Home Editorials De prin lume adunate și-napoi la lume date: Podcastul

De prin lume adunate și-napoi la lume date: Podcastul

8 min read

Scriitorul American Tim Tharp spunea că plictiseala este un sentiment experimentat doar de către oamenii fără imaginație. Cum am putea să ne plictisim când avem în jurul nostru infinite posibilități de petrecere a timpului liber? Există soluții chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, fie că vorbim de chestiuni elitiste sau de preocupări mainstream, există o paletă cuprinzătoare de activități menite să ne bucure și să aducă plus valoare timpului liber pe care îl avem și pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl transforme în hrană pentru spirit și trup.

Podcastul

Chiar dacă pandemia a intrat cu bocancii în viețile noastre și ne-a influențat obiceiurile, răpindu-ne pentru o perioadă determinată plăceri mici și mari, nevoia societății de a experimenta și de a cunoaște lucruri și informații noi nu a putut fi stăvilită.

Lumea-ntreagă este un caleidoscop al manifestărilor noastre care se schimbă constant, un caleidoscop pus în mișcare de propriile noastre dorințe și nevoi. Așa cum v-am obișnuit, în această rubrică prezentăm lucruri și evenimente de prin lume-adunate.

Un format care s-a bucurat de popularitate în ultimul an este podcastul, un soi de emisiune-interviu, în format audio și video, pe care o poți asculta oriunde și oricând, atât timp cât ai un device și conexiune la internet. Podcastul este un format audio revoluționar, care prezintă un tip de conținut ce poate fi consumat pasiv.

Într-o lume în care platformele digitale se întrec pentru a ocupa un loc în programul utilizatorilor, podcastul câștigă pe zi ce trece simpatia audiențelor, fiind un format intim, pe care îl poți asculta în orice moment al zilei, având posibilitatea de a-i pune pauză. În momentul de față există multiple platforme unde putem asculta podcasturi, dar acestea sunt disponibile totodată și pe Youtube sau pe site-urile celor care le creează – Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts sau Stitcher sunt doar câteva și poate cele mai recunoscute servicii de podcasting. Revenind pe meleaguri autohtone, pare că podcastul în România a câștigat teren în pandemie, devenind un serviciu pe care tot mai multe persoane îl folosesc. Tot mai mulți creatori de conținut și-au îndreptat atenția către podcasting, începând să realizeze propriile podcasturi, unele dintre ele, mai atrăgătoare, prezintă și variante video în care sunt invitate pentru dialog personalități cunoscute din spațiul cultural-artistic românesc. Nu putem să facem o categorisire exactă a podcasturilor, însă în funcție de moderator și invitatul acestuia, dialogul aduce în atenția publicului teme concentrate dintr-o anumită sferă.

Din fericire, există podcasturi pentru toate preferințele, cu invitați pe care probabil nu am avea ocazia să îi vedem într-un cadru atât de relaxat, pentru că dialogul din timpul podcastului seamănă mai mult cu o discuție între prieteni și nu cu un interviu prestabilit.

Dacă optați pentru varianta audio, recomandăm Antreprenori care inspiră, un podcast realizat de Florin Roșoga, Podcastul de Istorie, lecții despre istoria României altfel decât le știam până acum, iar pentru cei pasionați de dezvoltare personală există Mind Architect sau Katai Podcast, care este precursorul acestui tip de format în spațiul românesc.

În varianta video există la fel de multe variante care mai de care mai atractive și mai interesante, încât gestionarea timpului și dorința de a le parcurge pe toate a devenit o provocare. Printre cele mai apreciate de către public se numără MCN Podcast sau cel care nu mai are nevoie de nicio prezentare, Micuțu Cosmin Nedelcu și ai săi invitați de seamă, Mihai Morar are un format care se numește Fain&Simplu, o discuție faină și simplă între oameni speciali, artistul Damian Drăghici are un podcast unde are musafiri din sfere foarte diferite, de la științe la muzică, de la televiziune la industria modei, George Buhnici și soția Sa, Lorena, au, de asemenea, fiecare formatul propriu de podcast. Deși ne oprim aici cu enumerarea, lista se poate întinde în funcție de preocupările și interesele fiecăruia, mediul digital oferind foarte multe opțiuni, de la podcasturi pe teme culturale, de business, la podcasturi despre antreprenoriat, psihologie, marketing sau banking. Scuza timpului nu se mai aplică în cazul podcasturilor, ai nevoie doar de o pereche de căști și te poți bucura de aceste materiale în orice moment al zilei, fructificând astfel timpul petrecut la coadă la supermarket, în metrou sau în timpul activităților fizice.

Text de Ruxandra Dragomir.

Citește în continuare Ce ne mai fac rădăcinile?

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

The A – deschiderea oficială a celui mai modern și de lux beauty center din București

Vedete, artiști și oameni de televiziune au respectat dress code-ul serii, Black with a to…