Home Editorials Stop. Inhale. Exhale. Inspire. Restart. Let’s Do It, Romania!

Stop. Inhale. Exhale. Inspire. Restart. Let’s Do It, Romania!

13 min read

Trăim vremuri atipice, delicate, complicate, solicitante emoțional, personal, psihic, social și economic. Vremuri în care puterea lui „aici”, „acum”, „împreună”, „solidaritate”, „comuniune”, „toți pentru unul, unul pentru toți” au căpătat valențe nebănuite, la care nu ne-am fi gândit sau pe care le percepeam ca scenarii de film. Pandemia COVID-19 a provocat sentimente diverse: frică, frustrare, panică, suferință, tristețe, teamă de necunoscut, incertitudine față de viitor. Dar și focus pe propria persoană, apropiere de cei dragi, fie și de la distanță, descoperirea unor pasiuni noi, opritul din goana nebună după a face de toate, multe dintre ele inutile, din a fi „always busy”. Vreau să cred că am devenit cu toții mult mai conștienți de ce este important în viețile noastre și recunoscători pentru tot ce avem și pentru toate lucrurile pe care până nu demult consideram că le merităm, că ni se cuvin.

M-a impresionat solidaritatea companiilor, cetățenilor, mobilizarea oamenilor din toate sferele societății pentru a ajuta, a se implica, a face diferența în vremuri în care spitalele au avut nevoie de susținere, în care bătrânii nu putea ieși din casă pentru a-și procura alimentele necesare supraviețuirii, familii nevoiașe care au rămas fără surse de venit sau locuri de muncă. Încă o dată empatia, voluntariatul, bunătatea au învins și m-au făcut să privesc cu optimism că există speranță și că România poate fi unită!

Este încă un prilej să ne dăm seama cât suntem de vulnerabili, de lipsiți de control și fără putere. Un moment în care ar trebui să înțelegem că suntem atât de mici și că orice lucru simplu precum o plimbare, o îmbrățișare, o masă la restaurant sau o călătorie în orice colț al lumii devine un lux.

Mie mi-a fost dor să ies în natură, să mă bucur de aer curat, de păduri, de o plimbare pe faleza Dunării la mine acasă la Brăila, de orele întregi petrecute pe străzi ale Bucureștiului pe care mă pierdeam alături de prietenii mei, de străzile prietenoase ale Brașovului sau un roadtrip până în Vama Veche. Și mai presus de atât, aveam foarte multe planuri și proiecte împreună cu colegii de la Let’s Do It, Romania! Totul a stat pe loc dintr-odată. Natura era astfel eliberată de efectele acțiunii oamenilor: mai puțină poluare, fără alte deșeuri aruncate în natură, în ape, în orașe.

Pentru noi, 2020 este anul în care sărbătorim 10 ani de la prima Zi de Curățenie Națională și ne dorim să o petrecem alături de voluntarii noștri dragi, împreună pentru o țară mai curată, frumoasă și responsabilă. Anul acesta, ar trebui să ne întâlnim la curățenie pe 19 septembrie, alături de alte 170 de țări din întreaga lume. Situația actuală însă ne face să ne punem semne de întrebare dacă acest lucru este posibil. Siguranța voluntarilor a fost și continuă să fie prioritate pentru noi, de aceea, așteptăm un răspuns oficial al autorităților. Până atunci însă, nu renunțăm la visul nostru de a trăi într-o Românie fără deșeuri și putem face acest lucru fără a fi expuși pericolelor. Putem fi voluntari digitali! Adică atunci când mergeți pe drumurile României, în păduri, pe munți, dacă vedeți deșeuri, le puteți încărca în aplicația TrashOut, pe care vă recomand să o downloadați în telefon. Noi trimitem sesizările voastre către autorități prin Platforma 4b, iar acestea vor reveni cu un răspuns și o soluționare a problemei în 30 de zile.

Puteți fi voluntari digitali și comunicând constant pe rețelele voastre de socializare mesaje de responsabilitate socială, de protejare a mediului și fiți convinși că nu e în zadar, acțiunile fiecăruia dintre noi lasă urme în jur.

Mai cred și că atunci când mergeți în natură în excursii, în mod evident, trebuie să lăsați curat. Însă, dacă se întâmplă să găsiți deșeuri aruncate necorespunzător, asigurați-vă că aveți un sac la voi și strângeți urmele nepăsării altora. Cu siguranță, pădurea, dealul, muntele și plaja își vor căpăta frumusețea prin acest simplu gest.

În toți acești 11 ani de existență, Let’s Do It, Romania! a reușit un lucru extrem de important: să unească toate palierele societății care împreună să contribuie la o țară în care schimbarea vine din acțiunile tuturor celor care trec de la vorbe la fapte. În fiecare an, la fiecare acțiune, ne bucurăm de implicarea autorităților centrale și locale, ONG-uri, companii, operatori de salubritate, persoane publice și influenceri, mass-media.

Am pornit de la o idee nebunească și am reușit cu cei peste 1.9 milioane de voluntari care ne sunt alături să creăm cea mai mare mișcare socială din România. Și sunt mândră că am scris această poveste, că nu a rămas doar un link pe YouTube, ci a devenit un vis frumos pe care îl trăim de la an la an.

Recomand fiecărui om cu care interacționez să facă voluntariat pentru că face minuni, atât pentru tine însuți, cât și pentru cei pe care îi ajuți, schimbă oameni, societăți, mentalități.

Perioada pe care o trăim ne învață un lucru important în plină criză: să trăim fiecare clipă la intensitate maximă, dar cu responsabilitate, ca pe o șansă unică la o nouă viață, într-o planetă suprapopulată și afectată de schimbările climatice și acțiunile nocive ale omului.

Sper ca pe 19 septembrie să ne fim aproape la Ziua de Curățenie Națională Let’s Do It, Romania!, echipați cu măști, mănuși și saci, parte a unei mișcări globale menite să facă bine Pământului și pe noi toți oameni mai buni.

There is no Planet B! Be the change! Be a DOER!

Let’s Do It, Romania! We can do it, Romania!

Text: Anamaria Hancu, co-inițiator și board member Let’s Do It, Romania!

Anamaria Hâncu este Talent Manager la Global Records și parte din echipa de management de aproape 9 ani. Global Records este una dintre principalele case de discuri din România care reprezintă artiști de top precum INNA, Antonia, Carla’s Dreams, The Motans, Irina Rimes, Alina Eremia, Vanotek și alții.

Anamaria este co-inițiator și board member Let’s Do It, Romania!, cea mai mare mișcare socială din țară, un proiect de voluntariat care a strâns, în cei 10 ani, peste 1.9 milioane de voluntari care au făcut curățenie în România.

Citește în continuare Climate change. Time to change. Be the change.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Faydee și ANTONIA lansează piesa “Bahebek”

“Bahebek” este un imn al iubirii, plin de energie, care te va face să dansezi pe rit…