Home Arts Ateliere de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani la MNAC – program Inimi tinere

Ateliere de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani la MNAC – program Inimi tinere

12 min read

În perioada 27 mai – 2 iunie 2019, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), se vor  desfășura o serie de evenimente adresate preadolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale: ateliere de tip performance și o masă rotundă. NESPUS – spectacolul participativ de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani a fost conceput de artiștii, educatorii culturali și curatorii colaboratori ai Asociației Da’DeCe și va avea o abordare interactivă și fluidă. ateliere mnac

Evenimentele fac parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 –  iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.

În primele cinci zile ale spectacolului participativ NESPUS, între 27 și 31 mai, în cadrul Săptămânii altfel, peste 100 de elevi din clasele IV – VI, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, se vor întâlni cu educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, precum și cu artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu într-o serie de șapte ateliere – performance, construite astfel încât să genereze emoții și stări care țin de teritoriul afectiv al rușinii, atât de specific vârstei preadolescente. Rușinea e una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentăm încă de mici: atunci când ni se zice că facem ceva de care ar trebui să ne fie rușine, atunci când internalizăm un „lucru urât”, atunci când începem să ne conștientizăm corpul, atunci când devenim adolescenți și adolescente și avem senzația că mult din ce se vede din noi ar trebui ascuns.

În perioada 1 – 2 iunie, echipa de proiect va desfășura la MNAC alte două spectacole-ateliere NESPUS, deschise pentru copii între 9 și 13 ani, dornici să se înscrie în program și, astfel, să exploreze suita de emoții și sentimente cu care intră în contact la aceste vârste și, totodată, să învețe cum se pot accepta pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei.

Înscrierile pentru atelierul din 1-2 iunie se pot face la adresa: inscrieri@asociatiadadece.ro până pe data de 29 mai, ora 17:00. Atelierele se vor defășura tot la MNAC, astfel:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 11.00 – pentru copii între 9 și 11 ani;
Duminică, 2 iunie, ora 11.00 – pentru copii între 11 și 13 ani.

ateliere mnac

Pe 31 mai, de la ora 15.00 la 17.00, Asociația Da’DeCe invită specialiști din cultură și educație la Masa rotundă pe tema educației sentimentale pentru copii între 9-13 ani. Întâlnirea, care se va desfășura tot la MNAC, va fi structurată ca un schimb de experiențe privind modul în care preadolescenții se raportează la tema propusă și care sunt cele mai potrivite instrumente educaționale și artistice pentru introducerea acestui subiect în timpul întâlnirii cu aceștia. Sunt invitați profesioniști care derulează proiecte de educație prin cultură și sunt interesați de dezvoltarea unei comunități dedicate, în care pot fi împărtășite experiențe similare, proiecte, poveștile de succes sau abordări inovative.

Înscrierile pentru Masa rotundă se poate face la adresa: office@asociatiadadece.ro până la data de 29 mai 2019, ora 17:00.

Spectacolul participativ NESPUS a fost creat pentru a explora în profunzime sentimentul de rușine. Cea pe care o trăiești când ești copil și simți ochii celorlalți îndreptați spre tine. Rușinea adolescentului care se simte inadecvat în corpul său. Rușinea adultului care, aflat în public, își dorește uneori pur și simplu să se evapore.

Prin abordări educative și performative, un artist și un educator cultural vor pune în scenă diferite etape ale încadrării unui corp, ale dezvăluirii emoțiilor ascunse, ale confruntării cu anxietățile și sentimentele nespuse și vor deschide discuția despre cine suntem și despre cine devenim la diverse vârste. Astfel, performance-ul NESPUS urmărește acceptarea unui corp nou – un corp relaxat și fluid, conectat cu un sine, la rândul său, relaxat și fluid, în care auto-cunoașterea este mai importantă decât orice.

Spectacolul fluid NESPUS se desfășoară după ce, în luna februarie 2019, peste 60 de preadolescenți de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintinean  au participat la ateliere și workshopuri cultural-educaționale care au explorat tema educației sentimentale, permițând, astfel, echipei de proiect identificarea instrumentelor culturale potrivite în accesarea acestei teme esențiale în dezvoltarea tinerilor și crearea pachetului de formare.

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru preadolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate.

Organizațiile coordonatoare ale programului la nivel de țară sunt Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. 

Parteneri media: Itsy Bitsy, Școala 9, Vice, Parents, Totul despre mame, E-Zeppelin

Mai multe despre NESPUS găsiți la: https://www.asociatiadadece.ro/program/nespus/, iar despre acțiunile anterioare din cadrul proiectului, aici: https://www.asociatiadadece.ro/dda_durate/unprepared-hearts/.

Asociația Da`DeCe, înființată în 2011, este unul dintre cei mai cunoscuți ofertanți de programe de educație despre arte contemporane și patrimoniu, precum și de proiecte si expoziții interactive pentru copiii din România. Programele oferite sunt inovative, se bazează pe principii moderne de psihologie a copilului, au în vedere principiul interdisciplinarității și urmăresc familiarizarea copiilor cu patrimoniul cultural și artele contemporane.

Citește în continuare Ilustrații de modă ale celor mai spectaculoase ținute Met Gala.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Arts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…