Home Health & Beauty Expert advice APA PENTRU CORP ȘI PIELE

APA PENTRU CORP ȘI PIELE

8 min read

Atunci când ne gândim la bunăstarea întregului corp este necesar să înțelegem că nici un alt lichid nu se compară cu apa. Ea reprezintă 50-60% din greutatea corpului, acest procent variind în funcție de procesele metabolice ale fiecărui om.

pH-ul și puritatea apei

Prin apă pură/potabilă se înțelege apa destinată consumului uman și, conform standardelor din România (Legea Nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), aceasta trebuie să respecte anumiți parametri de calitate (microbiologici, chimici, indicatori) a căror concentrații maxime admise sunt bine definite prin lege. Dacă mediul extern, pielea, prezintă un pH acid de 4-5, mediul intern are nevoie de alcalinitate (pH 6-7). Conform legislației, pH-ul apei potabile, destinată atât uzului intern, cât și extern, trebuie să fie cuprins în marja 6,5 ≤ pH ≤ 8,5.

Beneficiile consumului de apă pură

Apa joacă un rol foarte important în digestie atunci când este adusă constant în organism (minim de 2 L/zi).

Cu cât corpul este mai hidratat, cu atât digestia se desfășoară ușor. Digestia este, la rândul ei, indispensabilă organismului. Alimentele pe care le consumăm sunt, în mare parte, constituite din particule solide, însă celulele noastre își pot lua hrana doar din forme lichide. Astfel, lichidele care rezultă în urma digestiei, asigură hrana celulelor și, mai mult, dictează nivelul de alcalinitate sau aciditate din organe și sânge.

Cât de importantă este alimentația și modul în care aducem alimentele în corp?

Așa cum menționasem, parte din mâncarea pe care o ingerăm este formată din particule solide care nu se dizolvă în apă, dar care, după anumite procese, ajung să fie absorbite în sânge. Iată o foarte mare diferență între alimente: zahărul, spre exemplu, adăugat în apă, se dizolva până nu mai poate fi detectat cu ochiul liber, ci doar prin gust. Pâinea, pe de altă parte, pusă în apă, se dezintegrează în bucăți foarte mici. Printr-un material fin, apa cu zahărul vor trece, însă apa cu parte din bucățelele de pâine, nu. Un corp hidratat este pregătit pentru digerarea alimentelor și activitatea țesuturilor. Consumul de apă în timpul mesei este extrem de tardiv și deloc recomandat.

De ce nu este propice să bem apă în timpul mesei?

Grupul de celule specializate în formarea salivei sunt glandele salivare. Saliva are rolul de a înmuia, într-un mod specific, alimentele solide. Spre exemplu, o crustă de pâine, mestecată pentru câteva secunde, va deveni moale și ușor dulceagă (datorită amidonului din pâine care este transformat în maltoză). Când mâncăm este bine să nu perturbăm aceste glande prin aportul unei mari cantități de apă. Dacă mâncarea solidă este deja îmbibată într-o ”gură de apă”, glandele vor produce mult mai puțină salivă. Dacă obiceiul nostru de a mânca este unul echilibrat (încet, cu înghițituri mici) și corpul este suficient de hidratat, glandele salivare acționează excelent și nu vom simți nevoia să bem apă în timpul mesei, cel puțin nu cantități mari. Pentru mai multe detalii puteți citi The Body in Health, M.V. O`shea, J. H. Kellogg, 1924.

Apa pentru metabolismul pielii

Apa este extrem de importantă pentru procesele care au loc în metabolismul pielii. Cu toții știm că apa înseamnă hidratare, iar o piele hidratată este menținută și printr-un consum adecvat de apă/lichide. Ne putem lua o porție de hidratare din legume, fructe sau alte lichide însă nimic nu se compară cu aportul intern de apă pură.

Ce se întâmplă când nu bem apă?

Pielea devine uscată, se descuamează și multe toxine pot rămâne blocate. De aici, senzația de ten încărcat, acumulări de puncte negre sau descuamări excesive. Apa are rolul de a elimina toxinele din corp, la fel și pielea. Pe de altă parte, apa menține tonusul muscular și îmbunătățește circulația sangvină. Când există un deficit de apă, țesutul epidermic (și nu numai) se hrănește din resurse – opțiune deloc sănătoasă.

Recomandări/sfaturi

– 1 pahar de apă, dimineața, la prima oră, pe stomacul gol (îndată ce ne-am trezit)

– minim 2 L/zi consum de apă pură (cel mai bun interval 07:00 – 19:00) Cum reușești să atingi această cantitate? Pune 4 sticle de 500 mL de apă plată pe birou, la vedere. Îți vor aduce aminte cât de important/ă ești.

– pune în paharul de apă o floare de lavanda sau puțină lămâie

Sfaturi utile în îngrijirea pură și naturală a corpului, prezentate de Adina Oancea, farmacist & co-fondator Careless Beauty România.

Citește în continuare DE CE ESTE IMPORTANT PH-UL COSMETICELOR?

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Expert advice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Roxen lansează piesa Wonderland, în colaborare cu Alexander Rybak, câștigătorul Eurovision 2009

 Roxen revine cu o colaborare de excepție, cu un artist internațional pe care îl apreciază…