Home Events Classix Festival 2021 | Festivalul de muzică clasică va avea loc la Iași în luna martie

Classix Festival 2021 | Festivalul de muzică clasică va avea loc la Iași în luna martie

6 min read

Cea de-a doua ediție a Classix Festival va avea loc la Iași, în perioada 14 – 18 martie 2021. Fiind desfășurat sub conceptul atemporalității, atât din punct de vedere artistic, dar și din perspectiva liantului dintre mediul diplomatic, artă, cultură și mediul de afaceri, Classix Festival 2021 marchează revitalizarea experiențelor artistice în contextul social curent pandemic.

Classix Festival 2021

Festivalul de muzica clasica isi deschide aripile intr-o expunere hibrid (online si fizic), sub ideea renasterii muzicii, a artelor si a elementelor care constituie valorile societatii europene moderne. Valori precum respectul reciproc, intelegerea aproapelui, leadership, promovarea excelentei, disciplina profesionala si colaborare internationala vor reprezenta intotdeauna fundamentul pe care este construita inovatia artistica si conceptul a tot ceea ce inseamna Classix Festival.

Subiectele concertelor reunesc la Iasi personalitati internationale ale muzicii clasice intr-o celebrare a trairilor umane autentice. Astfel, intre 14 si 18 martie, vom putea descoperi o varietate impresionanta de opus-uri muzicale, solisti internationali, ansambluri si arii semantice, explorand de la notiunea timpului in eternitate, la mitologie africana, fuziunea dintre jazz si tango, si un binevenit iz enescian.

Seria de dialoguri educationale Classix-in-focus va fi desfasurata in direct online cu participanti de marca cu activitate la granita dintre cultura si business. Astfel, sesiunile deschise vor marca dialoguri cu entitati precum Steinway & Sons, Network-ul Nordic-Baltic Act-in-Art, sau Fundatia Dextra a DNB Sparebankstiftelsen, una dintre cele mai importante institutii bancare nordice, activ implicata in viata culturala scandinava.

Classix Festival anunta debutul unei noi aventuri clasice contemporane in cea mai imprevizibila perioada a existentei noastre. Detaliile referitoare la program, artisti si locatii, precum si la modalitatea de desfasurare vor fi publicate in curand, in tandem cu evolutia reglementarilor privind organizarea evenimentelor si a posibilitatii de a crea un spatiu sigur de desfasurare al concertelor.

Festivalul este organizat de Asociatia Industrii Creative si Showberry.
Parteneri diplomatici si institutionali: Ambasada Regatului Norvegiei in Romania, Camera de Comert Norvegiana-Romana, Ambasada Romaniei in Norvegia, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Iasi, Centrul Cultural German Iasi, Centrul Ceh, Academia Norvegiana din Oslo.

Debutul festivalului a avut loc in luna februarie a anului 2020, iar cele 7 concerte de muzica clasica organizate in locatii atipice si neconventionale pentru auditiile interpretarilor camerale au avut un public de peste 3000 de persoane.

Intre activitatile festivalului s-au regasit dezbateri pe teme culturale cu invitati de elita precum: Peter Tornquist – rectorul Academiei Norvegiene de Muzica, Mats Granfors – producator si profesor la Academia de Stiinte Aplicate Novia din Finlanda si Andreas Sønning – director al programului cultural Telenor si profesor asociat al Academiei Norvegiene de Muzica.

Concertele au avut ca interpreti tineri artisti cu cariere promitatoare: violoncelista Sandra Lied-Haga, pianistul sud-coreean Victor Lim, Cvartetul Solistilor din Trondheim, Cvartetul Selini din Austria, violonistul Tudor Bolnavu, clarinetistul Daniel Paicu, pianistul Daniel Dascalu, violoncelistul Marek Bienkunski, violonista Ana Larisa Iordache, cu care am avut plăcerea să stăm de vorbă pentru un interviu, violonista Patrycja Blaszak, pianista Valeria Lapsin, precum si corul de copii al Centrului „Mia Casa” din Barnova, dirijat de Elena Shvedchi.

Parteneri institutionali: Ambasada Regatului Norvegiei in Romania, Camera de Comert Norvegiana – Romana, Ambasada Romaniei in Norvegia, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Academia Norvegiana din Oslo, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez.

Asociatia Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld si Classix din Iasi, avand drept scop revitalizarea culturala a orasului, angrenarea comunitatilor creative si implicarea in viata civila a societatii prin actiuni care promoveaza spiritul proactiv, contributiv si participativ.

Website: www.classixfestival.ro
Facebook: @classicFestival
Instagram: @classixfestival

Citește în continuare Interviu cu directorul artistic și co-fondatorul Classix Festival, Dragoș Andrei Cantea: „Viața unui pianist de concert este cea a unui lup singuratic.”.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Events

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Premieră la Iași în 2021, la Romanian Creative Week: Concerte în grădinile Palas Mall și tabără muzicală

Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative ro…