Vineri, 17.03.2023, la ora 17,00, la Galeria Galateca din București va avea loc lansarea colecției INCOGNITO a creatoarei Florentina Giol, printr-un performance inedit susținut de diverși artiști.
Originară din Brăila, Florentina Giol este absolventă a Universității de Arte București, a lansat propriul brand in 2007, la Pret A Porter Paris. Creațiile Florentina Giol se regăsesc la Paris, Londra, Atena, Amsterdam și, desigur, în toată România.
INCOGNITO e un dresscode pentru artiști, un manifest pentru uniforma neagră impusă de rigorile industriei creative. Sau altfel spus, este cel mai bun mod de a simula invizibilitatea, fiind de fapt foarte evident.
Florentina Giol: „Mi-am dat seama în timp ce schițam diferite modele pentru un trenci masculin că mi-ar plăcea să concep o colecție pentru ei. Mai apoi am descoperit dorințele oamenilor activi, creativi care poartă negru: makeup și hair-stiliști, fotografi, actori, artiști care doresc să se evidențieze prin linii și croiuri originale. A venit momentul să creez o colecție masculină: INCOGNITO, un mix de elemente special create pentru bărbați, dar care pot fi purtate și de noi, femeile. Bluza LUI se poate transforma într-o rochie pentru EA. Jacheta lui o poate evidenția și pe EA, prin simpla aplicare a unui cordon”.
Lansarea colecției face parte din seria demersurilor în sprijinul designerilor autohtoni, denumite generic „Designer în Vitrină”, realizate de jurnalista Gianina Corondan în colaborare cu compania de producție foto și video Fotosfera condusă de artistul multimedia Marius Tudose, și organizate alături de Galeria Galateca din anul 2022, când a fost lansată platforma www.designerinvitrina.ro. Expunerea creațiilor designerilor autohtoni continuă și în 2023 . La lansarea primei sale colecții masculine veți putea astfel descoperi, de asemenea, propunerea pe care o oferă Florentina Giol în luna martie, în Vitrina amenajată special la Galateca.
Gianina Corondan: Îndemn românii să urmărească firul creativității născute aici, în România și să facă precum strămoșii noștri, care foloseau piese create de meșterii pricepuți ai gliei. Firul acesta s-a rupt și e crucial să-l refacem. Nu-i totuna că porți o haină împletită de tanti Vasilica sau una făcută pe vapor de Chi Na. Înainte de a te uita dincolo, aruncă o privire și aici, ia vezi, nu ți se potrivește mai bine o creație pe limba ta? Pe asta se bazează identitatea ființei în orice colț al lumii. Ajută-i pe ai tăi și te ajuți pe tine.
Din popor: De vrei să știi cum e oarecine, nu-ntreba departe, cată de vezi cum trăiește cu vecinii.
Proiect sprijinit de Galeria Galateca, artistul Multimedia Marius Tudose, Fotosfera, Bucuresti FM Radio și Revista FPM.
Sponsori: Poem Chocolat din Brăila, Domeniile Urlați