Home Editorials Yoga, mai mult decât un stil de viață

Yoga, mai mult decât un stil de viață

8 min read

Yoga a ajuns să fie un cuvânt din ce în ce mai folosit. A devenit cool să ai o saltea de yoga, să practici un stil de yoga, să știi ce înseamnă o asană, să îți faci programul în funcție de orele de yoga și să ai prieteni care practică yoga.

yoga laura calin

Atunci când practicăm yoga, respirația este profundă și mintea se liniștește, iar felul în care se simte corpul nostru este o experiență personală. Fiecare antrenament este o întâlnire între tine și salteaua de yoga. Este momentul în care lași lucrurile să zboare și te relaxezi. Tensiunile din corp sunt echilibrate, respiri adânc și mușchii sunt fericiți. Aici nu îți pasă că ai o mulțime de proiecte, că șoldurile tale sunt prea late, că te-ai îngrășat, că ai uitat să trimiți un mail, că nu te-ai machiat, că ai părul ciufulit sau că e timpul să îți planifici următoarea vacanță.

Aici nu contează cine ești și ce ai de făcut azi sau mâine.

Aici nu există competiție cu celălalt și nici cu tine. Ești versiunea ta dezbrăcată de măști sociale, unde nu contează cât de bine reușești să stai în lotus sau dacă poți să îți atingi vârful picioarelor când te apleci.

Atunci când practici yoga singurul lucru care contează este să îți dai întâlnire cu tine în momentul prezent. Acum.

yoga laura calin

Există nenumărate stiluri de yoga, hatha yoga tradițională s-a adaptat la cultura vestică și a căpătat în timp forme diverse, unele dinamice, altele cu un flow mai liniștit și axate pe partea restorativă a corpului și a minții. Clasele ghidate de asane, pranayama (exercițiile de respirație), sesiunile de meditație, te așează liniștit în plenarul acum și te conectează, minte și corp printr-un exercițiu de atenție concentrată.

Salutul Soarelui deschide de obicei o clasă de asane, după chanting și pranayama. Energia mișcărilor deschide corpul și îl elasticizează de la o asană la alta, simți fiecare mușchi cum se destinde și apoi se încordează, reușești cu ușurință să îți fixezi vârful unghiei de la piciorul drept pe care l-ai ridicat sus în aer și te crezi pentru câteva secunde o balerină.

Unele emoții se simt în corp și de cele mai multe ori rămân pe salteaua de yoga după o practică intensă ca o oboseală lăsată în perne după un somn odihnitor. Adio stres, tristețe, furie și dezamăgire. Plămânii respiră liber, mintea s-a liniștit și tu ești pregătit pentru o nouă zi, cu zâmbetul pe buze. Acum înțelegi de ce yoga se practică devreme dimineața, înainte de prima cafea, de primul mail, de prima întâlnire.

Mai întâi yoga și apoi bună dimineața.

Experiențele personale, preferințele tale, felul în care îți observi gândurile, asocierile pe care le faci, toate aceste lucruri construiesc un cadru. Un cadru în care e important sa te simți bine cu tine și să știi cum să îl construiești.

yoga laura calin

Yoga mindset sau Zen înseamnă multe lucruri pentru foarte mulți oameni. Dacă pentru mine poate însemna mindset, o stare de bine, un set de asane, pentru tine poate însemna o serie de lucruri minunate pe care le faci în fiecare zi. Zen are diferite definiții în multe culturi și toate răspunsurile pe care le-am găsit conduc către acest termen: „state of mind”.

În practica yoga acesta se traduce astfel: să fii prezent, să îți respecți copul și mintea, să devii conștient de lucrurile din jurul tău. Indiferent de stilul de yoga pe care îl practici și să observi că majoritatea profesorilor își încurajează studenții să devină mai buni, să caute mai mult, să exploreze, să se cunoască pe sine. Asta nu înseamnă neapărat să pleci într-o căutare spirituală de 4 luni în India, așa cum consideră majoritatea celor care refuză să practice yoga, ci înseamnă să devii conștient de lucrurile frumoase din jurul tău și să le valorifici ca atare.

Nu e obligatoriu să fii budist, catolic sau ortodox pentru a-ți respecta prioritățile și pentru a-i respecta pe cei din jur. Zen nu are religie.

Nu există teorii în spatele conceptului de Zen, ci există mai degrabă un set de valori și de principii, un mindset: claritate, focus, calm, liniște.

yoga laura calin

Laura Călin practică yoga de 8 ani și este este co-partener Yoga City, prima platformă din România dedicată în întregime practicii Yoga.

Citește în continuare Atasagon Detox&Wellbeing.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Corul Madrigal sărbătorește românește Ziua Culturii cu lucrări clasice și de inspirație folclorică

Vineri, 15 ianuarie 2021, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” sărbătoreșt…