amb Wine Company, parte a consorțiului austriac amb Holding și compania fondatoare a Cramei LILIAC, anunță o creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri pentru anul 2017, atingând o valoare de 1,6 milioane euro, față de 1,2 milioane euro cumulată în anul anterior, depășind astfel estimările companiei.Î
Înființatăîn anul 2010, amb Wine Company a finalizat procesul de dezvoltare a Cramei LILIAC în 2015, cumuland o investiție totală de 10 milioane de euro, împărțită în 3 etape cheie:
investiție inițială de 3 milioane euro realizată în anul 2011 în achiziționarea și cultivarea a 38 ha de vie în Transilvania, în regiunea Batoș (Mureș) și 14 ha în Vermes Lechința (Bistrița-Năsăud), precum si în dezvoltarea unității de vinificare.
Investiții ulterioare de 1.5 millioane de euro, realizate în perioada 2012-2013, în dezvoltarea suprafețelor de vie cultivate și a facilităților de producție.
Investitie de aproximativ 3 milioane de euro în extinderea cramei, derulată în anul 2014 și finalizată în prima parte a anului 2015.
In 2016 inca 2.5 milioane de euro in derulare pentru achizitii de noi echipamente.
Panain 2019, compania va mai investi 1 milion de Euro in extidenrea cramei.
Odată cu finalizarea procesului de dezvoltare a facilităților de producție, amb Wine își consolidează poziția pe piața vinurilor premium, având ca obiectiv o cifră de afaceri de 1,75 milioane euro în 2018, fata de 1.6 milioane euro in 2017, insemnand o crestere de doar 10%, datorata recoltei mai slabe din 2017.
Crama LILIAC se întinde pe 52 ha plantate în regiunea Batoș (Mureș) și Vermes-Lechința (Bistrița-Năsăud). Structura plantatie (ha/soi): Sauvignon Blanc 10 ha, Merlot 6 ha, Pinot Noir 5.8 ha, Feteasca Alba 5.8 ha, Feteasca Regala 5.5 ha, Fetească Neagră 4.5 ha, Pinot Gris 4.5 ha, Muscat Ottonel 3.3 ha, Chardonnay 3.2 ha, Gewurztraminer 1.6 ha, Neuburger 1.40 ha.
In prezent, crama are o capacitate de producție totală de peste 300,000 l in rezervoare de inox si 150 de butoaie din lemn de stejar transilvanean, dar avem in plan o extindere a capacitatii de pana la 400.000 l.
Volumul de sticle vândute a înregistrat un trend crescator constant, cu o creștere de 25% atingând un prag de 340,000 sticle vândute în 2017. Conform statisticilor interne, vinul cel mai vândut a fost Rose Pinot Noir, urmat Sauvignon Blanc din gama premium și Fresh (Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel) din gama young.LILIAC.
Gama de vinuri a Cramei LILIAC este destinată îndeosebi industriei HoReCa, însemnand 80% din volumul vândut, si în prezent este listată în peste 700 de restaurante, atât din București, cât și în alte orașe din tară: Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și altele. Restul de 10% din volumul total de sticle vândute se distribuie prin rețeaua de retail IKA (International Key Account) și cel de retail tradițional (magazine specializate).
amb Wine Company exportă 10% din totalul producției în țări precum Austria, Danemarca, Elveția, Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Cehia, Polonia, iar de anul acesta si in Belgia. Compania estimează creșterea acestui procent cu încă 20% până la finalul anului 2017.
În vinurile LILIAC, pe lângă strugurii româneşti, culeşi cu multă migală şi dragoste, se regăseşte și un procent semnificativ de experienţă internationala. Tehnica de ultimă generaţie vine în completarea artei oferite de oenologi recunoscuţi ca Laurent Dubreuil.
Laurent Dubreuil: oenolog francez, care a produs de-a lungul carierei peste 30 milioane de litri de vin, majoritatea in Franta, Rusia, Armenia si, desigur, in Romania. Traieste in Romania de 14 ani, este casatorit cu o romanca si a oferit consultanta pentru multe crame din Romania. Din aceasta luna, se muta in Batos, pentru a coordona productia vinului la crama LILIAC.
În frumoasa podgorie de la Batoș, Crama LILIAC deține si o cabană aflată la hotarul superior al viei, punând la dispoziția vizitatorilor o sala de degustare cu o capacitate de 20 de locuri.
In septembrie 2015, crama LILIAC a lansat vinurile reper din Gama Private Selection: Merlot 2013, Pinot Noir 2013 si primul Orange Wine din Romania. Prețurile acestor vinuri se află în categoria high premium și sunt cuprinse între 78 lei si 150 lei. Aceste vinuri sunt exemple extraordinare ale definiției regiunii Lechința, care contribuie la complexitatea și personalitatea fiecărui vin.
Vinurile din gama Private Selection sunt producții ediție limitată, realizate din cei mai buni struguri din vița de vie, selectati cu grijă, manual, de catre personal calificat.
Randamentele controlate ale viței de vie, fertilizarea bio cu gunoi de grajd de la fermele din regiune, atenția marită pentru calitatea fiecărui ciorchine, dau naștere acestor vinuri cu caracteristici remarcabile.
Anul acesta, crama LILIAC anunta o noua premiera, si anume lansarea primului vin spumant, Sparkling by LILIAC, produs dupa metoda traditionala (methode champagnaise), din Feteasca Alba si Chardonnay, tinut 30 de luni pe drojdie. Incepand cu luna iulie, noul spumant va fi disponibil in magazine specializate si in anumite restaurante.
Reperul portofoliului ramane TITAN Fetească Neagră, vin produs prima data in 2013, într-o ediție limitată de 600 de sticle. In 2016 a fost lansat pe piata, iar succesul a fost fulminant, productia fiind sold out in cateva luni. In 2018, crama LILIAC reediteaza vinul, de aceasta data Titan Feteasca Neagra 2015, intr-o editie limitata la 900 de sticle, mai exact 3 barili.
„Lucram cu zambetul. Pentru a ii face fericiti pe oameni, pentru a ii face sa zambeasca in compania vinurilor noastre. Avem o echipa restransa, dar foarte entuziasta. Desi mai mica numeric decat in trecut, echipa actuala a reusit sa obtina rezultate mult mai bune, iar impreuna suntem mai puternici. Acesta este doar inceputul si am mare incredere in ceea ce ne arata orizontul,” declară Miron Radic, CEO amb Wine Company.
***
amb Wine Company este parte din concernul austriac amb Holding. Cu un portofoliu impresionant în domenii precum construcții și imobiliare, amb Holding este dedicat dezvoltării durabile. Pe lângă fascinantul proiect al vinurilor Liliac, amb Holding se concentrează și pe alte arii de investiții cum ar fi agricultura și silvicultura.
Povești din misterele Transilvaniei
Acestea sunt prea des asociate cu insetarea de sange si tenebrele cautatorilor de aur, lemn sau sare. Dupa ce secole de-a randul acestea au dominat povestile dar au si fascinat totodata pe oaspetii sai, Transilvania ne ofera astazi un alt mister al gustului fin, al placerii de nerefuzat dintr-un pahar cu vin. Se iau strugurii, nu din pripa, ci asa mai spre momentul cand toamna se incrunta de-a binelea. Se usuca lent dar nu se emaciaza, din contra, strang in ei toata seva pe care o inghesuie in ce mai ramane dupa trecerea iernii cand, aceiasi ardeleni de isprava ii iau incet si I aseaza in presa. Picura putin, chinuit. Asa se naste noul mister. Nectar de Transylvania au denumit acest vin rar pe care ni-l da un pamant prea legendar ca sa se opreasca vreodata din a ne surprinde. Galben si uleios, se serveste cumpatat, rece si impreuna cu ce ne place mai mult sa incheiem o masa festiva, desertul.
În Batoș aflăm și povestea Balmoșului…care ne dezvăluie defapt că sunt mai multe povești. Mâncarea ciobanului, balmoșul, așa cum este cunoscut în Transilvania difera un pic de la o zonă la alta dar, are în esență aceeași compoziție de baza: produsul lactat furnizat de oi. Pentru a înțelege balmoșul trebuie să ne imaginăm viața ciobanilor cu multă vreme în urmă. Transhumanța presupunea ca ciobanii să se pregătească atent pentru fiecare dintre cele 2 zone în care poposeau. Cu ce au strans în seara din urma, în special jintița (sau jințuiala) restul de la facerea smântânei și a untului începeau să dea forma unui prânz consistent, necesar. Un pic din untul însusi, dar nu mult, căci era aliment prețios, pornea odată cu focul să dea consistenta balmoșului. Zerul, ca să-l lungească, și bucăți zdravene de caș și telemea veneau să asigure că au toți ce pune în farfurie. Culoarea gălbuie venea cu ajutorul meiului (o veche pseudo-cereala fara gluten!) sau, în ultimele sute de ani, cu mălai. Fiertura este o adevarată artă în sine. Dacă prin preajma se afla un vin alb, sec, usor parfumat și atât de rece încăt încețoșează paharul, deliciul acestui regal alimentar este total.