Home Fashion Sabinne lansează proiectul „A SENSE OF WONDER”, explorarea simțului mirării

Sabinne lansează proiectul „A SENSE OF WONDER”, explorarea simțului mirării

12 min read

Sabinne ne întâmpină în continuare cu povești noi, pline de tâlc. Designerul Sabina Georgescu a strâns timp de doi ani piese din denim uzate sau nefolosite, cu intenția ca acestea să fie restilizate, reciclate și transformate în mod creativ în piese vestimentare vibrante. Astfel s-a născut proiectul „Sense of Wonder”, care s-a conturat în jurul ideii de explorare a simțului mirării. Descoperă în continuare mai multe detalii despre concept, materialele folosite și o parte din editorialul care a pus în valoare acest efort creativ.

Copyright © SABINNE ® 2023 All rights reserved
Concept

Energia vitală rezidă în explorarea simțului mirării. Starea de grație este pentru om această eternă curiozitate copilărească.

Să nu te oprești niciodată din mirare.

Să ai mereu capacitatea de a te întreba, de a fi curios, de a te mira în fața a ceea ce îți este dat să vezi, să experimentezi, să înveți, să trăiești.

Să nu vezi această capacitate ca pe un atribut strict al copilăriei.

A fi adult nu înseamnă să uiți să te miri, să te blazezi în fața realității, să nu mai ai curiozitatea autentică de a cerceta. Maturitatea înseamnă modul în care îți explici și abordezi realitatea, nu lipsa de mirare în fața acesteia.

Aceasta ”mirare” este însăși esența vieții. Atunci când încetezi a mai fi curios în ceea ce privește realitatea, mediul care te înconjoară, atunci începi să mori în spirit.

Chiar dacă ți-ai explicat pe de-a-ntregul un fenomen, sau ai ajuns să înțelegi de unde vin anumite sentimente, acest fapt nu implică blazarea în fața lor. Faptul că știi la ce să te aștepți nu te poate împiedica să te miri, să te bucuri, să fii curios în momentul în care se declanșează din nou. Chiar daca știi cum se produce ninsoarea sau cum se simte atunci când te îndrăgostești, tot există o anticipație, o fibrilație a simțurilor, o ”mirare” atunci când au loc din nou fenomenele menționate.

Energia aceasta a curiozității, a jocului ne va duce către joaca de-a texturile, jocul cu volumele, explorarea de noi forme, crearea de noi structuri, tratarea materialelor cu diverse substanțe.

Inspirație

Câteva repere din natură ne-au captat atenția.

Procesul prin care valurile mării se lovesc de stâncile falezelor înalte continuă la nesfârșit, apa erodează structurile naturale masive și aparent ”de neclintit”, se creează noi forme, structurile evoluează natural către altele, organismele se regenerează continuu. Aceste ”structuri infinite” (formațiuni care nu încetează să se dezvolte, să crească, să evolueze) fascinează
imaginația.

Designerul intenționează să recreeze prin intervențiile asupra materialelor folosite construcția de structuri tridimensionale și alternanțele contrastante de texturi aspectele legate de acest proces natural fără sfârșit (spuma mării, aspectul stâncilor calcaroase, micro-organismele marine sunt surse de inspirație).

Materialele folosite

În principal, la realizarea ținutelor se vor folosi materiale naturale, bumbac, denim (recuperat, restilizat), organza și voal de mătase pentru crearea efectelor imaginate de designer în etapa de proiectare.

Despre denim s-a discutat mult și se cunoaște faptul că este nevoie de 15 000 litri de apă ca să uzi bumbacul necesar pentru a face o pereche de blugi. Așa că, prin acest proiect, s-a intenționat găsirea unor soluții de reciclare pentru piese vestimentare din denim deja existente și transformarea lor în ceva actual și inovator.

Designerul abordează de obicei alăturările contrastante de texturi, volume sau culori. Și în acest proiect, intenția este de a continua această tradiție, în ideea că materialele contrastante (aspect fin/ dur, transparent/ opac, mat/ lucios) se pun unele pe celelalte în valoare, creând impresii vizuale puternice. Pentru un plus de culoare, inspirându-se din organismele subacvatice colorate, se vor folosi accente din materiale ce reflectă lumina.

Designerul își propune să realizeze ținute atipice însă adaptate și pentru viața de zi cu zi, nu doar pentru podium sau expunere în cadrul unor evenimente artistice.

Aspectul sustenabil

Intenția este de a realiza o colecție sustenabilă, de aceea în proporție de 80% se vor utiliza materiale ce provin din piese de îmbrăcăminte deja existente, în esență, ne referim la denim. În decursul anilor, am recuperat, din garderoba personală sau a familiei, dar și din donații și colaborări, o cantitate deloc neglijabilă de piese vestimentare din denim (jeans, rochii, fuste, jachete, etc) care nu mai pot fi folosite din cauza deteriorării, demodării sau a dimensiunilor care nu mai corespund siluetelor purtătorilor. Prin urmare, vom folosi diverse tehnici, fie de tratare a denimului (decolorare, șlefuire, franjurare, pictare, etc), precum și tehnici de colaj, drapaj și diverse cusături pentru a crea noi structuri textile tridimensionale, noi texturi interesante și a le da o nouă viață, mai spectaculoasă. Vom alterna denimul cu alte materiale fâș, paiete, tulle, pentru a reuși să exprimăm conceptul și să creem ținute complete, actuale, atractive, atipice, dar purtabile.

După croirea tiparelor, rămășițele de material vor fi integrate în noi structuri, prin tehnica de colaj sau prin diverse metode de coasere, pentru a minimiza pierderile și a avea o colecție ce tinde spre ”zero waste”. De asemenea, se pot realiza accesorii mici (bustiere, sutiene, bandane, eșarfe, bretele, cercei, încălțări, accesorii pentru cap, etc.) pentru a integra și aceste bucăți mici de material.

Publicul-țintă

Ne dorim ca elementele acestei colecții să poată să fie abordate de orice gen, nu ne impunem să creăm pentru o anumită categorie de siluete sau genuri, țintim persoanele curioase, libere în gândire, cu simț al auto-ironiei, care se simt bine în propria piele și au un stil personal foarte bine definit. Colecția vine în continuarea valorilor brandului Sabinne, susținându-le în continuare: creativitate, inclusivitate, sustenabilitate.

Credite pentru sesiunea foto-video:

model: Rebeca Bumputu
make up artist: Ileana Dobrota
tinute: SABINNE
foto: Andrei Ivan
video: Marius Tudose
directie artistica: Sabina Georgescu
producatori: Marius Tudose și Sabina Georgescu

Citește în continuare INTERVIU │ Lucian Broscățean, curator RDW 2023: „Astfel de festivaluri sunt ca o oglindire a ceea ce înseamnă, la un moment dat, industria modei.”

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Fashion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Focus on Romanian Designers: prezentare de modă și lansarea ediției de vară Fashion Premium Magazine

Fashion Premium Magazine continuă promovarea designerilor români și a creativității autoht…