? Sunt sigură că mulți oameni trec prin acest scenariu în viețile lor, dar cumva parcă le lipsește curajul să o recunoască. Cine știe dacă lor sau altora. Tu ai fost invitat la nunta ei?

Recent am vorbit despre faptul că și mie mi-a fost greu cumva și eram destul de reticent în a lansa această piesă. Parcă aș fi păstrat-o în intimitatea sufletului meu, dar colegii mei și cei cărora le-am dat s-o asculte au fost toți foarte încântați și au insistat că merită să o împărtășesc cu publicul. Sunt încă surprins de modul în care a fost primită și de faptul că atâtea persoane se regăsesc în ea. Mă bucur de acest feedback, se simte o solidaritate și o conexiune cu cei care o ascultă. Sper ca și videoclipul piesei să placă la fel de mult. Este un clip special, o premieră pentru piața muzicală din România și le sunt foarte recunoscător prietenilor mei de la NGM Creative (Bogdan Păun, Alexandru Mureșan, Dan Floroiu) pentru efortul și munca depusă în acest proiect.

Când a fost ultima oară când ai fost un pic mai indecis decât ți-ai fi dorit?

Această întrebare mă obligă cumva la o confesiune − numele inițial al piesei „Maraton” a fost „Indecis”. Sunt în general o persoană hotărâtă care știe exact ce vrea, dar am trecut și eu, ca oricare, prin perioade în care mi-a fost un pic mai dificil să iau anumite decizii.

Este fericirea o nevoie sau o dorință?

Aici cred că fiecare om în parte hotărăște pentru el, dacă e o necesitate sau dacă rămâne doar o dorință…

Apuci să te bucuri?

Desigur. Dacă nu m-aș bucura de viața mea, aș apăsa butonul stop, aș face câțiva pași în spate și aș reevalua lucrurile. Am mai făcut asta de câteva ori, am schimbat complet lucrurile, de la orașul în care locuiam, la activitățile desfășurate… Acum da, chiar mă bucur, reușesc să fac ce-mi place, mă bucur de faptul că pot să fac muzică, mă bucur de fiecare concert, fiecare fan, fiecare apreciere, mă bucur de oamenii dragi. Mă bucur de acest interviu.

Povestește-mi un moment recent în care ai reușit să te bucuri.

Ah, cred că la întrebarea anterioară am reușit să răspund și la acest lucru, dar un moment recent, mai concret, în care m-am bucurat a fost după lansarea piesei „Invitat”, chiar nu m-așteptam să atingă atâtea persoane și o simplă copertă s-ajungă atât de sus în YouTube trending și atât de rapid la 1 milion de vizualizări.

Te-ai gândit vreodată că vei avea atât de mult succes?

Am visat. Am visat și am muncit. Muncesc mult în continuare și uneori uit, îmi scapă din vedere sau nu realizez dimensiunea lucrurilor care mi se întâmplă. Nu m-aș fi gândit că o să ajung să susțin un concert atât de mare, îndrăznesc să spun chiar grandios, precum cel pe care îl pregătim acum, sunt extrem de entuziasmat și chiar foarte emoționat când mă gândesc la data de 31 mai. The Motans va susține primul său Grand Concert la Arenele Romane, e un moment foarte important pentru mine, pentru întreaga echipă, ne pregătim intens, muncim cu suflet la fiecare detaliu, ne dorim să fie un eveniment de neuitat pentru toți cei care vor fi acolo.

the motans

Cum te găsesc fazele creative? Cuvintele sunt însoțite de vizual de la început?

Inspirația, o idee nouă poate veni în absolut orice moment. Nu poți ști niciodată când vei da peste un factor declanșator al procesului de creație. De multe ori se întâmplă să fie chiar și prin somn. Mi se întâmplă tot mai des în ultima vreme să pornesc de la vizual, îmi trec prin cap tot felul de idei, scenarii. Am cumva mereu în cap întreg tabloul unei piese – linii, versuri, clip. Și sunt extrem de recunoscător că am în jurul meu oameni extrem de talentați care mă ajută să „pictez” și să aduc la realitate aceste „tablouri”.

Creativitatea se întâmplă de multe ori să fie asociată cu gânduri care se nasc din fiecare fisură și care aleargă, câteodată devenind obositoare. Este acesta și cazul tău? Ce îți aduce liniște?

Pe parcursul unei zile obișnuite simt că am constant zeci de tab-uri deschise în minte, dar de-a lungul timpului am învățat să mă deconectez pur și simplu. Iar în momentele în care compun sau scriu versuri sunt total prezent în acel moment și concentrat doar pe ceea ce fac, nu prea mai contează ce e prin jur. Inspirația poate aduce liniște sau poate crea agitație, e mereu diferit. Îmi găsesc liniștea acasă, la o narghilea, în prezența oamenilor dragi sau chiar de unul singur. De asemenea, îmi place mult să mă plimb, e mereu un factor ce îmi aduce liniște.

Ce îți reușește mai des: să trăiești în moment sau mai degrabă să fii spectator al vieții tale?

Vreau să cred că trăiesc în moment, dar nu știu, cred că poate ar trebui să reflectez puțin la acest lucru. Am și unele momente în care simt că sunt doar un spectator, dar sunt mai degrabă un om al acțiunii și al prezentului. Îmi place, evident, să dețin controlul a ceea ce mi se întâmplă.

the motans

Apus sau răsărit?

Răsărit. Câte două pe zi. Și un apus. Poate două.

Mai vrei să te întorci în acel august?

Eu mă întorc în fiecare an în august. Voi nu?

Cum l-ai primi cu experiențele și sufletul de acum?

Exact la fel, așa mi-aș dori să cred cel puțin.

Care este o temere care te însoțește permanent?

Nu am. Prefer să fiu „însoțit” de sentimente frumoase.

Ții minte un mesaj care ți-a plăcut tare de la cineva care te apreciază? Cam cum suna?

Știu că poate sună clișeic și toată lumea zice asta, dar chiar mă bucur din inimă pentru fiecare mesaj de apreciere, le sunt recunoscător și le mulțumesc tuturor celor care-și iau din timpul lor să scrie un astfel de mesaj. Sunt multe persoane care-mi scriu lucruri foarte frumoase, dar unul care mi-a plăcut în mod special în ultima vreme a fost cel de la Mama mea în care-mi spunea că-i place mult piesa „Invitat”.

Crezi că cei care îți cunosc versurile pot îndrăzni să spună că ajung să cunoască o parte din tine?

Toate piesele mele vin din ceea ce trăiesc, din experiențele avute, deci da, o parte din mine poate fi descoperită și prin versurile pe care le scriu.

Citește în continuare „Valuri mari” – cadoul special pe care Denis Roabeș, artistul The Motans, îl oferă fanilor, de ziua lui.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Rezidența FemArt 2021. APEL – Concurs de proiecte pentru femeile cineast

Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunță lansarea Concursului de proiecte Rezid…