Obiecte uitate cărora prin mâinile și viziunea artistică a lui Andrei Ignia li se dă o nouă întrebuințare. Ore de căutare a acelor piese care au povești aparte, de cele mai multe ori provenite din diferite țări, pentru că la noi s-au păstrat prea puține din obiectele industriale. Toate acestea fac din atelierul bulb27 un spațiu care merită trăit, nu doar descris, un spațiu care inspiră, nu un simplu atelier, așa cum și-a dorit de la început Andrei Ignia.
FPM: Cine este Andrei Ignia?
AI: Despre background-ul meu pot spune că este unul diversificat; am terminat mate-info la liceul „Mihai Băcescu” din Fălticeni, iar după studiile de licență în Comunicare și Relații Publice am urmat două mastere în paralel, unul de foto-video la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și unul pe Relații Publice și Publicitate la UAIC Iași. Toate astea au dus la conturarea unui job pe fotografie comercială și producție video, iar partea de design a apărut în primă fază ca un experiment și a devenit pasiune. La ora actuală designul rămâne tot la nivel de pasiune.
FPM: Cum a prins viață proiectul Bulb27?
AI: Povestea bulb27 începe în anul 2013 și descrie o activitate mai mult experimentală ce se îndrepta ușor spre pasiune. Totul începe de fapt cu un an înainte când din nevoia de a ilumina camera în care stăteam cu chirie, am încropit tot felul de obiecte de iluminat. În momentul în care am văzut prima lampă industrială, lampa tip Kozo, mi-am dat seama de direcția pe care vreau să o urmez pentru celelalte obiecte. Am trecut de la un proiect la altul fără un scop final, până în primăvara anului 2013 când mi-am dat seama că aș putea face o colecție cu lămpi pe care ulterior să o expun. Prima expoziție urma să aibă loc câteva luni mai târziu.
FPM: De unde îți iei inspirația?
AI: Când vine vorba de inspirație este suficient să arunc privirea pe câteva board-uri Pinterest. Nu caut ceva anume, dar văd tot felul de combinații între materiale, tendințe noi, piese despre care nici nu știam că există sau finisaje din cele mai interesante. De exemplu, anul acesta în primăvară am ajuns la Clerkenwell Design Week – Londra unde l-am întâlnit pe Dan Morrison cu proiectul Blott Works. Lucrările lui sunt excepționale din toate punctele de vedere: concept inedit și poveste interesantă în cazul ceasului a cărui formă și componente sunt o reinterpretare artistică a pieselor de motocicletă. Acest om este la bază inginer și asta se vede în fiecare piesă pe care o face, prin mecanica fină și functionalitatea precisă. Un alt designer ce m-a prins cu un proiect total diferit de stilul pe care eu îl abordez este Tim Wigmore cu lămpile Pill, pentru că a văzut altă funcționalitate unei forme atât de uzuale. Lista poate continua cu alți designeri a căror lucrări te inspiră și este o listă pe care apar din ce în ce mai multe nume românești.
FPM: Care este cea mai dificilă parte în ceea ce faci? Dar partea frumoasă?
AI: În spatele fiecărei lămpi bulb27 stau foarte multe ore de cercetare, mai bine zis de căutări. Sunt ca acei colecționari de pe History ce cotrobăie tot felul de locații în căutare de obiecte interesante cu povești aparte. Adesea se întâmplă să fie mai multe ore de căutare decât de lucru efectiv, mai ales în cazul comenzilor pentru replici sau reinterpretări ale unor lămpi bulb27 din colecții mai vechi. Știu procedeul, pașii pe care trebuie să-i urmez, însă îmi poate lua zile întregi până găsesc și câștig în licitații obiectul de care am nevoie. Cred că nu aș vedea frumosul din lămpi dacă nu aș avea parte de provocările aduse de căutări și licitații.
FPM: De cele mai multe ori, ajungi să le dai o altă funcționalitate obiectelor, dar spune-mi de unde faci rost de ele?
AI: Elementele din care sunt realizate lămpile își au proveniența din mai multe țări. Becurile incandescente, cu lumină caldă, ce sunt o replică a becurilor create de Thomas Edison sunt importate din America, iar o bună parte din cablurile îmbrăcate în material textil sunt din Amsterdam sau Italia. Celelalte obiecte le-am găsit în talciocurile și concept store-urile din Amsterdam, Frankfurt și Iași sau pe internet. Faptul că lucrez atât de mult pe obiecte aduse din afară nu e un moft, ci sunt forțat de împrejurări pentru că pe piața românească nu prea s-au păstrat obiectele industriale, oamenii au preferat mai degrabă să le dea la fier vechi. Obiectele rămase sunt dintre cele făcute în serie foarte mare care s-au găsit într-un timp în toate gospodăriile românești și aici mă refer la râșnițele manuale de cafea sau sticlele de sifon.
FPM: Din tot ce ai făcut până acum, ce obiect decorativ (poate chiar colecție) îți este cel mai drag?
AI: Cea mai impunătoare colecție și cea care mi-a mers la suflet a fost cea formată din lămpi pe trepied. A fost o colecție foarte bine primită pentru că obiectele s-au lăsat așezate în diverse spații și s-au integrat foarte bine. Această colecție a avut și cea mai scumpă piesă realizată până acum, Lille Brunet, o lampă realizată dintr-un difuzor franțuzesc fabricat în anii ’20 așezată pe un trepied de colecție din lemn masiv și prinderi din alamă.
FPM: Ce vrei să transmiți prin obiectele decorative pe care le faci?
AI: Oricât aș vrea să transmit ceva prin lămpi, mi-e mult prea greu să mă fac mai bine auzit decât își spun ele povestea. Obiectul în sine transmite o stare sau o emoție și asta se simte fantastic la colecția Caractere pentru că sunt litere pe care le-ai văzut când erai copil, ai fost conștient de prezența lor și le-ai asociat momente frumoase din viața ta. Foarte multe persoane îmi povestesc despre niște reclame vechi românești ca și cum ele ar fi încă prezente cu toate că au dispărut de pe fațada magazinelor cu mulți ani în urmă, și asta pentru că au făcut parte din viața lor. Cofetăriile în care ai intrat, cozile din fața alimentarelor sau frizeriile în care te aranjai, toate aveau reclame volumetrice realizate manual. Literele din această colecție au primit un „cadru” ce poate sta drept spațiu expozițional și lumina, după care au fost lăsate să-și explice condiția.
FPM: Unde le putem găsi?
AI: Lămpile bulb27 le puteți găsi în magazinul Dizainăr din București sau pe site-urile www.dizainar.ro și www.bulb27.ro.
FPM: Cum arată atelierul Bulb27 și care este atmosfera de acolo?
AI: Nici cuvintele și nici fotografiile nu mă ajută să descriu așa cum trebuie atelierul Bulb27. Pentru a-i prinde farmecul trebuie să intri în el printre unelte și obiecte vechi, în fiecare zi e un miros nou. Te pot purta prin diverse țări și-ți pot umple capul cu tot felul de povești cu care vin obiectele de acolo. De la început mi-am propus ca acest spațiu să nu fie doar un simplu atelier, ci să fie un spațiu care să inspire și asta se întâmplă. Au fost ședințe foto, clipuri video și ateliere fel de fel în acest loc. Din acest motiv simt nevoia să extind acest spațiu pentru a-l face mai accesibil pentru cei interesați.
FPM: Ce ne mai pregătești?
AI: În momentul de față mai fac mici ajustări la colecția Caractere pe care o voi prezenta în cadrul unor evenimente din Iași, cum ar fi Sofar sau Hangariada urmând ca la începutul lunii mai să o expun la Dizainăr. Dacă lucrurile merg după cum le-am schițat până acum, începutul anului viitor vine cu un spațiu mult mai mare în care să integrez și un magazin concept în care voi expune atât lucrările unicat, cât și piese în serie limitată.
Pentru alte povești și proiecte ale unor tineri artiști despre care merită să afli, așa cum este Andrei Ignia, citește și interviul cu actrița Flavia Hojda!