Seria designerilor romani continua astazi cu Edita Lupea, o creatoare de moda cunoscuta pentru stilul sau indraznet, pentru gecile si jachetele spectaculoase pe care le face, dar si pentru sutele de costume, realizate pentru filme celebre precum “Cei trei muschetari”, sau “Parfum”. Haideti sa vedem care este povestea Editei, in interviul si filmarea de mai jos:
Cand ai inceput sa cochetezi cu lumea modei?
Ca aproape toata lumea, din copilarie evident. Stii, unii dintre noi se nasc cu directia asta, unii au norocul sa ghiceasca si sa simta care este directia, iar alti au cautari pana departe si se apuca mai tarziu. Imi pare rau ca nu pot sa iti arat niste caietele de la noua ani, cand am inceput sa fac primele schite. In afara de schite, am avut norocul sa am in familie un croitor. Tatal meu croia haine pentru barbati si vazandu-l cum lucreaza m-a apucat si pe mine, bineinteles. Mai serios, pe la paisprezece ani am inceput sa ma asez la masa de croit si sa fac diverse lucrusoare. Intrucat eram pasoinata si aveam talent, parintii m-au dat la liceul de arte, dupa care am dat la facultatea de arte. Ei voiau sa fac pictura, dar eu simteam tot timpul ca design-ul este meseria viitorului, asa ca am terminat design industrial, dar hainele din totdeauna au ramas dragostea mea cea mare.
Cand ai inceput sa lucrezi la brand-ul tau?
La brandul meu am inceput sa lucrez prin 2002, dar haine fac din 1998 la firma DADA, fiind designer-ul lor. De fapt, cu ei am inceput sa fac productie de haine, exporturi si targuri internationale, iar in 2002 am zis ca este momentul sa imi fac un brand al meu.
Daca ar fi sa punctezi cel mai important moment din cariera ta de pana acum, care ar fi acela?
Cel mai important moment a fost atunci cand m-au gasit niste agenti la Paris, dupa cativa ani de mers la targuri, intrucat acolo agentul te cauta el pe tine, nu tu pe el. Acel agent caruia ii dadeam colectii la showroom mi-a spus la un moment dat “Mai, Edita, dar ce ar fi ca tu sa nu mai faci toate tipurile de haine. Tu ai o directie foarte clara si buna spre hainele de outwear, deci geci si jachete de iarna, primavara si vara.” Eu stiam ca asta stiu sa fac cel mai bine, iar cand un agent iti spune lucrul asta este clar ca daca il asculti, vei avea si vanzari. Acela cred ca fost pentru mine un moment foarte important.
Am vazut in atelierul tau foarte multe fotografii cu actori straini, care este povestea lor?
Am avut colaborari si am in continuare cu cei de la Castel Film si cu Ana Paunescu, fosta mea asociata, cu care lucrez costume de film. Datorita acestui fapt, am ajuns sa am aceste amintiri cu actori mari veniti de afara pentru productii internationale.
Pentru ce filme ati facut costme?
Sunt foarte multe productii facute la Castel, productii internationale, dintre cele cunoscute de public pot enumera filmul “Parfum”, “Cei 3 muschetari”, acum doi ani s-a terminat “Promis”, un alt film care abia acum apare pe piata.
Cam cate costume se fac pentru un film?
De exemplu la filmul “Parfum” au fost peste 1600 de costume, la “Cei 3 muschetari” in jur de 1000- 1500, foarte multe.
Acestea sunt momente cu adevarat deosebite, dar exista si momente grele?
O, dar tot timpul sunt momente grele. Atunci cand simti ca muncesti degeaba, faci chestii si nu le vinzi repede ci dupa un an sau doi. Acest lucru mi se pare fustrant, stiind ca tu ai niste idei care sunt putin inainte fata de ce se asteapta publicul sa poarte si abia dupa cativa ani incepi sa le vinzi foarte bine.
Ce alte momente frumoase mai sunt?
Momentele frumoase sunt atunci cand vine un client dupa 10 ani din Canada cu o jacheta si zice sa ii fac alta pentru ca pe asta a purtat-o pana a facut-o praf. Asta mi se pare o mare satisfactie, atunci cand vezi cat mai multa lume multumita care zice” Mama ce misto! Cat de frumos! Imi place! Sau mai vreau!”
Unde gasim creatiile tale?
Tinutele mele le gasesti in galeria designerilor din Cocor, in showroom-ul de la Band of Creators, pe site-urile https://ro.welovecouture.com/edita-lupea/ sau http://www.moja.ro/index.php?route=product/category&path=3&mfp=manufacturers[367], in magazinul Dada pentru ca am ramas in continuare colaboratori si atunci eu imi vand de fapt hainele in magazinul lor.
Cum faci sa mearga lucrurile in continuare?
Pentru mine a fost important sa fac ce imi place. In primul rand sa imi placa ceea ce fac mie si mai apoi sa le placa si celorlalti, asta este regula la mine. Iti dai seama ca avand studii si experienta, iti poti da seama din prima daca ceva merge sau nu.