Maria Paltin nu este doar un designer de bijuterii, ci este și creatoare a unor piese unice, iar acest lucru joacă un rol semnificativ în redefinirea bijuteriilor de autor în România. Inspirată de natura înconjurătoare și de eleganța transmisă de mama și bunica ei și printr-o experiență artistică acumulată de-a lungul mai multor ani, Maria s-a impus cu un stil aparte, caracterizat prin rafinamentul porțelanului alb, înnobilat cu accente de aur. În acest interviu, am discutat despre procesul ei creativ, influențele estetice și modul în care fiecare colecție devine o declarație artistică. Creațiile sale, expuse atât în țară, cât și internațional, reflectă un dialog între tradiție și inovație, fiind emblematice pentru scena designului contemporan.
A fost creația întotdeauna parte din viața ta?
Pot spune că da, întotdeauna mi-a plăcut să creez și să lucrez cu mâinile. E o pasiune pe care am avut-o încă din copilărie, am pictat întotdeauna globuri, mărțișoare, conuri de brad, am asamblat copăcei din sârmă aurie și mărgeluțe furate de la mama mea.
Ce te-a făcut să alegi designul de bijuterii ca expresie artistică? Cum a fost acest drum?
Bijuteria a venit cumva natural, probabil fiind influențată de ceea ce am văzut acasă încă din copilărie la mama și bunica mea, care erau tot timpul elegante. Dragostea pentru bijuterii fine mi-a fost indusă înca de mică.
Într-o manieră ce apoi s-a dovedit a fi serioasă , m-am apucat de bijuterie în 2009 când am terminat Facultatea de Arhitectură. Cu materialele rămase de la macheta de diplomă am început să să mă joc și în scurt timp am realizat că joaca mea place și altora.
În 2018 când am atins prima dată porțelanul ud și rece am realizat că asta trebuie să fac de-acum înainte și lucrurile au venit ușor și absolut natural.
Care sunt elementele care conturează estetica bijuteriilor create de Maria Paltin?
Cel mai mult îmi place contrastul între între lis și striat, între mat și lucios, între porțelan alb lăptos și neted și aurul strălucitor care îl înnobilează. Încerc să nu creez doar piese frumoase din punct de vedere estetic, ci și ca fiecare colecție să transmită un mesaj puternic pe care purtătorul să-l înțeleagă și să si- l poată asuma. Mesajul fiecărei colecții vine dintr-o zonă intimă și foarte personală a vieții mele. Fiecare piesă poartă amprenta mea atât fizic, cât și simbolic.
Cum îți alegi materialele și culorile? De ce ai optat pentru porțelan cu accente de aur/argint și cum consideri că aceste alegeri influențează calitatea lucrărilor tale?
Simt că porțelanul alb are capacitatea prin subtilitatea și delicatețea lui să transmită cel mai bine mesajul colecțiilor mele, dar probabil că sunt influențată și de vasele de porțelan translucide cu care am crescut, acele cești fine înnobilate cu aur pur.
Există anumite surse de inspirație sau teme care revin în mod frecvent în activitatea ta?
Natura este o sursă infinită de inspirație: orice nervura, orice frunză, orice unduire, poate deveni inspirație. Evident că nu încerc niciodată să concurez cu frumusețea și perfecțiunea naturii, fiecare piesă pe care o creez poartă amprenta stilului meu și al trăirilor mele din momentul creației.
Care dintre colecțiile tale este cea mai dragă sufletului tău și de ce? Există o poveste sau un concept special în spatele acestei colecții care o face să fie unică pentru tine?
Cred că cea mai dragă este prima mea colecție unitară, colecția Purple heart inspirată dintr-o plantă considerată absolut banală, creată prin așezarea multor piese identice una întra alta pentru a crea un ansamblu perfect.
O altă colecție pe care o iubesc este ultima colecție pe care am creat-o și care se numește City Shades. Aceasta este o colecție complet diferită de ceea am făcut până acum, foarte geometrică, cu suprapuneri și cu multe unghiuri drepte. Este o colecție cu skyline-ul unui oraș ce vibrează plin de vieți și de povești neștiute pe care cred că suntem datori să încercăm să le aflăm.
Procesul creativ poate fi terapeutic pentru mulți artiști. Cum ai descrie experiența ta în atelier?
Da, este cunoscut faptul că lucrul cu porțelan este terapeutic , dar pentru mine la fel de terapeutic este și întregul proces de de creație și de concepere a unei noi colecții. Momentul zero în care o nouă colecție se creionează în minte, este bucurie pură.
Ce fel de povești spun obiectele create de tine? În mod ideal, ce trăire ai vrea să trezească creațiile tale în cei care le descoperă?
Vreau să cred că toate piesele mele dau forță și curaj purtătorului, încerc întotdeauna să includ contrastul între fragilitate și delicatețea porțelanului și puterea și forța conceptului din spatele creației. Evident că fiecare piesă este gândită să dea un plus de eleganță și rafinament.
Care sunt momentele sau experiențele care te fac să te simți cu adevărat mândră de tot ce ai realizat până acum ca designer de bijuterii?
De fiecare dată când o persoană probează o piesă creată de mine și văd bucuria și încântarea pe chipul acesteia, știu că toată truda mea și-a atins scopul.
Cum vezi locul bijuteriilor în industria modei și artei din România? Există tendințe sau schimbări pe care le observi în acest domeniu?
In ultima perioadă observ o înclinație tot mai mare spre bijuteriile fine și asta nu poate decât să mă bucure- pentru că publicul român este un consumator de bijuterii fine de designer.
Din punctul meu de vedere bijuteria nu completează o ținută, rolul ei nu este acela de a completa un gol, rolul ei este unul bine stabilit și de sine stătător. Nu este un simplu artificiu estetic. Bijuteria este mult mai mult, aleasă corect ea poate spune o poveste.
Există anumite direcții sau colaborări pe care le ai în vedere pentru viitorul tău artistic?
Tot ce am realizat până acum, toate colaborările, toate piesele pe care le-am creat, întâlnirile cu oameni minunați, toate relațiile și legăturile consider că au fost cărămizi așezate perfect una peste cealaltă într-un drum care încă se scrie.
Bineînțeles că visez la un viitor plin de piese de porțelan purtate de oameni minunați și de ce nu, și elemente de decor, la instalații ce îmi poartă semnătura și ce înnobilează amenajări interioare elegante.
Citește în continuare și INTERVIU Olivia Addams: „În adolescență, am trecut prin perioade mai dificile în care simțeam nevoia să mă exprim, iar muzica a devenit refugiul meu”.