Home Arts Centenarul Încoronării – Chișinău începe astăzi

Centenarul Încoronării – Chișinău începe astăzi

7 min read

Astăzi, 2 septembrie 2022, are loc deschiderea Caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria – Chișinău. Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, organizează, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, proiecții de film și discuții cu rol educativ. Este un proiect organizat sub auspiciile Familiei Regale a României.

Centenarul Încoronării Chișinău

În această a 12 deplasare a caravanei al cărei traseu a avut startul la Iași pe data de 12 mai 2022, publicul tânăr se va întâlni cu Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador) și un invitat special –  Pedro J. Fuentes Cid (Jurist, dizident cubanez). Ei vor fi cei care vor aminti de România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecție de istorie elevilor, prin filme românești și discuții cu istorici, profesori, cinefili și oameni de cultură.

„Mi se pare foarte frumos că am ajuns de joi la Chișinău, tot într-o zi de joi a venit și Regina Maria aici, deci cred că ea a aranjat să fie așa. Filmele au fost preluate și de History Channel aici și dincolo de ocean, așadar ai certitudinea că ele nu arată doar o imagine bună sau lucrurile care te aranjează dintr-un motiv sau altul. Este chiar o lecție adevărată de istorie” – Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinema.

Desfășurarea acestui proiect este și dovada faptului că Institutul Cultural Român (ICR) răspunde afirmativ inițiativelor culturale și susține astfel de activități care amintesc de istorie și trimit la neuitare. Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria are loc cu sprijinul ICR.

„Acest proiect, care marchează 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, este o lecție de istorie pentru noi toți, care include atât întâlniri cu istorici și oameni de cultură remarcabili, cât și proiecții de filme și o expoziție de fotografie. Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria este un proiect educativ pe care Institutul Cultural Român se bucură să îl susțină, având convingerea că asumarea și cunoașterea istoriei consolidează evoluția societății” – Liviu Jicman, președintele ICR.

Evenimentele vor avea loc după programul următor:

  • Vineri, 2 septembrie 2022, ora 13.00 | Liceul Da Vinci Chișinău – proiecție film – „Memorialul durerii – Regele Ferdinand I Întregitorul de țară” (realizator Lucia Hossu Longin), în prezența invitaților: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador)
  • Sâmbătă, 3 septembrie 2022, ora 12.00 | Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Sala Unirii, Chișinău – Proiecția filmului „Maria – Inima României” (regizor Trevor Poots), în prezența invitaților: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador), Pedro J. Fuentes Cid (Jurist, dizident cubanez)

După fiecare proiecție vor avea loc sesiuni de Q&A cu invitații prezenți, dar și vernisajul expoziției de 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene).

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Organizator: ARTIS

Proiect sub auspiciile Familiei Regale a României

Partener: Primăria Municipiului Iași

Partener de organizare: Dulcinella

Parteneri locali: Julius Meinl, Cricova, Oliva, Purcari, PIERS, Liceul De Creativitate Și Inventică „Prometeu-Protalent”, Liceul Privat „Da Vinci” Chișinău

Parteneri educaționali: Universitatea „Petre Andrei” Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași

Partener cultural: Ateneul Național din Iași

Cu sprijinul: Dacin Sara, Institutul Cultural Român

Susținut de: Noir

Transportator oficial: TAROM

Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Asociația Studenților Jurnaliști

Parteneri media: Agerpres, RFI România, Radio România Cultural, Historia, Adevărul, TVR Iași, TVR Moldova, VIVA FM, Radio Iași, Radio HIT, Radio Europa Liberă, Suplimentul de Cultură, Zile și Nopți, Revista Ateneu, MovieNews, Inoras.ro, TeleRadio Moldova

Citește în continuare Începe a patra ediție Art In Progress în Spațiul The Institute de la Combinatul Fondului Plastic.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Colecția C&A Essentials

Noua colecție C&A Essentials propune pentru sezonul următor piese vestimentare foarte …