Home Fashion Shows Noua generație de creatori de modă la Gala MDVTM 2024

Noua generație de creatori de modă la Gala MDVTM 2024

26 min read

Programul de Modă-Design Vestimentar al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara a organizat luna aceasta Gala MDVTM 2024. Acest eveniment a permis publicului să admire pe podium colecțiile vestimentare ale absolvenților din promoția 2024, atât de la nivel de licență, cât și de masterat.

Colecție Popescu Denisa Adelina-Chiari. Foto: Ewald Gruescu

Creațiile prezentate au reflectat o gamă variată de teme, de la optimism și sofisticare, la îndrăzneală, rafinament, ironie, sensibilitate și curaj, oferind o perspectivă asupra viziunii acestei generații și a legăturii lor cu lumea actuală.

Organizat în colaborare cu Iulius Mall, evenimentul a avut loc pe 4 iulie 2024, la Iulius Congress Hall din Timișoara.

Coordonatori de proiect au fost Lect.univ.dr. Sandra Chira și Lect.univ.dr. Cristina Lazar.

Echipa de proiect: Asist.univ.dr. Andreea Pleșa, Conf.univ.dr. Andreea Palade, Lect.univ.dr Eugenia Riemschneider, Lab.drd.Mihaela Vișovan.

Coordonatori proiecte de absolvire: Conf.univ.dr. Andreea Palade, Conf.univ.dr. Valentina Ștefănescu, Lect.asoc.dr. Corina Mutu, Lect.univ.dr. Cristina Lazăr, Lect.univ.dr. Sandra Chira,Lect.univ.dr. Eugenia Riemschneider.

În continuare, află mai multe despre absolvenții Programului de Modă-Design Vestimentar al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara și despre colecțiile prezentate la Gala MDVTM 2024. Vizitează instagram @revista_fpm pentru imagini de pe podium.

Grecu Roxana- Song for Lacie

Coordonatori  – Lect. univ. dr. Cristina Lazăr, Lect. asoc. dr. Corina Mutu

SONG for LACIE sau a trăi în universul unui personaj fictiv, a aspira spre o lume a fantasticului, a poveștilor, cu totul diferită de cea reală, din care mulți își doresc să evadeze. Imaginația poate fi percepută ca și un loc de joacă al propriei minți, unde toate ideile și gândurile creative devin posibile, oferă șansa de a explora, prin visuri, tot ceea ce se află din colo de realitate.

Colecția spune o poveste similară celei din anime-ul  Pandora Hearts. vorbește despre copilărie și escapism, despre prieteni imaginari și personaje preferate, despre intrigi, jucării și haine desenate în stilul Goth Lolita, atât de iubit de către fanii culturii manga și a anime-urilor japoneze.

Porțile către lumea reală sunt închise, oferind posibilitatea de a evada din aceasta și a găsi un refugiu în propria utopie, în propria lume a minunilor.

Țuțul Ramona- Sweet misterious

Coordonatori – conf.univ.dr. Andreea Palade, Lect.univ.dr. Eugenia Riemschneider

Colecția Sweet Misterious împletește două aspecte umane contrastante: una puternică, masculină, misterioasă, dramatică și una romantică, boemă, delicată. Libelulele brodate și aplicate, elemente ce se regăsesc aleatoriu în ținutele pastelate, sunt, prin modul în care acestea își schimbă culoarea de-a lungul vieții un simbol al versatilității feminine. 

Hoza Alina – Construiți imperfect 

Coordonator – Lect. univ dr. Cristina Lazăr

Colecția “ Făcuți imperfect ” ilustrează, cu instrumentele design-ului vestimentar, filozofia wabi-sabi. În religia budistă acest concept abordează percepția umană asupra frumosului văzut în imperfecțiune, aprecierea incompletului și a impermanentului în natură.

Mai puțin este mai mult spune WABI SABI invitând la conștientizarea naturii trecătoare a lucrurilor pământești Estetica modestă și rustică, sensibilă și melancolică a colecției oferă sentimentul de împlinire spirituală prin îmbrățișarea acestei lumi imperfecte. Ciobit, asimetric, nefinisat sau texturat, este o dovadă că undeva, in lumea asta hipertehnologizată mai există amprentă umană.

Besenszky Gabriela-Maria – Acum și Atunci

Coordonatori – Lect. univ. dr. Cristina Lazăr, Lect. asoc. dr. Corina Mutu

Acum și Atunci” este o colecție anti-design, o explorare avangardistă a modei  sustenabile, realizată din denim reciclat, inspirată de estetica underground a stilului OPIUM, promovată pe rețelele de socializare, in special Tik-Tok.

Stilul opium înseamnă neînregimentare, creativitate, experiment slow fashion și nonconformism, înseamnă exprimare liberă a identității personale.

 Meseșan Brândușa- The 60’s oldies but goldies

Coordonatori – Lect. univ. dr. Eugenia Riemschneider, Lect. asoc. dr. Corina Mutu

Colecția THE SIXTIES-Oldie but Goldie propune o incursiune în decada anilor ’60. Ea transpune, într-un limbaj contemporan, accesibil și relevant pentru tinerii de azi, energia și libertatea creativă, ”spiritul epocii”. Moda a fost întotdeauna o oglindă fidelă a schimbărilor sociale și culturale, oferind o platformă vitală pentru exprimarea identității personale și de grup social.

Influențată de pop art, suprematism și stilul space age, colecția vorbește despre tinerețe, curaj, emancipare, structurând formele geometrice și culorile vibrante, în siluete minimaliste, cu un aer vintage, creând o punte accesibilă între inovațiile de design ale acelor vremuri și modelele estetice contemporane

 

Rusu Victoria – ARTIFACT

Coordonator – Lect. univ. dr. Sandra CHIRA 

Fiecare obiect pe care îl atingem devine un vas, purtând șoapte de amintiri și ecouri de emoții. Colecția ”ARTIFACT” este dedicată celor care dezvoltă un atașament profund pentru obiectele personale, recunoscând valoarea sentimentală pe care acestea o poartă.

Dacă ne pierdem amintirile, ne pierdem și noi. Trăim în prezent și ne interogam trecutul, amintirile, căutăm sensuri și semnificații în obiectele pe care le păstrăm, ca martori  ai trecerii noastre prin lume.

Ambruș Magdalena – Rapsodie

Coordonatori – Lect. univ. dr. Eugenia Riemschneider, Lect. asoc. dr. Corina Mutu

Proiectul de licență ”RAPSODIE” propune o colecție resort, de vară, dedicată femeilor care iubesc libertatea, lumina, culorile florilor, celor care apreciază integrarea elementelor naturale în designul vestimentar și înțeleg legătura profundă dintre frumusețea mediului înconjurător și cea a femeii contemporane.

Paleta cromatică și broderiile realizate manual pun în evidență stilul romantic, boho-chic, feminitatea și frumusețea naturii, elementele care a inspirat colecția.

Fuziunea dintre broderia tradițională și siluetele contemporane, conferă o identitate distinctă colecției, promovând conceptul slow-fashion și o viziune holistică asupra modei.

 Popescu Denisa – Chiari

Coordonator – Lect. univ dr. Cristina Lazăr

Proiectul de licență propune o colecție cu o narațiune bazată pe experiențe personale și pe poveștile celor afectați de malformația Chiari, cu un mesaj pozitiv care pune accentul pe unicitatea indivizilor și pe nevoia de a accepta și îmbrățișa diferențele, de a trata și depăși traumele fizice și emoționale prin forță și reziliență.

Fiecare ținută vestimentară comunică povestea unei persoane aflate în etapa de vindecare, fiecare piesă este mărturie a traumelor și durerilor suferite, a determinării de a continua recuperarea. Transpunerea în material textil a segmentelor anatomice afectate de malformația Chiari și reprezentarea grafică a  radiografiilor RMN devin motive care evocă fragilitatea și puterea corpului uman, demonstrează puterea artei de a vindeca și  a transforma vieți.

Bodale Rahela – Denim Heart

Coordonatori – Conf.univ.dr. Andreea Palade,  Lect.univ.dr. Eugenia Riemschneider

Colecția ”Denim heART” conectează, într-un discurs narativ atipic, experiențe de viață, emoții, amintiri, trăiri și sentimente. Ea cartografiază aceste amprente personale prin asocierea de materialitați, texturi si, experimente textile, într-o poveste, care trece dincolo de modă, despre durabilitate, reziliență, sustenabilitate, adaptabilitate și auto-descoperire, cu două personaje. 

Denim-ul construieste o interfață solidă, recognoscibilă, între inima vulnerabilă, sensibilă și o realitate cotidiană,  imperfectă și uneori agresivă. Cicatricile inimii povestesc despre trecutul și prezentul fiecărui individ.

Buza Gabriela – ECOconscious

Coordonator – Conf. univ. dr.  Valentina Ștefănescu

ECOnscious este o colecție de modă care îmbină sustenabilitatea, expresia artistică și designul avangardist.  Înrădăcinată în etosul reciclării și al conștiinței ecologice, colecția îmbrățișează tehnici mixte, prezentând o combinație armonioasă de broderii cu diverse modele, culori și elemente de colaj textil. Inspirația provine din natură, încorporând texturile și culorile acesteia. Verdele pământiu, albastrul lagunelor și pastelurile cerului se regăsesc în paleta cromatică a colecției. Croielile inspirate de kimono conferă o notă eterică și feminină, creând o estetică transculturală.  Transparența este prezentă în detalii, nu doar în sens literal, ci și metaforic, deoarece colecția își propune să fie o reflectare transparentă a călătoriei sale ecologice.

Rus Roxana – Imperfect Barbie is perfect

Coordonatori – Conf.univ. dr. Andreea Palade, Lect. univ. dr. Eugenia Riemschneider

Păpușa Barbie, trendul „Barbiecore” și  estetica roz au devenit elemente de bază în modă si  în peisajul social și cultural contemporan.

Colecția “Imperfect Barbie Is Perfect”  poartă un mesaj esențial pentru o femeie obișnuită: iubirea de sine și acceptarea, le dă putere să recunoască că toate sunt ca Barbie în felul lor unic, strălucind puternic în viața lor obișnuită, indiferent dacă se conformează idealurilor convenționale de frumusețe sau îndeplinesc așteptările societății.

Feminitatea și sensibilitatea, emoțiile pozitive, optimismul, încrederea în sine, sentimentul emancipării, starea de spirit pozitivă, desenează un traseu vibrant pe care fiecare femeie întâlnește o Barbie, un stereotip al perfecțiunii feminine ce poate fii interpretat și modelat după propriile percepții asupra frumuseții.

Balint Francisca – CyberWest

Coordonatori – Lect. univ. dr. Cristina Lazăr, Lect asoc dr. Corina Mutu

Colecția ”CYBERWEST” prezintă un contrast puternic intre două lumi, între vechi și nou, intre utopie și realitate.

Cyberpunk-ul este un stil și o estetică distopică, dintr-un viitor imaginar, plin de implanturi cibernetice, în care tehnologia si inteligenta artificiala domină în totalitate America Vestului sălbatic înseamnă cowboy, tradiție, natură, realitate.

Colecția “CYBERWEST”, caută legăturile dintre industria jocurilor video, dinamică, creativă și foarte prolifică și domeniul design-ului de modă, cel care a găsit de ceva vreme, un mod de expunere a creațiilor vestimentare, la fel de prolific, construind caractere, narațiuni și îmbrăcăminte pentru eroii acestor jocuri. Consumatorii de jocuri video, extrem de numeroși devin astfel potențiali consumatori de modă.

Guler Denisa – The way out

Coordonatori – Lect. univ dr. Cristina Lazăr

Colecția The way out exprimă dorința de a controla un sentiment copleșitor de nesiguranță și confuzie în relație cu viitorul. Viața este privită ca o călătorie cu multe și neștiute cărări, un labirint al anxietăților care pot fii controlate de gândire pozitivă și determinare în parcurgerea drumului și împlinirea scopului.

Piese vestimentare ready-to-wear completate de creații unicat, sustenabile, dezvoltă relații de materialitate și cromatică realizate cu atenție, pentru a induce serenitate, echilibru, responsabilizare prin utilizarea materialelor reciclate.

Mesajul transmis de colecția The way out, este că drumul vieții nu înseamnă claritatea și perfecțiunea fiecărui pas, ci bucuria și recunoștința de a fi prezent și de a îmbrățișa incertitudinea ca parte a călătoriei noastre.

Mujdar Violeta – Au spus florile

Coordonatori – Lector univ. dr. Sandra Chira

Florile sunt mesagerul intențiilor cu care ne sunt oferite, ele absorb emoții și reacționează conform acestora. Gândurile lipsite de puritate aduc cu ele transformări din bine în rău care au nevoie de purificare. Colecția vestimentară ”Au spus florile” este o reprezentare vizuală a ritualurilor de magie neagră care utilizează focul pentru a arde intențiile de iubire nesincere transmise prin flori și totodată evidențiază puterea interioară de a le anihila sau redirija.

Roșu Andrada- Tiempo

Coordonatori  – Lect. univ.dr. Sandra Chira

Colecția Tiempo este o continuare a preocupărilor legate de identitatea tradițională românească explorată deja în proiectul de licență Mignonette.

Noua colecție este o abordare mai elegantă – tradiție reinterpretată in mod minimalist pentru femeia contemporană. Inspirată din bogăția costumului tradițional bănățean, această colecție ready-to-wear aduce în prim-plan asocieri de materiale fine și naturale, culori rafinate, iar motivele tradiționale sunt transpuse într-un context contemporan, evidențiind frumusețea și diversitatea culturală românească.

Breje Florin- 100%

Coordonatori  – Lect. univ. dr. Sandra Chira

Plecând de la premisa ipotetică prezentată în filmul lui Luc Besson, Lucy, care explorează ipoteza ce s-ar întâmpla dacă am utiliza creierul la capacitate maximă, colecția 100% investighează și transpune în piese /obiecte vestimentare, fiecare etapă a evoluției capacității neuronale. Printr-o abordare conceptuală și experimentală, colecția utilizează tehnici neconvenționale în realizarea ținutelor, având ca obiectiv crearea unor piese vestimentare avangardiste, care să reflecte într-un mod artistic și sofisticat teoria din film

Gherman Denisa- Mardessa

Coordonatori  – Lect. univ. dr. Cristina Lazăr

Colecția vestimentară Mardessa este inspirată de frumosul port popular din Țara Oașului, foarte bogat în forme și expresii folclorice, situat la intersecția dintre spectaculos și originalitate.

Colecția este dedicată amintirii unei persoane dragi, o mătușă care a trăit o viață întreagă dedicată costumului tradițional, făcând din el o parte esențială a identității sale. Ca într-o Ladă de zestre, fiecare piesă din colecție îmbrățișează moștenirea etno-culturală a spațiului geografic al Oașului. Prelucrarea și interpretarea motivelor populare, a semnelor și simbolurilor arhetipale dar și siluetele nonconformiste derivate din costumul purtat la sărbători, transmit frumusețea autentică a portului tradițional.

Pașcalău Raul- Manmade Claws

Coordonatori  – Lect. univ. dr. Sandra Chira

Colecția genderless MANMADE CLAWS asociază metaforic capcana contemporană a succesului, cunoscută sub numele de Hustle Culture cu imaginea plantelor carnivore. Siluetele supradimensionate, conturate de linii organice agresive de croi, alături de o paletă cromatică dominată de negru cu accente cromatice saturate, ilustrează pierderea sinelui într-o realitate alterată de omniprezența digitalului, în care productivitatea reprezintă valoarea fundamentală a omului.

Gheorghe Marius- Superstar

Coordonator – Lect. univ. dr. Sandra Chira

Colecția SUPERSTAR este un tribut adus evenimentelor și personalităților care au făcut din cultura drag queen un fenomen cultural-artistic global, influent nu numai în modă, ci și în aspectele sale sociale, redefinind normele societale și promovând o mare acceptare și individualitate.

Superstar-urile colecției sunt mult mai mult decât personaje care prezintă estetica  extravagantă a modei drag, făcând-o mai accesibilă și mai atrăgătoare pentru un public mai larg. Ele reprezintă un instrument puternic de autoexprimare individuală, confruntându-se activ cu normele de gen profund înrădăcinate, subminând așteptările societății.

Performance art, makeup și fashion, este rețeta care sărbătorește comunitatea LGBTQ+ și omagiază performerii drag din întreaga lume: artiști care văd lumea, simt lumea și transformă acel sentiment în artă.

Citește în continuare UADFASHION 2024: Learn „the next level”.

Load More Related Articles
Load More By Echipa FPM
Load More In Fashion Shows

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

FEERIC HUB susține dezvoltarea tinerelor talente prin proiectul CROPS

FEERIC HUB a fost lansat public în 2022 ca răspuns la provocările economice și sociale gen…