Home Designers Regina tricotajelor, Sonia Rykiel, imagine iconică a modei

Regina tricotajelor, Sonia Rykiel, imagine iconică a modei

13 min read

Deși a intrat în lumea modei din întâmplare, Sonia Rykiel a reușit de-a lungul vieții  să dezvolte un adevărat imperiu în domeniul fashion-ului. Cunoscută ca fiind regina tricotajelor, creatoarea de modă ce se trage dintr-o mamă româncă și un tată polonez, a fost și va râmane pentru noi toți, o imagine iconică a modei!

Părul roșu venețian, ca o erupție solară, dublă aură de lumină, privire, atitudine, abordare naturală, imaginea fashion pe care vrei, nu vrei o păstrezi în memorie pentru că odată zărită ți-a secționat retina iremediabil, ea a fost Sonia Rykiel.

Se naște la Paris pe 25 mai, dintr-un tată evreu polonez și o mamă evreică romano-rusă. Este cea mai mare fată dintre cele cinci surori ale familiei Flis. Între 10 și 15 ani, Sonia și familia sa traversează cel de-al doilea război mondial, perioada grea și traumatizantă pentru întreaga omenire și mai ales pentru evreii din Europa ocupată de naziști. Deși declară că razboiul i-a furat copilăria, Sonia Rykiel nu a făcut niciodată un subiect din această perioadă a vieții ei.

La numai 17 ani începe să lucreze ca decoratoare, amenajând vitrinele cu țesături ale unui lanț de magazine. Se căsătorește cu Sam Rykiel în 1953, patronul lanțului de magazine la care lucrează și are doi copii: Nathalie și Jean-Philippe.

Intrarea în lumea modei a Soniei Rykiel s-a făcut din întâmplare. Fiind însărcinată la 28 de ani, a constatat că vestimentaţia pentru gravide nu corespunde noii sale siluete şi îşi doreşte să o pună în evidenţă ca pe o stare de graţie tipică femeii. Ia legătura cu un furnizor italian al soţului său pentru a-i confecţiona un pulover. Gri, simplu, mulat, puloverul îi place atât de mult, că după ce-l poartă îl pune la vânzare în magazinul soţului său. Acesta nu doar că se vinde imediat, ci declanşează Soniei ideea de a se apuca de design vestimentar. Astfel a fost creată prima sa colecţie de tricotaje, pe care iniţial le comercializează în magazinele soţului său – Laura. Colecţia are un real succes, iar patru ani mai târziu ia naştere societatea Sonia Rykiel. În mai 1968 deschide primul boutique Rive Gauche, pe strada Grenelle, în Paris.

Printre clientele ei de la acea vreme se numărau Catherine Deneuve, Audrey Hepburn și Brigitte Bardot. În 1977 colaborează cu Les 3 Suisses pentru al cărui catalog realizează prima sa colecţie de masă. În 1978 Sonia Rykiel îşi lansează primul parfum 7eme sens, iar ulterior dezvoltă secţiunea de parfumerie şi produse cosmetice ale casei lansând în 1987 linia Sonia Rykiel Parfum Beaute. În jurul anilor ’90 compania îşi diversifică activităţile în lumea fashion-ului şi în 1990 ia naştere linia Sonia Rykiel Enfant, iar în 1990 debutează Rykiel Homme. Tot în această perioadă se lucrează la producţia de accesorii Sonia Rykiel Accessoires şi la linia de încalţăminte Sonia Rykiel Chaussures.

Timp de zece ani, îmi spuneam în fiecare zi că mâine mă voi opri. Asta denotă că n-am habar de nimic. Tot timpul m-am gândit că voi termina prin a mă demasca.

În 2008, pentru celebrarea a 40 de ani a casei Sonia Rykiel este organizată o aniversare fastuoasă. Treizeci dintre cei mai mari creatori de modă realizează piese vestimentare care reprezintă femeia, spiritul, stilul Sonia Rykiel. Defilarea are loc în parcul Saint Cloud.

După o colaborare cu reţeaua H&M pentru o colecţie de lenjerie, în februarie 2010 compania Sonia Rykiel lansează o linie vestimentară adresată publicului larg al renumitului detailist. Colecţia este numită “ Sonia Rykiel pour H&M ” și este disponibilă în 200 de magazine din toată lumea. Colecţia cuprindea bikini dungaţi, rochiţe negre asimetrice, salopete rochii-pull, leggings, pulovere, cardigane, veste, fuste, sorturi şi este realizată sub imperiul cromatic “pop şi acidulat” al Soniei – negru, fucsia, galben canar, roz pal, alb, dungi, strasuri. Defilarea este organizată la Grand Palais în Paris.

În prezent, compania are 65 de boutiques Sonia Rykiel și 1700 puncte de vânzare în toate marile metropole ale lumii, de la New York la Tokyo, de la Paris în Dubai. Casa Sonia Rykiel are 365 de angajați și distribuie produse în 30 de țări.

Sonia Rykie este inițiatoarea unui stil fashion a cărui caracteristică este ”Non-fashion” sau cum ar zice francezii ”Demode”. De o libertate spirituală aproape patalogică. Revoluționează prin alegerea materialelor, ea nu iubește excesiv țesăturile, dar adoră tricoturile, jerseul, muselina, dantela. Țesăturile sunt rigide, amorfe, nu au viață. Tricotul, jerseul transmite tandrețe, se mulează, iubește linia corpului, curge, ia, și dă viață. Țesăturile sunt tipare, jerseul reprezintă libertate, dar și creațiile ei din țesături sunt ample, lejere, fragile, având ceva din neliniștea și freamătul tricotului.

Sonia Rykiel se remarcă prin tehnicile de croitorie, fără tivuri, fără cusături duble. Combină culorile cu un curaj nemărginit. Negru și roșu sunt culorile sale de definiție. Prezentarile de modă făcute de ea sunt unice datorită faptului că modelele erau puse sa zambească, ceea ce iți inducea o stare de bine și te facea să pleci de la show cu zambetul pe buze.

Stilul Soniei Rykiel are glamour și umor, neglijență căutată și rafinament mascat, maturitate și infantilitate. Personalitate polifațetată și vulcanic creativă, dezvoltă un imperiu în domeniul fashion-ului, care funcționează și astăzi independent sub conducerea fiicei sale, scrie și publică genuri literare diverse, cochetează cu filmul, teatrul, design-ul de interior, se ocupă de gastronomie, se implică în activități de caritate, abordează practic domenii culturale diverse și uneori divergente.

Sonia iubește să scrie, pe material sau pe hârtie, are multe de spus. Abordează multe genuri literare (eseistică, ficțiune, artă, poezie, literatură pentru copii). Prima sa carte a fost intitulată “Și eu o voiam goală”, apare în 1979, urmată de “Sărbatorirea a 20 de ani de modă” în 1988, povești pentru copii în volumul “Tatiana” 1993, “Buzele roșii” și “Casanova era femeie” în 1996.

În 1994, în regia lui Robert Altman interpretează în filmul “Pret-a-porter” propriul său rol alături de Anouk Aimee, în rolul principal. În domeniul dramaturgic este producatoarea piesei “Caigula” a lui A. Camus, în care personajele masculine sunt îmbrăcate în creațiile Rykiel. Ulterior realizează costumele music-hall-ului “Cele 10 porunci” de d’Elie Chouraqui.

În 1982 participă la redecorarea hotelului Crillon din Place Concorde. Decorează holul, barul și câteva camere în colaborare cu celebrul sculptor si ebenist Cesar. Tot în calitate de decoratoare de interioare, reface interioarele hotelului Lutetia redându-le aspectul anilor ’30.

Se implică în probleme umanitare, militând pentru condiții decente ale persoanelor specializate și a celor cu dizabilități. Împreună cu arhitectul Maxime d’Angeac și sprijinul Consiliului Național pentru Persoanele cu Handicap amenajează camere noi la Spitalul American de la Paris.

În urmă cu trei ani, la vârsta de 86 de ani, pierde lupta cu boala Parkinson și ne părăsește, lăsând întreaga lume a modei și nu numai cu un gol imens.

sonia rykiel

Citeste si Christian Dior: Designerul visurilor.

Load More Related Articles
Load More By Cristina Anti
Load More In Designers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

Colecția de bijuterii Disney x Pandora ne încurajează să alegem un stil impunător

Vara aceasta, Pandora celebrează „Regele Leu”, cel mai nou film Disney, regizat de Jon Fav…