Home Health & Beauty Tot ce trebuie să știi despre pielea uscată

Tot ce trebuie să știi despre pielea uscată

8 min read

Pielea uscată este o piele lipsită de lipide, apă sau ambele și se recunoaște prin aspectul ei aspru. Particularitatea acestui tip de piele este lipsa hidratării și se poate încadra în categoria pielii fiziologice uscate sau a peliculelor patologice uscate.

În primul caz, este vorba de o problemă genetică iar pielea este probabil foarte sensibilă la frig (are tendința de a se crăpa) sau la uscăciunea aerului și are tendința de a se înăspri sau de a produce mâncărime.

În cazul pielii uscate patologice, deshidratarea ei severă determină un disconfort considerabil și un disconfort estetic. Dacă pielea intră în această categorie, necesită îngrijire medicală.

Un tip de piele mai reactiv decât altele

În timpul iernii, 30 până la 40% dintre femei suferă de piele uscată: faimoasa “piele de crocodil”, dăunează picioarelor și brațelor, iar pe față senzația de disconfort este însoțită de scuame, striații sau de roșeață. Această roșeață reflectă o inflamație și iritație, caracteristice pielii uscate. În absența sebumului și a lipidelor protectoare, aceasta reacționează puternic la agresiunile externe.

Problemele înruditecu pielea uscată

Spre deosebire de pielea grasă, pielea uscată pare a fi fină, mată și perfectă. Reversul medaliei: Persoanele cu acest tip de piele sunt predispuse la disconfort zilnic din cauza stării de înăsprire, chiar arsuri sau mâncărime.

Scăderea conținutului de apă în stratul extern cornos (partea superioară a epidermei, care este și cea afectată) este o afecțiune a pielii numită “xeroză”. Aceasta provoacă o subțiere, o fragilitate, o uscăciune și o lipsă de suplețe a pielii, care uneori sunt însoțite de descuamare (cojirea pielii) mai mult sau mai puțin severă.

Deși xeroza este de obicei o tulburare dermatologică izolată, ea poate fi un semn al bolilor dermatologice cum ar fi dermatita atopică sau ihtioza, diferite forme de eczeme și psoriazis. Pielea devine aspră, închisă și făinoasă/uscăcioasă, scalpul produce scuame dureroase, pe palmele mâinilor și zona picioarelor apar crăpături. Pielea poate fi, de asemenea, predispusă la mâncărime care poate afecta calitatea barierei cutanate și provoacă durere, uscăciunea epidermei și chiar infecții.

Evoluția pielii uscată de-a lungul anilor

Nu toate tipurile de piele sunt egale în fața îmbătrânirii cutanate. Unele, cum ar fi pielea uscată, sunt mai predispuse la riduri și semne de vârstă din cauza deshidratării lor, care duce la o pierdere de elasticitate și urme pe piele. Pielea grasă se prezintă, in general, mai bine: producția de sebum permite o hidratare bună.  Cu cât pielea este mai fină și mai uscată, cu atât este mai probabil să fie marcată de trecerea timpului. Primele riduri apar la nivelul conturului ochilor, apoi se extind în funcție de mușchiul și arhitectura osoasă a feței. Pielea își pierde apoi fermitatea și pot apărea și pete pigmentare.

Dacă aveți piele uscată, este important să luați măsurile corecte pentru a preveni și întârzia îmbătrânirea cutanată.

Îngrijirea specifică pentru pielea uscată

Acțiunile corecte

Pentru a curăța sau a demachia pielea uscată, este de preferat să alegeți un lapte sau o soluție de curățare ușoară cu pH neutru. Puteți combina apoi hidratarea și protecția cu o cremă sau un balsam hidratant pe bază de ceramide, acizi grași și vitamine.

Pielea uscată este în mod special predispusă la riduri. Vestea bună este că este posibil să întârziem aceste semne de trecere a timpului. Pentru a face acest lucru, puteți, de exemplu, să asociați cu tratamentul dvs. hidratant un ser cu obiective active anti-îmbătrânire sau anti-pete, cum ar fi retinolul sau acidul hialuronic.

Gesturi de evitat

Pentru a preveni deshidratarea pielii uscate, verificați duritatea apei de curățare pe care o utilizați. Nu că nu ar fi suficient, dar apele prea calcaroase atacă stratul superficial al epidermei.

Dacă folosiți săpunul, se recomandă săpunul blând, săpunurile tradiționale de calmare. Și mai presus de toate, nu utilizați produse astringente sau loțiuni bazate pe alcool, prea agresive pentru bariera hidrolipidică a pielii.

 

Load More Related Articles
Load More By Raluca Zdrobis
Load More In Health & Beauty

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

PRO sau CONTRA cezariană

După ce vestea că Andreea Bălan a suferit un stop cardio-respirator în timpul operației de…