Home Editorials INTERVIU | Meet the young designers | Aldea Andreea

INTERVIU | Meet the young designers | Aldea Andreea

15 min read

Fă cunoștință cu o nouă generație de designeri care își propune să exploreze limitele creativității. Andreea Aldea face parte din categoria designerilor români aflați la început de drum, pregătiți să aducă o nouă energie în moda românească și să contribuie la menținerea caracterului relevant al sustenabilității.

Foto: Cătălin Muntean @airman.production
Câteva cuvinte despre tine…

Mă numesc Aldea Andreea, am 23 de ani si sunt un tânăr designer, proaspăt absolvent al programului de Masterat din cadrul Universității de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca, secția Design Vestimentar. Încă de mică am știut că acest domeniu era cel pe care aveam să-l urmez în viață, astfel mi-am început drumul la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, studiind același domeniu. Evoluția mea ca și designer de atunci și până la momentul de față pot spune că este una imensă, acest fapt fiind datorat atât muncii pe care am depus-o de-a lungul anilor pentru a-mi împlinii visul cât și datorită profesorilor și coordonatorilor mei de la UAD, care m-au învâțat atât de multe și cărora le mulțumesc. Un alt element important adăugat evoluției mele consider că a fost și participarea în ultimii doi ani de facultate la două internship-uri  din cadrul brand-ului Irina Schrotter, experiență care m-a făcut să înțeleg mai bine cum să dezvolt o colecție și tot ceea ce ține de aceasta.

Care este punctul de pornire în elaborarea unei noi colecții?

Punctul de pornire în cadrul elaborării unei noi colecții îl reprezintă stabilirea unui concept și a unei tematici clare, acestea fiind urmate de realizarea unor moodboard-uri pentru a stabili mai bine viziunea asupra temei. Apoi urmează realizarea unor schițe de început, schițele finale artistice, stabilirea detaliilor și schițelor tehnice și nu în ultimul rând alegerea materialelor și a paletei cromatice. Ultimele două detalii fiind de asemenea de-o importanță majoră când vine vorba de dezvoltarea unei colecții.

Cum îți alegi temele? Ce te inspiră?
Foto: Cătălin Muntean @airman.production

Temele mi le aleg în funcție de lucrurile care mă inspiră sau mă fascinează pe moment. Spre exemplu, în dezvoltarea lucrării de Licență am abordat tematica punkism-ului realizând colecția intitulată „Revolt”. Astfel a rezultat o colecție modernă cu trimiteri punkiste, Vivien Westwood și trupa Sex Pistols fiind cele mai mari inspirații pentru acel proiect. Anul acesta însă lucrurile s-au schimbat major, iar odată cu maturizarea mea ca și designer de-a lungul celor doi ani de masterat, am prezentat la Gala UAD, ediția a 25-a, noua mea colecție intitulată „Pagan Rituals”. Pentru acest proiect, principala sursă de inspirație a constituit-o păgânismul, toate micro religiile care îi aparțin acestui termen umbrelă, vrăjitoria, era vikingilor și mitologiile nordice. Astfel am abordat o temă mai dark pe care plănuiesc să o dezvolt cu siguranță în viitoarele colecții.

Când vine vorba de procesul de creație, urmezi propria inspirație sau ții cont și de tendințele fiecărui sezon?

Eu aș spune că în materie de 80% îmi urmez propria inspirație, iar 20% țin cont de tendințele sezonului. Astfel aleg să creez ceea ce simt că ar funcționa pe moment și reușesc întotdeauna să mă încadrez și în tendințe.

Diferă modalitatea în care abordezi designul hainelor pentru bărbați de cele pentru femei? Sau preferi o abordare unisex?

Până în momentul de față am ales să realizez colecții în special pentru publicul feminin deoarece consider că există o libertate mai mare și o platformă creativă mult mai vastă decât pentru colecțiile masculine, aici incluzând și accesoriile pe lângă creația vestimentară. Însă aleg totuși să incorporez destul de des elemente masculine în colecțiile pe care le realizez.

Care sunt persoanele pe care le admiri și care te-au influențat?

Pe lângă coordonatorii din cadrul UAD pe care îi apreciez și îi admir, alte persoane care m-au influențat sau mă inpiră sunt numeroși designeri vestimentari internaționali.

Care sunt designerii pe care îi urmărești cu precădere și ce îți place la ei?

Câțiva dintre designerii pe care i-am admirat dintotdeauna au fost și sunt: Alexander McQueen, Alexander Wang, Olivier Rousteing, Ashley Rose, Gareth Pugh, Rei Kawakubo, Gianni Versace, Karl Lagerfeld și Christopher Kane. Lucrul pe care îl admir cel mai mult la toți acești designeri este creativitatea și inovația pe care au reușit sau reușesc să o aducă în industria modei.

Dacă ar fi să alegi un brand cu care să lucrezi, care ar fi acesta?

Brand-ul cu care mi-aș dori cel mai mult să lucrez ar fi Balmain, deoarece admir creativitatea și dedicarea lui Olivier Rousteing.

Foto: Cătălin Muntean @airman.production
Cu ce probleme se confruntă un tânăr designer la început de drum?

După părerea mea cele mai mari probleme la începutul carierei oricărui tânăr designer sunt lipsa de fonduri suficiente și modalitățile reduse de a se face cunoscut pe piață. Pentru a te face cunoscut ai nevoie de o investiție inițială majoră pentru a putea realiza noi colecții sau pentru a crea un atelier personal, toți acești factori fiind importanți în stabilirea unei baze de clienți și pentru a-ți vinde creațiile.

Dacă ai avea puterea să faci asta, ce ai schimba în industria modei?

Cred că aș pune un accent mai mare pe susținerea tinerelor talente atât financiar, cât și prin promovarea acestora pe diferite platforme. Iar un alt lucru pe care l-aș schimba ar fi realizarea hainelor de calitate cu o durată de viață mai lungă, astfel minimalizând waste-ul din această industrie.

Cât de important este pentru tine să contribui la o industrie a modei responsabilă, în special în ceea ce privește selectarea și utilizarea materialelor?

Acest topic este foarte important pentru mine și sunt de părere că toți designerii consacrați și tinerii designeri de modă ar trebui să se gândească serios înainte de a lua decizii pripite legate de selectarea materialelor folosite în colecții.

Ce îți propui să faci diferit pentru a continua discuția despre sustenabilitate începută în modă?

Pentru a contribui la sustenabilitatea în modă îmi doresc să creez în continuare haine de calitate, din materiale rezistente care să reducă waste-ul din industrie. Un alt factor important este refolosirea materialelor sau pieselor vestimentare, astfel realizând noi haine, chiar versatile, pentru a minimaliza producția și pentru a putea fi purtate la diferite ocazii în diferite feluri.

Cum ai descrie persoana care îți poartă creațiile, așa cum o percepi tu?

În viziunea mea, persoana care îmi poartă creațiile este o persoană îndrăzneață, nonconformistă, cineva căruia nu îi este frică să iasă din normele societății, îi place să se afirme și să-și exprime personalitatea și stilul prin creativitatea hainelor și a accesoriilor pe care le poartă.

Cum simți că sunt primite creațiile tale? Care este feedbackul?

Feedback-ul este categoric unul pozitiv. În urma prezentării ultimei colecții de anul acesta în cadrul Galei UAD, am primit numai review-uri încurajatoare și aprecieri față de munca depusă, câștigând de asemenea și două premii. Unul dintre acestea fiind premiul Asociația Culturală Pro Transilvania care a presupus promovarea colecției la litoral prin mai multe prezentări de modă.

Ce te entuziasmează în prezent și ce mai pregătești?

În prezent sunt entuziasmată să lucrez și să acumulez cât mai multă experiență în această industrie. Pe lângă, lucrez și la deschiderea propriului brand continuând să creez atât haine, cât și accesorii pe același feeling și concept pe care l-am abordat în cadrul ultimei colecții.

Citește în continuare Idei de cadouri speciale – Haine și accesorii create de designeri români.

Load More Related Articles
Load More By Roxana Galescu
Load More In Editorials

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also

INTERVIU | Adi Istrate un overthinker de excepție

Adi Istrate este un artist și compozitor pasionat, pentru care muzica a fost mereu o const…